Ο καρκίνος του εντέρου και του παχέος εντέρου, γνωστός και ως καρκίνος του παχέος εντέρου, είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους καρκίνου παγκοσμίως. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισής του και ένας από αυτούς είναι η διατροφή σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου αυτού του τύπου καρκίνου.
Πώς οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του εντέρου και του παχέος εντέρου;
Οι φυτικές ίνες υπάρχουν σε διάφορα τρόφιμα, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα ολικής αλέσεως δημητριακά. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι φυτικών ινών: οι διαλυτές και οι αδιάλυτες. Οι διαλυτές ίνες διαλύονται στο νερό και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Οι αδιάλυτες ίνες δεν διαλύονται στο νερό και βοηθούν στην προσθήκη όγκου στα κόπρανα και στην πιο γρήγορη διέλευσή τους μέσω του πεπτικού συστήματος.
Αυτή η ταχύτερη διέλευση μπορεί να είναι ευεργετική για την πρόληψη του καρκίνου του εντέρου και του παχέος εντέρου με δύο τρόπους. Πρώτον, οι φυτικές ίνες μπορούν να δεσμεύσουν καρκινογόνες ουσίες στα κόπρανα, απομακρύνοντάς τες από το σώμα σας πριν να προκαλέσουν βλάβη. Δεύτερον, οι φυτικές ίνες μπορούν να χρησιμεύσουν ως τροφή για τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο σας. Αυτά τα βακτήρια παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην προστασία των κυττάρων του εντέρου από καρκίνο.
Τι μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών;
Είναι εύκολο να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών στη διατροφή σας. Εδώ είναι μερικές συμβουλές:
- Προσθέστε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στα γεύματά σας. Στόχος να έχετε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.
- Επιλέξτε ολικής αλέσεως δημητριακά αντί για ραφιναρισμένα δημητριακά. Αναζητήστε ψωμί ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι, κινόα και ζυμαρικά ολικής αλέσεως.
- Συμπεριλάβετε όσπρια στη διατροφή σας, όπως φασόλια, φακές και ρεβίθια.
- Προσθέστε ξηρούς καρπούς και σπόρους στα δημητριακά σας, στο γιαούρτι ή στις σαλάτες σας.
Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του εντέρου και του παχέος εντέρου. Αυξάνοντας την πρόσληψή σας σε φυτικές ίνες με την κατανάλωση περισσότερων φρούτων, λαχανικών, ολικής αλέσεως δημητριακών, οσπρίων, ξηρών καρπών και σπόρων, μπορείτε να συμβάλλετε σημαντικά στην overall υγεία του εντέρου σας και στη γενική.