Η δίαιτα χωρίς γλουτένη έχει αποκτήσει τεράστια δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια και οι περισσότεροι άνθρωποι τη βρίσκουν εύκολα προσαρμόσιμη και εξίσου απαραίτητη για έναν καλύτερο τρόπο ζωής. Μια μόνιμη παρανόηση λέει ότι μια δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι πιο υγιεινή από οποιαδήποτε άλλη. Είναι όμως η αλήθεια; Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και άλλα παράγωγα. Ενώ μερικοί άνθρωποι το αποφεύγουν για πραγματικούς λόγους όπως η κοιλιοκάκη, η ευαισθησία στη γλουτένη και οι αλλεργίες στο σιτάρι, μερικοί άνθρωποι αποφεύγουν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μόνο και μόνο για να ακολουθήσουν την τάση.
Πριν κάνετε μια επιλογή, μείνετε ενημερωμένοι και ενήμεροι για τις εκτιμήσεις και τα πιθανά οφέλη που προσφέρει αυτή η δίαιτα, επειδή το να κάνετε χωρίς γλουτένη δεν είναι αυτό που χρειάζεστε στη ζωή σας. Επιπλέον, τα υποκατάστατα χωρίς γλουτένη είναι συνήθως υπερβολικά επεξεργασμένα, εξευγενισμένα και ελλιπή σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Για να μιμηθεί τη γεύση και την υφή των γευμάτων που περιέχουν γλουτένη, η πλειονότητα των υποκατάστατων είναι επίσης επεξεργασμένα σε μεγάλο βαθμό και περιέχουν περισσότερες θερμίδες, γλυκά και επιβλαβή λίπη ως πρόσθετα. Εξετάστε προσεκτικά αυτές τις σκέψεις πριν υιοθετήσετε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη.
Πρέπει να γνωρίζετε τα σημεία πριν υιοθετήσετε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη!
Μην ξεχάσετε να σκεφτείτε αυτά τα σημεία πριν σκεφτείτε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη.
Αυξημένα Διατροφικά Κενά
Μπορεί να υπάρχουν διατροφικά κενά κατά τη διακοπή της γλουτένης, επειδή πολλά γεύματα που περιέχουν γλουτένη είναι καλοί προμηθευτές σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες και τα μέταλλα βρίσκονται στα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη. Για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ενώ ακολουθείτε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, ίσως χρειαστεί να προγραμματίσετε.
Επεξεργασμένα προϊόντα χωρίς γλουτένη
Το ψωμί, τα ζυμαρικά και τα σνακ είναι μερικά μόνο από τα πολλά προϊόντα που διατίθενται στην αγορά χωρίς γλουτένη. Αλλά πολλά από αυτά τα αγαθά υφίστανται μεγάλη επεξεργασία και μπορεί να περιέχουν πάρα πολύ ζάχαρη, αλάτι ή κακά λίπη. Μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι η διακοπή της γλουτένης έχει ως αποτέλεσμα να τρώνε λιγότερο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά γεύματα.
Πιο ακριβό
Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη μπορεί να κοστίζουν περισσότερο από αυτά που περιέχουν γλουτένη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα έξοδα διατροφής, τα οποία ορισμένοι άνθρωποι και οικογένειες μπορεί να θεωρήσουν ότι είναι μάλλον ανησυχητικά.
Κοινωνικός αντίκτυπος και τρόπος ζωής
Το να είσαι χωρίς γλουτένη μπορεί να κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα όταν πρόκειται για κοινωνικές καταστάσεις, φαγητό έξω και ταξίδια. Επιπλέον, θα μπορούσε να περιορίσει ό,τι επιτρέπεται σε τοπικές ή πολιτιστικές κουζίνες που κάνουν εκτεταμένη χρήση γλουτένης.