Όταν πρόκειται για απολαυστικά επιδόρπια που δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία, τα brownies γλυκοπατάτας αλλάζουν το παιχνίδι. Αυτές οι πλούσιες, λαχταριστές λιχουδιές συνδυάζουν τη φυσική γλυκύτητα και τη βελούδινη υφή της γλυκοπατάτας με τη βαθιά, σοκολατένια καλοσύνη της σκόνης κακάο. Ιδανικά για όσους θέλουν να ικανοποιήσουν το γλυκό τους χωρίς ενοχές, αυτά τα brownies δεν είναι μόνο νόστιμα αλλά και γεμάτα με θρεπτικά συστατικά. Είτε διοργανώνετε ένα δείπνο είτε απλά λαχταράτε ένα υγιεινό σνακ, αυτή η συνταγή για μπράουνι με γλυκοπατάτα είναι βέβαιο ότι θα γίνει αγαπημένη στην κουζίνα σας. Ας δούμε πώς μπορείτε να φτιάξετε αυτές τις απολαυστικές μπουκιές με μερικά απλά υλικά και βήματα.
Συστατικά:
- 2 μέτριες γλυκοπατάτες
- 1/2 φλιτζάνι βούτυρο αμυγδάλου (ή οποιοδήποτε βούτυρο ξηρών καρπών της επιλογής σας)
- 1/2 φλιτζάνι σιρόπι σφενδάμου
- 1/4 φλιτζάνι κακάο σε σκόνη
- 1/4 φλιτζάνι αλεύρι βρώμης (ή οποιοδήποτε αλεύρι της επιλογής σας)
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- Προαιρετικά: 1/4 φλιτζάνι κομματάκια σοκολάτας ή ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς
Οδηγίες:
Προθερμάνετε το φούρνο:
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 175°C και στρώστε ένα ταψί με λαδόκολλα ή λαδώστε το ελαφρά.
Ετοιμάστε τις γλυκοπατάτες:
Καθαρίζουμε τις γλυκοπατάτες και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Βράζετε ή βράζετε στον ατμό τα κομμάτια γλυκοπατάτας μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 15-20 λεπτά. Μόλις ψηθούν, στραγγίστε το περιττό νερό και λιώστε τις γλυκοπατάτες μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς.
Ανακατεύουμε τα υγρά υλικά:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης, συνδυάστε τον πουρέ γλυκοπατάτας, το βούτυρο αμυγδάλου, το σιρόπι σφενδάμου και το εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά.
Προσθέστε τα ξηρά υλικά:
Κοσκινίζουμε τη σκόνη κακάο, το αλεύρι βρώμης, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να ενσωματωθούν όλα καλά. Το κουρκούτι πρέπει να είναι πηχτό και λείο.
Διπλώνουμε προαιρετικά υλικά:
Εάν χρησιμοποιείτε κομματάκια σοκολάτας ή ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς, διπλώστε τα στο κουρκούτι.
Ψήστε τα μπράουνις:
Ρίξτε το κουρκούτι στο έτοιμο ταψί, απλώνοντάς το ομοιόμορφα. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που βάζετε στο κέντρο.
Ψύξτε και σερβίρετε:
Αφήστε τα μπράουνις να κρυώσουν στο τηγάνι για τουλάχιστον 10 λεπτά πριν τα κόψετε σε τετράγωνα. Απολαύστε τα brownies γλυκοπατάτας σας ως υγιεινό επιδόρπιο ή σνακ!
Για πιο πλούσια γεύση σοκολάτας, μπορείτε να προσθέσετε μια επιπλέον κουταλιά της σούπας σκόνη κακάο. Αποθηκεύστε τυχόν υπολείμματα σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου για έως και 3 ημέρες ή στο ψυγείο για έως και μια εβδομάδα. Απολαύστε τα νόστιμα και θρεπτικά brownies γλυκοπατάτας σας!