Διατροφή

Γαλακτοκομικά: Ποιο είναι το πιο υγιεινό τυρί για εσάς;

Γαλακτοκομικά: Ποιο είναι το πιο υγιεινό τυρί για εσάς;
Γαλακτοκομικά: Ενώ το τυρί έχει κάποια οφέλη για την υγεία, μπορεί επίσης να αποδειχθεί ανθυγιεινό σε υπερβολικό βαθμό, ανάλογα με τους διατροφικούς σας περιορισμούς.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Αγαπάτε το τυρί, αλλα θεωρείτε πως πρόκειται για μια υπερβολικά παχυντική διατροφική επιλογή; Υπάρχουν πολλά υγιεινά τυριά που εξακολουθούν να προσφέρουν έντονη γεύση. Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την επιλογή ενός τυριού με λίγες θερμίδες, χαμηλά λιπαρά ή χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.


Ποιο είναι το πιο υγιεινό τυρί;

Δεν υπάρχει πραγματικά ένα μονάχα πιο «υγιεινό» τυρί από όλα τα υπόλοιπα. Το τυρί κότατζ για παράδειγμα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και χορταστικό λίπος. Και είναι μια εξαιρετική επιλογή χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο. Επίσης το τυρί ricotta και η μοτσαρέλα είναι εξαιρετικές επιλογές με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Όλα με μέτρο. Ενώ το τυρί έχει κάποια οφέλη για την υγεία, μπορεί επίσης να αποδειχθεί ανθυγιεινό σε υπερβολικό βαθμό.

Ανάλογα με τους διατροφικούς σας περιορισμούς, ακολουθούν ορισμένες υγιεινές επιλογές:

  • Το τυρί μοτσαρέλα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και χαμηλό νάτριο.
  • Το τυρί κότατζ είναι χαμηλό σε λιπαρά, αλλά υψηλότερο σε νάτριο.
  • Το τυρί Ricotta είναι επίσης χαμηλότερο σε λιπαρά, αλλά υψηλότερο σε νάτριο.
  • Η φέτα είναι χαμηλή σε θερμίδες αλλά και χαμηλότερη σε πρωτεΐνη και υψηλότερη σε νάτριο.
  • Το κατσικίσιο τυρί είναι επίσης χαμηλών θερμίδων, αλλά υψηλότερο σε νάτριο και όχι εξαιρετικά πλούσιο σε πρωτεΐνες.

Τα περισσότερα τυριά βρίσκονται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους όσον αφορά την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, νάτριο και λίπος. Οπότε δώστε προτεραιότητα στη γεύση και την ικανοποίηση γιατί το λίγο μπορεί να πάει πολύ μακριά. Όλα τα τυριά περιέχουν πρωτεΐνη καθώς παρασκευάζονται από γάλα, ωστόσο, δεν θεωρούνται όλα τα τυριά ίσα όταν πρόκειται για την περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη. Το τυρί κότατζ κατατάσσεται ψηλά σε αυτόν τον κατάλογο, με περίπου 13 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα 100 θερμίδων, είπε ο Άμερ. Άλλα τυριά, όπως η μοτσαρέλα, το γκούντα, η φέτα ή το κατσικίσιο τυρί, περιέχουν μόνο περίπου 4-8 γραμμάρια πρωτεΐνης για κάθε μερίδα 100 θερμίδων.

Ποιο τυρί είναι αντιφλεγμονώδες;

Παρά τις κοινές πεποιθήσεις, το τυρί και τα γαλακτοκομικά γενικά, δεν είναι εγγενώς φλεγμονώδη. Εξαιτίας αυτού, κανένα τυρί δεν είναι στην πραγματικότητα «αντιφλεγμονώδες». Ο καλύτερος τρόπος προσέγγισης της αντιφλεγμονώδους διατροφής είναι να διατηρήσετε μια συνολική υγιεινή διατροφή, δηλαδή μια δίαιτα πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, δημητριακά ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικά.

Ποια είναι τα λιγότερο επεξεργασμένα τυριά;

Όλα τα τυριά είναι επεξεργασμένα επειδή απαιτείται διαδικασία αποστράγγισης και πήξης κατά την παρασκευή του. Υπάρχουν βέβαια κάποια τυριά που είναι πιο επεξεργασμένα από άλλα. Αυτές είναι μερικές ελάχιστα επεξεργασμένες επιλογές:

  • Τυρί ρικότα
  • Κατσικίσιο τυρί
  • Φέτα
  • Τυρί κότατζ