Μια κλασική γαλλική συνταγή μαντλέν δίνει ντελικάτα κέικ σε σχήμα κοχυλιού που είναι ιδανικά για μια ελαφριά, γλυκιά απόλαυση μαζί με τσάι ή καφέ. Εδώ είναι μια απλή συνταγή για πεντανόστιμες γαλλικές Μαδλέν.
Συστατικά:
- 2/3 φλιτζάνι (150 γρ.) ανάλατο βούτυρο, λιωμένο και κρύο, συν επιπλέον για το άλειμμα
- 1 φλιτζάνι (125 g) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- Πρέζα αλάτι
- 3 μεγάλα αυγά
- 2/3 φλιτζάνι (130 g) κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- Ξύσμα από 1 λεμόνι (προαιρετικά)
- Ζάχαρη άχνη, για ξεσκόνισμα (προαιρετικά)
Οδηγίες:
- Προθερμάνετε το φούρνο: Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 190°C. Αλείφουμε τις φόρμες μαντλέν με λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε ελαφρά με αλεύρι, αφαιρώντας την περίσσεια.
- Ετοιμάστε τα ξηρά υλικά: Σε ένα μπολ κοσκινίστε μαζί το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Αφήνω στην άκρη.
- Χτυπήστε τα αυγά και τη ζάχαρη: Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε μαζί τα αυγά, την κρυσταλλική ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να ασπρίσουν και να πήξουν, περίπου 5 λεπτά.
- Ενσωματώστε τα ξηρά υλικά: Διπλώστε σταδιακά τα κοσκινισμένα ξηρά υλικά στο μείγμα των αυγών χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα μέχρι να ενωθούν.
- Προσθέστε βούτυρο: Ρίξτε το λιωμένο βούτυρο (κρύο σε θερμοκρασία δωματίου) και το ξύσμα λεμονιού (αν χρησιμοποιείτε) πάνω από το κουρκούτι. Διπλώστε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να ομογενοποιηθούν.
- Γεμίστε τα φορμάκια: Ρίξτε με κουτάλι το κουρκούτι στα προετοιμασμένα φορμάκια μαντλέιν, γεμίζοντας το καθένα περίπου κατά τα 3/4.
- Ψήνουμε: Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 10-12 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν οι άκρες και να αναπηδήσουν οι κορυφές όταν πιεστεί ελαφρά.
- Ψύξτε και σερβίρετε: Βγάζετε από το φούρνο και κρυώνετε στις φόρμες για λίγα λεπτά. Μεταφέρετε προσεκτικά τις μαντλέν σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.
- Προαιρετικά: Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη πριν το σερβίρετε, αν θέλετε.
Προτάσεις σερβιρίσματος:
Απολαύστε αυτές τις γαλλικές μαντλέν φρέσκες και ζεστές με ένα φλιτζάνι τσάι ή καφέ. Μπορούν να αποθηκευτούν σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου για έως και 2-3 ημέρες.
Παραλλαγές:
Μη διστάσετε να προσαρμόσετε τα μαντλέν σας προσθέτοντας διαφορετικές γεύσεις, όπως εκχύλισμα αμυγδάλου ή ξύσμα πορτοκαλιού. Μπορείτε επίσης να τα βουτήξετε σε λιωμένη σοκολάτα ή να τα σερβίρετε με μια σαντιγί και φρέσκα μούρα για ένα απολαυστικό επιδόρπιο.
Αυτή η συνταγή αιχμαλωτίζει την ουσία του παραδοσιακού γαλλικού ψησίματος, προσφέροντας μια ελαφριά και αέρινη απόλαυση που σίγουρα θα ενθουσιάσει με την απλότητα και τις λεπτές του γεύσεις.