Το μαγείρεμα γαρίδας το καλοκαίρι μπορεί να είναι μια απολαυστική και αναζωογονητική εμπειρία, προσφέροντας ένα ευέλικτο και γρήγορο πιάτο ιδανικό για ζεστό καιρό. Ακολουθούν μερικές απλές και νόστιμες μέθοδοι για να μαγειρέψετε γαρίδες που αναδεικνύουν τη φυσική τους γεύση, διατηρώντας τα πράγματα ελαφριά και καλοκαιρινά.
Σουβλάκια γαρίδας στη σχάρα
Συστατικά:
- 1 κιλό μεγάλες γαρίδες, ξεφλουδισμένες και ξεφλουδισμένες
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- Χυμό από 1 λεμόνι
- Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
- Φρέσκα μυρωδικά (όπως μαϊντανός ή κόλιαντρο), ψιλοκομμένα
- Σουβλάκια
Οδηγίες:
Μαρινάρετε τις γαρίδες: Σε ένα μπολ ανακατεύετε το ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο σκόρδο, το χυμό λεμονιού, το αλάτι, το πιπέρι και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά. Προσθέστε τις γαρίδες και ανακατέψτε να επικαλυφθούν ομοιόμορφα. Αφήστε το να μαριναριστεί για περίπου 20 λεπτά. Προετοιμάστε το γκριλ: Προθερμάνετε το γκριλ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Εάν χρησιμοποιείτε ξύλινα σουβλάκια, μουλιάστε τα σε νερό για 15-20 λεπτά για να μην καούν. Σουβλίστε τις γαρίδες: Περάστε τις γαρίδες πάνω στα σουβλάκια, τρυπώντας την ουρά και το κεφάλι για να ασφαλίσετε. Γκριλ: Τοποθετήστε τα σουβλάκια στη σχάρα και μαγειρέψτε για 2-3 λεπτά ανά πλευρά μέχρι οι γαρίδες να γίνουν ροζ και αδιαφανείς. Προσοχή μην τα παραψήσετε. Σερβίρετε: Σερβίρετε τα ψητά σουβλάκια γαρίδας με μια στύψιμο από φρέσκο χυμό λεμονιού και μια πλευρά από την αγαπημένη σας καλοκαιρινή σαλάτα.
Γαρίδες Ceviche
Συστατικά:
- 1 κιλό φρέσκες γαρίδες, ξεφλουδισμένες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
- 1 φλιτζάνι φρέσκο χυμό λάιμ
- 1/2 φλιτζάνι φρέσκο χυμό λεμονιού
- 1/2 κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 jalapeño, ξεσποριασμένο και ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι ντομάτες κομμένες σε κύβους
- 1 αβοκάντο, κομμένο σε κύβους
- 1/4 φλιτζάνι φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
- Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
Οδηγίες:
Μαγειρέψτε τις γαρίδες: Βράστε μια κατσαρόλα με νερό και μαγειρέψτε για λίγο τις γαρίδες για περίπου 1-2 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να γίνονται ροζ. Στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν. Μαρινάρουμε σε εσπεριδοειδή: Τοποθετούμε τις γαρίδες σε ένα γυάλινο μπολ και τις περιχύνουμε με το λάιμ και το χυμό λεμονιού. Το αφήνουμε να μαριναριστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά, αφήνοντας τις γαρίδες να «ψηθούν» στην οξύτητα. Ανακατέψτε τα υλικά: Προσθέστε το κόκκινο κρεμμύδι, το jalapeño, τις ντομάτες, το αβοκάντο και τον κόλιαντρο στις μαριναρισμένες γαρίδες. Ανακατεύουμε απαλά να ενωθούν. Εποχή: Προσθέστε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση. Σερβίρετε: Σερβίρετε τις γαρίδες σεβίτσε παγωμένες με τσιπς τορτίγιας ή σε ένα κρεβάτι με μαρούλι.
Γαρίδες σοτέ με σκόρδο και βότανα
Συστατικά:
- 1 κιλό μεγάλες γαρίδες, ξεφλουδισμένες και καθαρισμένες
- 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1/4 φλιτζάνι λευκό κρασί (προαιρετικά)
- Χυμό από 1 λεμόνι
- Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
- Φρέσκος μαϊντανός ή βασιλικός, ψιλοκομμένος
Οδηγίες:
Ζεσταίνουμε το τηγάνι: Σε ένα μεγάλο τηγάνι, λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Σοτάρετε το σκόρδο: Προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο και σοτάρετε για περίπου 1 λεπτό μέχρι να μυρίσει. Μαγειρέψτε τις γαρίδες: Προσθέστε τις γαρίδες στο τηγάνι, αλατοπιπερώστε και μαγειρέψτε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν ροζ χρώμα. Αφαιρέστε το τηγάνι: Ρίξτε το λευκό κρασί (αν χρησιμοποιείτε) και το χυμό λεμονιού, ανακατεύοντας να ενωθούν και μαζεύοντας τυχόν ροδισμένα κομμάτια από τον πάτο του τηγανιού. Τελειώστε και σερβίρετε: Αποσύρετε από τη φωτιά, πασπαλίζετε με φρέσκα μυρωδικά και σερβίρετε αμέσως με μια πλευρά από ψωμί κρούστας ή πάνω από ζυμαρικά για ένα ελαφρύ καλοκαιρινό γεύμα.
Αυτές οι μέθοδοι είναι απλές αλλά και γευστικές, επιτρέποντας στις γαρίδες να πρωταγωνιστήσουν στα καλοκαιρινά σας πιάτα.