Αυτό το πιάτο με ρεβίθια και ρύζι, είναι μια από τις πιο ιστορικές συνταγές που προέρχονται από την Ισπανία. Είναι γεμάτο με στρώματα γεύσεων, είναι εξαιρετικά εύκολο να το φτιάξετε και όλα γίνονται σε περίπου 30 λεπτά. Το σερβίρετε δίπλα σε μια τραγανή μπαγκέτα και ένα μπουκάλι ισπανικό κρασί για το απόλυτο γεύμα. Αυτή η συνταγή είναι γνωστή στην Ισπανία ως Garbanzos como Conejo. Που μεταφράζεται σε Ρεβύθια σαν Κουνέλι. Είναι μια συνταγή που χρονολογείται από τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο, όταν το κρέας ήταν δύσκολο.
Έτσι, οι άνθρωποι έπρεπε να δημιουργήσουν συνταγές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη χρησιμοποιώντας κοινά συστατικά. Γι’ αυτή τη συνταγή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ρεβίθια σε κονσέρβα ή να βράσετε ρεβίθια από την αρχή. Απλώς μουλιάστε τα όλη τη νύχτα σε άφθονο νερό και στη συνέχεια σιγοβράστε την επόμενη μέρα για 1 έως 2 ώρες ή μέχρι να μαλακώσουν. Για το ρύζι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο ρύζι θέλετε, αν και το μακρύκοκκο είναι ιδανικό. Μπορείτε να σερβίρετε αυτό το πιάτο ζεστό ή ακόμα και σε θερμοκρασία δωματίου. Διατηρείται έως και 5 ημέρες στο ψυγείο.
Συστατικά
- 2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 30 ml
- 1 μικρό κρεμμύδι
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 1 πράσινη πιπεριά
- 2 ντομάτες
- 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί 120 ml
- 1/4 κ.γ. κλωστές σαφράν
- 2 κονσέρβες ρεβίθια / 440 γραμμάρια το καθένα
- 2 1/2 φλιτζάνια νερό 600 ml
- 1/2 φλιτζάνι μακρόσκοκο ρύζι 90 γρ
- 1 φύλλο δάφνης
- πρέζα θαλασσινό αλάτι
- μαύρο πιπέρι
- φρέσκο μαϊντανό
Οδηγίες
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, ψιλοκόβουμε το σκόρδο, ψιλοκόβουμε την πράσινη πιπεριά, τρίβουμε τις ντομάτες και στραγγίζουμε τα κουτάκια με τα ρεβίθια σε ένα σουρωτήρι και τα ξεπλένουμε με νερό
- Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο
- Μετά από λίγα λεπτά προσθέτουμε τα λαχανικά ψιλοκομμένα (εκτός από την τριμμένη ντομάτα), ανακατεύουμε συνέχεια, μετά από 4 με 5 λεπτά και τα λαχανικά σοταριστούν ελαφρά, προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, ανακατεύουμε και μετά σιγοβράζουμε χωρίς να ανακατεύουμε.
- Μόλις πήξει ελαφρώς η τριμμένη ντομάτα, περίπου 3 με 4 λεπτά, προσθέτουμε το λευκό κρασί και το σαφράν, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε ξανά χωρίς να ανακατεύουμε
- Μετά από 3 λεπτά και έχει ψηθεί το αλκοόλ στο κρασί, προσθέτουμε τα ρεβίθια, το νερό και αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα, προσθέτουμε τη δάφνη, το δυναμώνουμε σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε απαλά.
- Στο μεταξύ, προσθέστε το ρύζι σε μια λεπτή σήτα και ξεπλύνετε με νερό για 1 έως 2 λεπτά
- Μόλις το νερό πάρει βράση στο τηγάνι, προσθέστε το ρύζι, δώστε του ένα τελευταίο μείγμα έτσι ώστε όλα να κατανεμηθούν ομοιόμορφα, στη συνέχεια βάλτε ένα καπάκι στο τηγάνι και χαμηλώστε σε χαμηλή μέτρια φωτιά, σιγοβράστε για 15 λεπτά ή μέχρι το ρύζι. έχει ψηθεί πλήρως και στη συνέχεια αποσύρουμε από τη φωτιά
- Μεταφέρετε στα πιάτα σερβιρίσματος και γαρνίρετε με φρέσκο μαϊντανό, και απολαύστε!