Γιατί τα παιδιά έχουν τόσο μεγάλη προτίμηση στα γλυκά; Γεννιόμαστε με αυτό, λένε οι ειδικοί. Αυτή η αρχική γεύση για τη ζάχαρη μπορεί να μας οδηγήσει να αναζητήσουμε το πρώτο μας φαγητό. Το ανθρώπινο γάλα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικό σάκχαρο, λακτόζη – μια εύκολα αφομοιώσιμη πηγή ενέργειας που προάγει επίσης την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο του βρέφους, σύμφωνα με ένα άρθρο του 2019 για τη λακτόζη στο περιοδικό Nutrients.
Τα παιδιά της Αμερικής δεν είναι τα μόνα που αγαπούν τα γλυκά. Ένα άρθρο του 2021 στο Journal of Sensory Studies αναφέρει ότι η «αυξημένη προτίμηση του παιδιού για τη γλυκύτητα είναι καθολική σε όλους τους πολιτισμούς». Σύμφωνοι, αυτά τα παιδιά μεγαλώνουν γρήγορα και χρειάζονται επιπλέον θερμίδες. Διατροφικά όμως, η ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνουν τα περισσότερα παιδιά έχει ξεπεράσει ξεκάθαρα τα όρια.
Ξεκινώντας από την ηλικία των δύο, τα παιδιά και οι ενήλικες καλούνται να τρώνε όχι περισσότερο από το 10% των ημερήσιων θερμίδων μας από ζάχαρη, σύμφωνα με τις τρέχουσες διατροφικές οδηγίες για τους Αμερικανούς. Επί του παρόντος είναι πολύ πάνω από αυτό το όριο. Μια «μέτρια» πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης για ένα παιδί, για παράδειγμα, δεν είναι περισσότερες από περίπου 160 θερμίδες από γλυκά κάθε μέρα. Αυτό υπολογίζεται σε περίπου 1/4 φλιτζάνι Skittles… και όχι στη θέση των πιο θρεπτικών τροφών.
Πώς το κάνουμε αυτό χωρίς να είμαστε υπερβολικά περιοριστικοί, κάτι που συχνά μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερες συνήθειες; Ένα άρθρο του 2020 στο Obesity Science & Practice βρήκε ορισμένες στρατηγικές που μπορεί να βοηθήσουν. Αυτή η οικογενειακή μελέτη ανέφερε ότι όταν διατίθενται μέτριες ποσότητες καραμέλας στο σπίτι και τα παιδιά διδάσκονταν επίσης να «απολαμβάνουν τη γεύση» και να είναι πιο προσεκτικά στην κατανάλωση αυτών των τροφών, τα παιδιά στην πραγματικότητα έτρωγαν λιγότερα από αυτά. Α, και οι γονείς έπρεπε επίσης να σταματήσουν να χρησιμοποιούν καραμέλα ως ανταμοιβή.
Τα παιδιά πρέπει να βιώσουν μια μεγάλη ποικιλία τροφών (ακόμη και σπανάκι) στα χρόνια της μόρφωσής τους. Χωρίς πίεση, αλλά οι ειδικοί λένε ότι οι ενήλικες προτιμήσεις μας διαμορφώνονται από τις εμπειρίες που είχαμε ως παιδιά. Άλλωστε, η υπερβολική ποσότητα από οτιδήποτε δεν κάνει καλό. Στόχος μας, λοιπόν, είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αναπτύξουν έναν υγιή σεβασμό για το φαγητό και να μάθουν να τρώνε καλούδια με μέτρο.