Τα λυχναράκια είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό, ιδιαίτερα δημοφιλές στην Κρήτη. Αυτά τα μικρά γλυκά τυροπιτάκια γεμίζονται με ένα μείγμα από μυζήθρα, μέλι και κανέλα, προσφέροντας μια μοναδική γεύση και άρωμα. Ακολουθεί μια συνταγή για τα πιο νόστιμα λυχναράκια που μπορείτε να φτιάξετε.
Υλικά
Για τη ζύμη:
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- 2 αυγά
- 1/2 φλιτζάνι γάλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
Για τη γέμιση:
- 500 γρ. μυζήθρα (ή ρικότα)
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 αυγό
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1/2 φλιτζάνι μέλι
Για το άλειμμα:
- 1 αυγό, χτυπημένο
Εκτέλεση
Προετοιμασία ζύμης:
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν αφράτα. Προσθέστε τα αυγά και συνεχίστε το ανακάτεμα. Στη συνέχεια, ρίξτε το γάλα και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατέψτε το μπέικιν πάουντερ με το αλεύρι και προσθέστε το σταδιακά στο μείγμα μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Προετοιμασία γέμισης:
Σε ένα άλλο μπολ, ανακατέψτε τη μυζήθρα, τη ζάχαρη, το αυγό, την κανέλα και το μέλι μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.
Σχηματισμός λυχναρακίων:
Ανοίξτε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και κόψτε σε στρογγυλά κομμάτια με διάμετρο περίπου 10 εκατοστά. Τοποθετήστε μια κουταλιά της σούπας από τη γέμιση στο κέντρο κάθε κομματιού. Ανασηκώστε τις άκρες της ζύμης και πιέστε τες με τα δάχτυλά σας για να δημιουργήσετε μικρές πτυχώσεις, σχηματίζοντας το χαρακτηριστικό σχήμα των λυχναρακίων.
Ψήσιμο:
Τοποθετήστε τα λυχναράκια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Αλείψτε τα με το χτυπημένο αυγό για να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα κατά το ψήσιμο. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Τα λυχναράκια είναι έτοιμα για σερβίρισμα! Απολαύστε τα με μια κούπα καφέ ή τσάι, και γευτείτε την πλούσια παράδοση της Κρήτης σε κάθε μπουκιά.