Διατροφή

Γκρανόλα Μύρτιλα: Γευστική και Θρεπτική Απόλαυση για το Πρωινό Σας

Γκρανόλα Μύρτιλα: Γευστική και Θρεπτική Απόλαυση για το Πρωινό Σας
Γκρανόλα Μύρτιλα: Η δημιουργία μιας σπιτικής γκρανόλας με λεμόνι και μύρτιλα είναι ένας υπέροχος τρόπος για να απολαύσετε ένα θρεπτικό και γευστικό πρωινό ή σνακ.

Η δημιουργία μιας σπιτικής γκρανόλας με λεμόνι και μύρτιλα είναι ένας υπέροχος τρόπος για να απολαύσετε ένα θρεπτικό και γευστικό πρωινό ή σνακ. Αυτή η συνταγή συνδυάζει τη δροσερή γεύση του λεμονιού με τη γλυκιά έκρηξη των μύρτιλων, όλα μέσα σε ένα τραγανό μείγμα γκρανόλας.


Υλικά:

  • 3 φλιτζάνια βρώμη
  • 1 φλιτζάνι ξηρούς καρπούς και σπόρους (π.χ. αμύγδαλα, καρύδια, ηλιόσπορους)
  • 1/2 φλιτζάνι αποξηραμένα μύρτιλα (ή φρέσκα μύρτιλα αν προτιμάτε)
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1/4 φλιτζάνι λάδι καρύδας, λιωμένο
  • 1/3 φλιτζάνι μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • Μια πρέζα αλάτι

Οδηγίες:

Προετοιμασία:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 150°C. Στρώστε ένα ταψί με λαδόκολλα.

Ανάμιξη Ξηρών Υλικών:

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τη βρώμη, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, τα αποξηραμένα μύρτιλα και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατέψτε καλά για να ομογενοποιηθούν.

Συνδυασμός Υγρών Υλικών:

Σε ένα άλλο μπολ, χτυπήστε το λιωμένο λάδι καρύδας, το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου, το εκχύλισμα βανίλιας και την πρέζα αλατιού μέχρι να αναμειχθούν καλά.

Ανάμιξη Ξηρών και Υγρών Υλικών:

Ρίξτε το υγρό μείγμα πάνω από το ξηρό και ανακατέψτε μέχρι να καλυφθούν όλα τα υλικά.

Ψήσιμο της Γκρανόλας:

Απλώστε το μείγμα γκρανόλας ομοιόμορφα στο προετοιμασμένο ταψί. Πιέστε το ελαφρά με μια σπάτουλα για να δημιουργήσετε σβώλους.

Ψήσιμο και Ανακάτεμα:

Ψήστε για περίπου 30-35 λεπτά, ανακατεύοντας στη μέση του χρόνου ψησίματος, μέχρι να γίνει χρυσαφένια και τραγανή.

Ψύξη:

Αφήστε την γκρανόλα να κρυώσει εντελώς στο ταψί. Θα συνεχίσει να γίνεται πιο τραγανή καθώς κρυώνει.

Προσθήκη Φρέσκων Μύρτιλων:

Εάν χρησιμοποιείτε φρέσκα μύρτιλα, προσθέστε τα στην γκρανόλα μόλις κρυώσει για μια επιπλέον γεύση.

Αποθήκευση:

Φυλάξτε την γκρανόλα με λεμόνι και μύρτιλα σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου για έως δύο εβδομάδες. Απολαύστε την με γιαούρτι, γάλα ή ως επικάλυψη σε smoothie bowls.


Θρεπτικά Συστατικά: Η βρώμη παρέχει φυτικές ίνες, ενώ οι ξηροί καρποί και οι σπόροι προσφέρουν υγιή λιπαρά και πρωτεΐνες.
Αντιοξειδωτικά: Τα μύρτιλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, που υποστηρίζουν τη γενική υγεία και τη ζωτικότητα του δέρματος.
Γευστικό Ξύσμα: Το ξύσμα λεμονιού προσθέτει μια δροσερή γεύση που συμπληρώνει τη γλυκύτητα των μύρτιλων.
Φτιάχνοντας τη δική σας γκρανόλα με λεμόνι και μύρτιλα, εξασφαλίζετε ότι γνωρίζετε ακριβώς τι περιέχει και μπορείτε να προσαρμόσετε τις γεύσεις και τη γλυκύτητα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Απολαύστε αυτή την τραγανή, φρουτώδη γκρανόλα ως μια υγιεινή προσθήκη στη ρουτίνα του πρωινού ή του σνακ σας.