Το γκρέιπφρουτ είναι το αποτέλεσμα μιας φυσικής διασταύρωσης μεταξύ του γλυκού πόμελο (Citrus maxima Burm) με ένα γλυκό πορτοκάλι (Citrus sinensis), μια διαδικασία που συνέβη στο νησί Μπαρμπάντος κατά τον δέκατο όγδοο αιώνα. Το φυτό είναι πολυφυλλικό δέντρο ύψους 5-6 μ. με οβάλ, εναλλασσόμενα και λεπτά βαθουλωμένα φύλλα μήκους 7-15 cm, καθώς και λευκά άνθη. Η φλούδα αποτελείται από μεγάλο αριθμό ενώσεων που μπορούν να ταξινομηθούν σε 7 κύριες ομάδες: τερπένια, σεσκιτερπένια υδρογονάνθρακες, αλκοόλες, αλδεΰδες, εστέρες, οξείδια και μια ποικιλία άλλων ενώσεων – με τα τερπένια να αποτελούν το 80%.
Ποια η διατροφική του αξία;
Το γκρέιπφρουτ είναι μια εξαιρετική πηγή:
- βιταμίνης Α
- βιταμίνης C
- φυλλικού οξέος
- βιταμίνης Β1
- μαγνησίου
- φυτικών ινών
Επιπλέον, περιέχει μερικές ισχυρές αντιοξειδωτικές φυτικές ενώσεις, οι οποίες πιθανώς ευθύνονται για πολλά από τα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία , ένα εκ των οποίων είναι ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης, που σημαίνει ότι δεν προκαλεί απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Ποια τα οφέλη του;
Είναι γνωστό ότι έχει μια ποικιλία φυτοθρεπτικών συστατικών, χαρακτηριστικό που έχει δώσει ώθηση σε έρευνες για τον προσδιορισμό των βιολογικών και βιοϊατρικών δραστηριοτήτων του, επιπλέον, επειδή η χρήση φυτών ή υποπροϊόντων τους φαίνεται μια ελκυστική ευεργετική στρατηγική χωρίς οικολογικές επιπτώσεις και μικρότερη παράπλευρη ζημιά από αυτή που προκαλείται από συνθετικές χημικές ουσίες. Τα επεξεργασμένα υπολείμματα φλούδας γκρέιπφρουτ θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη θρεπτικών προϊόντων ή ως θεραπευτικών παραγόντων για χρήση σε διάφορες φαρμακολογικές προσεγγίσεις.
Το αιθέριο έλαιό του βρέθηκε να έχει αντιβακτηριακή και αντιμυκητισιακή δράση. Κλινικές μελέτες δείχνουν ότι: είναι προστατευτικό κατά των επιπλοκών της παχυσαρκίας μέσω της μείωσης της αντίστασης στην ινσουλίνη, στη συσσώρευση λιπιδίων, στην υπέρταση και στη βελτίωση του οξειδωτικό στρες. Επίσης, καλό είναι να ξεκαθαριστεί ότι δεν υπάρχουν πειστικά ερευνητικά αποτελέσματα που να αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση γκρέιπφρουτ θα μπορούσε να μειώσει το σωματικό βάρος και την περίμετρο της μέσης.
Πώς να το εντάξετε στη διατροφή σας;
Ψητά, με λίγο μέλι.
Το γκρέιπφρουτ είναι νόστιμο και δροσιστικό ως έχει, αλλά μην χάσεις την ευκαιρία να το δοκιμάσεις ψητό με λίγο μέλι από πάνω.
Σαν υλικό στα pancakes σου.
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το χυμό του ως γλυκαντική ύλη για να φτιάξεις τη ζύμη των pancakes σου.
Σε σαλάτες
Ωραία ιδέα είναι να ταιριάξεις το γκρέιπφρουτ σαν εσπεριδοειδές μαζί με κάποιο λιπαρό ψάρι όπως είναι ο σολομός και αβοκάντο ως πηγή καλών λιπαρών.
Σε smoothie bowl στο πρωινό σου
Το γκρέιπφρουτ, μπορεί να συγκρατήσει τη γλυκύτητα από φρούτα όπως είναι τα κεράσια, η μπανάνα και το εκχύλισμα βανίλιας. Από εκεί και πέρα μπορείς να προσθέσεις επιπλέον granola, τριμμένη καρύδα, αμύγδαλα κομμένα σε φέτες ή άλειμμα ξηρών καρπών.