Η γαλατόπιτα, είναι μια από τις πιο κομψές, πληθωρικές και σαγηνευτικές ελληνικές συνταγές. Οι περισσότερες συνταγές γαλατοπίτας προέρχονται από την ηπειρωτική και βόρεια περιοχή της χώρας.
Συστατικά
- 6 φύλλα λεπτού φύλλου
- 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο
- 3 ½ φλιτζάνια πλήρες γάλα
- ½ φλιτζάνι αλεύρι ψιλό σιμιγδάλι
- 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ
- 2 μεγάλα αυγά ελαφρώς χτυπημένα
- ¾ φλιτζάνι ζάχαρη
- 60 g / 2 ουγγιές κρύο βούτυρο
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1 πρέζα κρόκος ελληνικός σαφράν
- Ψιλοτριμμένο ξύσμα από 1 λεμόνι
- 4 κουταλιές της σούπας πεύκο Ικαρίας ή άλλο ελληνικό μέλι
Για επικάλυψη:
- 1 αυγό
- 2 κουταλιές της σούπας νερό
- 2 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
Οδηγίες
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 C / 360 F.
- Ζεσταίνουμε το γάλα και τη ζάχαρη μαζί σε χαμηλή φωτιά σε μέτρια κατσαρόλα. Όταν το μείγμα αρχίσει να σιγοβράζει, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης, κατά προτίμηση ανοξείδωτο, ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, το κορν φλάουρ και το αλάτι.
- Προσθέστε τα αυγά στο στεγνό μείγμα, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί, να γίνει παχύρρευστο και να γίνει παχύρρευστο. Χτυπάμε τη βανίλια, το σαφράν, το ξύσμα λεμονιού και ένα φλιτζάνι από το ζεστό μείγμα γάλακτος-ζάχαρης για να μαλακώσει το μείγμα.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο μείγμα γάλακτος-ζάχαρης και το βάζουμε στο μάτι της κουζίνας σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει. Προσέχουμε να μην καεί το μείγμα στον πάτο της κατσαρόλας. Όταν το μείγμα γίνει παχύρρευστο προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει.
- Χτυπάμε με σύρμα το μέλι.
- Βουτυρώνετε ελαφρά ένα ταψί 12 ιντσών στρογγυλό Χ 2 ιντσών βαθύ. Στρώνουμε το φύλλο, ένα φύλλο τη φορά, αλείφοντας το καθένα με λιωμένο βούτυρο.
- Επικαλύψτε τα φύλλα ομόκεντρα έτσι ώστε το προεξέχον φύλλο να μοιάζει σχεδόν με τα σημεία ενός αστεριού.
- Ρίχνουμε τη γέμιση στο ταψί πάνω από το φύλλο. Γυρίστε τις προεξέχουσες άκρες για να σχηματίσετε έναν δακτύλιο. Εναλλακτικά, στρώνετε το φύλλο σε ένα ορθογώνιο ταψί, διπλώνοντας στις άκρες για να σχηματίσετε ένα χείλος μόλις ρίξετε τη γέμιση.
- Χτυπάμε όλα τα υλικά για την επικάλυψη και το αδειάζουμε στην επιφάνεια της γαλατόπιτας. Ψήνουμε την πίτα για 40 – 45 λεπτά. Αφαιρούμε, κρυώνουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη ζαχαροπλαστικής και κανέλα. Σερβίρισμα.