Διατροφή

Granola: Φτιάξτε πεντανόστιμη σπιτική granola με λίγα υλικά και πολύ μεράκι

Granola: Φτιάξτε πεντανόστιμη σπιτική granola με λίγα υλικά και πολύ μεράκι
Granola: Η σπιτική γκρανόλα είναι αρκετά υγιεινή, χωρίς πολλά πρόσθετα και περιττές θερμίδες. Φτιάξτε την και απολαύστε ένα υπέροχο πρωινό με το γάλα ή το γιαούρτι της επιλογής σας.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Αν αγαπάτε τη granola, πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχει μια «βασική» συνταγή. Αυτή είναι και η καλύτερη και πιο εύκολη συνταγή που έχετε φτιάξει ποτέ. Στην πραγματικότητα θα σας αρέσει τόσο πολύ αυτή η συνταγή που θα γίνει για εσάς ένα υπέροχο σνακ ή πρωινό. Το μόνο που θα χρειαστεί να προσθέσετε είναι γάλα της επιλογής σας και ίσως μερικά φρέσκα φρούτα. Αποθηκεύεται για αρκετό καιρό και αυτό είναι κάτι επίσης που το κάνει ένα υπέροχο σπιτικό δώρο. Μόλις δοκιμάσετε τη σπιτική γκρανόλα, δεν θα επιστρέψετε ποτέ στις έτοιμες γκρανόλα που αγοράζετε από τα καταστήματα. Στην συνταγή χρησιμοποιούνται βασικά προϊόντα τροφοδοσίας που μπορείτε πολύ εύκολα να βρείτε. Ξεκινήστε αυτή τη συνταγή τουλάχιστον 6 ώρες νωρίτερα.


Τα συστατικά είναι:

  • 1/2 φλιτζάνι (80 γρ.) ολόκληρα ασπρισμένα αμύγδαλα
  • 1/2 φλιτζάνι (80 γρ.) αμύγδαλα με φλούδα
  • 260 γρ. βρώμη σε ρολό
  • 450 γρ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
  • 2 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι (140 γρ.) φυστικοβούτυρο ή βούτυρο αμυγδάλου
  • 150 γρ. σιρόπι σφενδάμου
  • 40 γρ. μέλι
  • 100 γρ. αποξηραμένα φρούτα όπως κράνμπερι, σταφίδες ή σουλτανίνα
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεσμένη κανέλα
  • 2 κουταλιές της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Η μέθοδος που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την παρασκευή του είναι πολύ απλή. Ακολουθήστε τα εξής βήματα:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε τη βάση και τα πλαϊνά ενός τετράγωνου ταψιού βάθους και στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί.
  2. Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα και τη βρώμη σε ξεχωριστούς δίσκους, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για 8-10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  3. Ταυτόχρονα, βάλτε τους χουρμάδες σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και πολτοποιήστε μέχρι να έχετε μια ημίλευκη πάστα μπορείτε αν θέλετε να αφήσετε μικρά κομμάτια.
  4. Αναμίξτε το λάδι, το βούτυρο ξηρών καρπών, το σιρόπι σφενδάμου και το μέλι σε μια μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μαγειρέψτε. Ανακατέψτε συχνά για 2-3 λεπτά μέχρι να ενωθούν. Ρίχνουμε έπειτα και τον χουρμά και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να λιώσει και να ενωθεί ο χουρμάς. Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά. Αφήνουμε στην άκρη και κρατάμε ζεστό.
  5. Βάλτε τα αποξηραμένα φρούτα, τη βρώμη, τα αμύγδαλα, την κανέλα, 1 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού σε ένα μεγάλο μπολ ανθεκτικό στη θερμότητα και ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν. Προσθέστε το μείγμα χουρμά και το βούτυρο ξηρών καρπών και χρησιμοποιώντας μια λαστιχένια σπάτουλα, ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν καλά.
  6. Πιέστε το μείγμα γκρανόλα στον δίσκο που έχετε προετοιμάσει. Σκεπάστε και βάλτε το στο ψυγείο για 6-8 ώρες μέχρι να δέσει πλήρως. Έπειτα κόψτε τα σε σχήματα ή μεγέθη που θέλετε για να τα σερβίρετε.