Διατροφή

Γιατί τρώμε;

Γιατί τρώμε;
Your browser does not support the video tag. Όλοι μας έχουμε αναρωτηθεί γιατί τρώμε και με ποια κριτήρια επιλέγουμε τις τροφές.Λίγοι όμως μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει για τον καθένα ο τρόπος διατροφής του, και αν τελικά μέσα από το φαγητό αποκαλύπτουμε κάποια πτυχή του εαυτού μας. Σχετικές πληροφορίες μας δίνει  η Γεωργία Καπώλη, MSc. Κλινική […]

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Όλοι μας έχουμε αναρωτηθεί γιατί τρώμε και με ποια κριτήρια επιλέγουμε τις τροφές.Λίγοι όμως μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει για τον καθένα ο τρόπος διατροφής του, και αν τελικά μέσα από το φαγητό αποκαλύπτουμε κάποια πτυχή του εαυτού μας. Σχετικές πληροφορίες μας δίνει  η Γεωργία Καπώλη, MSc. Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.


Ο βασικός λόγος για την κατανάλωση τροφίμων είναι το αίσθημα της πείνας και ο κορεσμός. Εντούτοις, η ποιότητα των τροφίμων, η ποσότητα που καταναλώνουμε,η χρονική διάρκεια και η συχνότητα των γευμάτων επηρεάζονται συχνά τόσο από την κοινωνικοοικονομική κατάσταση του κάθε ατόμου, όσο και από το χαρακτήρα, το φύλο και την ηλικία.

Οι γυναίκες συγκριτικά με τους άντρες είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένες  σε θέματα διατροφής και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικά τα θέματα υγείας. Προτιμούν τρόφιμα χαμηλά σε λίπος και θερμίδες ,άπαχα γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά, ψάρι.

χαμηλού εισοδήματος κοινωνικές ομάδες καταναλώνουν μικρή ποσότητα φρούτων και λαχανικών. Επιλέγουν τρόφιμα πλούσια σε θερμίδες και φτωχά σε ωφέλιμα συστατικά, δεδομένου ότι το κόστος τους είναι συχνά χαμηλότερο από εκείνο των πιο θρεπτικών τροφίμων.

Oι διατροφικές συνήθειες είναι άμεσα συνδεδεμένες με τη συναισθηματική κατάσταση.

 Άνθρωποι που βιώνουν καταστάσεις :

Ανίας κατάθλιψη,  κόπωση , καταναλώνουν αυξημένη ποσότητα φαγητού και τρόφιμα με έντονη γεύση, πλούσια σε λίπος και θερμίδες (π.χ.γλυκά), με αποτέλεσμα να έχουν συχνά αυξημένο σωματικό βάρος.

Αγχωμένοι, μειώνεται σημαντικά η κατανάλωση και η διάθεση για φαγητό και αυξάνεται αντίστοιχα η κατανάλωση υγρών (π.χ.καφέ), που προσλαμβάνονται εύκολα, με άμεση συνέπεια να μειώνεται το βάρος μας.

Ο θυμός, φόβος , λύπη προκαλούν αύξηση παρορμητικού φαγητού, δηλαδή τρώμε γρήγορα, τσιμπολογάμε συνέχεια μεγάλες ποσότητες φαγητού χωρίς να δίνουμε σημασία στο είδος της τροφής.

Η διατροφική μας συμπεριφορά εξαρτάται και από την κοινωνικότητα μας.
Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι τρώμε περισσότερο όταν είμαστε  με τους φίλους και την οικογένειά μας από ότι όταν τρώμε μόνοι.Η επιστημονική βιβλιογραφία υποστηρίζει ότι τα επίπεδα σωματικού βάρους και τα συναισθήματά μας αντιστοιχούν και σε έναν ξεχωριστό τύπο διατροφικής συμπεριφοράς:

  • Όσοι περιορίζουν την κατανάλωση φαγητού υπό το φόβο του πάχους(restrained eaters) αυξάνουν την πρόσληψη τροφής.
  • Όσοι τρώνε ανάλογα με τη διάθεσή τους (emotional eaters) καταναλώνουν περισσότερα γλυκά και λιπαρά τρόφιμα.
  • Οσοι τσιμπολογούν πολύ (binge eaters) τείνουν να υπερβάλουν στο φαγητό τους.
  • Τα άτομα φυσιολογικού βάρους, που η αυτοπεριοριστική και η βάσει συναισθήματος κατανάλωση φαγητού κυμαίνεται σε φυσιολογικά πλαίσια (normal eaters), έχουν και πιο ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες.

Συμπέρασμα: είναι κατανοητό λοιπόν ότι το φαγητό αποτελεί περισσότερο τρόπο έκφρασης, παρά μέσο ικανοποίησης του αισθήματος πείνας.Όμως, δεδομένου ότι τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων είναι το καύσιμο του σώματός μας, οφείλουμε να διατηρούμε όσο το δυνατόν καλύτερες διατροφικές συνήθειες, προκειμένου να λειτουργεί σωστά ο οργανισμός μας.

 

Βιογραφικό

Γεωργία Καπώλη

Επικοινωνία:

6946371446

Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια της φοίτησής πραγματοποιεί εννιάμηνη πρακτική άσκηση στα διαιτολόγια τμήματα του Λαϊκού Νοσοκομείου, του Τζανείου Νοσοκομείου, του Νοσοκομείου ΚΑΤ, του Σισμανογλείου Νοσοκομείου και του Παίδων Αγλαΐα Κυριακού όπως επίσης εργάζεται εθελοντικά για ένα χρόνο (Σεπτέμβριος 2002 – Σεπτέμβριος 2003) στο Κέντρο Διαιτολογικής Υποστήριξης και Mεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΝΑΝΣΙΣ στον Πειραιά.

Τον Ιούλιο του 2004 αποφοιτεί από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο με βαθμό 7.2 (Λίαν Καλώς). Το Σεπτέμβρη του 2004 εισάγεται στο μεταπτυχιακό τμήμα Κλινικής Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου του Roehampton of Surrey του Λονδίνου στο οποίο φοιτεί για ένα χρόνο (Σεπτέμβριος 2005). Από το Μάρτιο του 2005 είναι ενεργό μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων.

Από τον Οκτώβριο του 2005 έως το Δεκέμβριο του 2006 υπήρξε υπεύθυνη του διαιτολογικού τμήματος του Κέντρου αισθητικής και αδυνατίσματος UPTEMPO στον Πειραιά. Από τον Ιανουάριο του 2007 έως το Δεκέμβριο του 2010 ήταν υπεύθυνη του Διαιτολογικού Τμήματος του Ιατρικού και Διαγνωστικού Κέντρου EUROMEDICA στην Κηφισιά. Τα τελευταία 4 έτη είναι Επιστημονικός Συνεργάτης του Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ στο Κολωνάκι και  Πατήσια. Τέλος, από τον Ιούνιο του 2007 είναι Επιστημονική Διευθύντρια του Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ στη Νεμέα Κορινθία

Εμφανίζεται σε περιοδικά εκπομπές τηλεοπτικών σταθμών ΑΝΤΕΝΝΑ, ΣΚΑΪ, ΝΕΤ, STAR CHANNEL, σχολιάζοντας θέματα Διατροφής & Yγείας. Από την έναρξη της σταδιοδρομίας της μέχρι και σήμερα αρθρογραφεί συστηματικά σε ημερήσιες εφημερίδες και σε περιοδικά (ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, ΚΕΡΔΟΣ, CITY PRESS, ΑΥΡΙΑΝΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, FORMA, VITALITE, ΕΓΩ, ΤΗΛΕΘΕΑΤΗΣ, ΜΕ ΥΓΕΙΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΑ) .

Από το 2001 έως σήμερα έχει παρακολουθήσει όλα τα συνέδρια διατροφής, κλινικής διαιτολογίας, παχυσαρκίας και τροφίμων.Τον Ιανουάριο του 2010 ανακυρήχθηκε Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.