Οι γλυκοπατάτες, Έρχονται σε διάφορα μεγέθη και χρώματα – όπως πορτοκαλί, λευκό και μοβ – και είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Για να μην αναφέρουμε, παρέχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία και είναι εύκολο να προσθέσετε στη διατροφή σας. Εδώ είναι εκπληκτικά οφέλη για την υγεία των γλυκών πατατών στον οργανισμό αλλά και στο σώμα γενικότερα.
- Οι γλυκοπατάτες είναι μια εξαιρετική πηγή ινών, βιταμινών και μετάλλων.
- Ένα φλιτζάνι (200 γραμμάρια) ψημένης γλυκοπατάτας με δέρμα παρέχει:
- Θερμίδες: 180
- Υδατάνθρακες: 41,4 γραμμάρια
- Πρωτεΐνη: 4 γραμμάρια
- Λίπος: 0,3 γραμμάρια
- Ίνες: 6,6 γραμμάρια
- Βιταμίνη Α: 769% της
ημερήσιας αξίας (DV) - Βιταμίνη C: 65% του DV
- Μαγγάνιο: 50% του DV
- Βιταμίνη Β6: 29% του DV
- Κάλιο: 27% του DV
- Παντοθενικό οξύ: 18% του DV
- Χαλκός: 16% του DV
- Νιασίνη: 15% του DV
Επιπλέον, οι γλυκοπατάτες – ειδικά οι ποικιλίες πορτοκαλιού και μοβ – είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το σώμα σας από τις ελεύθερες ρίζες.
Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια που μπορούν να βλάψουν το DNA και να προκαλέσουν φλεγμονή.
Η βλάβη των ελεύθερων ριζών έχει συνδεθεί με χρόνιες ασθένειες όπως καρκίνος, καρδιακές παθήσεις και γήρανση. Επομένως, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά είναι καλή για την υγεία σας.
Προώθηση της υγείας του εντέρου
- Οι ίνες και τα αντιοξειδωτικά στις γλυκοπατάτες είναι επωφελείς για την υγεία του εντέρου.
- Οι γλυκοπατάτες περιέχουν δύο τύπους ινών: διαλυτές και αδιάλυτες .Το σώμα σας δεν μπορεί να αφομοιώσει κανέναν τύπο. Ως εκ τούτου, οι φυτικές ίνες παραμένουν εντός του πεπτικού σας συστήματος και παρέχουν μια ποικιλία από οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με το έντερο.
- Ορισμένοι τύποι διαλυτών ινών – γνωστοί ως ιξώδεις ίνες – απορροφούν νερό και μαλακώνουν τα κόπρανα. Από την άλλη πλευρά, οι μη ιξώδεις, αδιάλυτες ίνες δεν απορροφούν νερό και προσθέτουν χύμα .
- Οι γλυκοπατάτες προσφέρουν διάφορα αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από ορισμένους τύπους καρκίνου .
- Οι ανθοκυανίνες – μια ομάδα αντιοξειδωτικών που βρίσκονται σε μωβ γλυκοπατάτες – έχει βρεθεί ότι επιβραδύνουν την ανάπτυξη ορισμένων τύπων καρκινικών κυττάρων σε μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της ουροδόχου κύστης, του παχέος εντέρου, του στομάχου και του μαστού .
- Εκχυλίσματα γλυκοπατάτας πορτοκαλιού και φλούδες γλυκοπατάτας έχει επίσης διαπιστωθεί ότι έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες σε μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων.