Διατροφή

Γλουτένη αποφυγή: Πρέπει όλοι να αποφύγουμε την γλουτένη;

Γλουτένη αποφυγή: Πρέπει όλοι να αποφύγουμε την γλουτένη;
Γλουτένη αποφυγή: Η αποφυγή γλουτένης έχει γίνει δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν είναι απαραίτητη για όλους. Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε σιτηρά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Η αποφυγή γλουτένης έχει γίνει δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν είναι απαραίτητη για όλους. Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε σιτηρά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη. Για τα περισσότερα άτομα, η κατανάλωση γλουτένης δεν προκαλεί προβλήματα, και μάλιστα μπορεί να προσφέρει οφέλη μέσω των τροφών που την περιέχουν, όπως οι φυτικές ίνες.

Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων που πρέπει να αποφεύγουν τη γλουτένη. Άτομα με κοιλιοκάκη, μια αυτοάνοση διαταραχή, παρουσιάζουν σοβαρές αντιδράσεις όταν καταναλώνουν γλουτένη. Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν μη-κοιλιοκοιλιακή ευαισθησία στη γλουτένη, η οποία προκαλεί ενοχλήσεις χωρίς να υπάρχει κοιλιοκάκη.

Για τους υπόλοιπους, η αποφυγή γλουτένης μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμούς στη διατροφή. Πολλά τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, όπως ψωμί και δημητριακά, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Η αφαίρεση αυτών των τροφών χωρίς υποκατάστατα μπορεί να επηρεάσει τη συνολική υγεία και τη διατροφή.


Αν σκέφτεστε να αποφύγετε τη γλουτένη, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό διατροφής. Αυτοί μπορούν να σας καθοδηγήσουν σχετικά με τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές και τα τρόφιμα που πρέπει να προτιμάτε.

Συμπερασματικά, η αποφυγή γλουτένης δεν είναι απαραίτητη για όλους. Η καλή διατροφή βασίζεται στην ισορροπία και την ποικιλία, και κάθε άτομο θα πρέπει να αξιολογεί τις ανάγκες του ξεχωριστά.