Τα άτομα που έχουν μια διατροφή πλούσια σε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο χαμηλής οστικής μάζας καθ ‘όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους. Τα τρόφιμα της ομάδας γάλακτος παρέχουν ζωτικά θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνη D και πρωτεΐνες.
Χτίστε πιο δυνατά οστά
- Δίαιτες πλούσιες σε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα βοηθούν στην οικοδόμηση και διατήρηση της οστικής μάζας. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης της ασθένειας που λεπταίνει τα οστά.
- Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την υγεία των οστών κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, όταν δημιουργείται οστική μάζα.
- Οι δίαιτες που περιλαμβάνουν γαλακτοκομικά προϊόντα τείνουν να έχουν υψηλότερη συνολική διατροφική ποιότητα.
- Τρόφιμα και ποτά εμπλουτισμένα με ασβέστιο, όπως τα ροφήματα σόγιας ή ο χυμός πορτοκαλιού είναι άλλες πηγές ασβεστίου, αλλά μπορεί να μην παρέχουν άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία
- Το ασβέστιο βοηθά στη δημιουργία ισχυρότερων οστών και δοντιών. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι η κύρια πηγή ασβεστίου στις αμερικανικές δίαιτες. Οι δίαιτες που παρέχουν 3 φλιτζάνια ή το ισοδύναμο γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα μπορούν να βελτιώσουν την οστική μάζα. Οι δίαιτες πλούσιες σε κάλιο μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση υγιούς αρτηριακής πίεσης. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ιδιαίτερα το γιαούρτι και το γάλα, παρέχουν κάλιο.
- Η βιταμίνη D λειτουργεί στο σώμα για να διατηρεί τα σωστά επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου, βοηθώντας έτσι στην οικοδόμηση και τη διατήρηση των οστών. Το γάλα που είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνη D είναι μια καλή πηγή αυτής της θρεπτικής ουσίας. Άλλες πηγές περιλαμβάνουν το γιαούρτι εμπλουτισμένο με βιταμίνη D και τα έτοιμα προς κατανάλωση δημητριακά πρωινού εμπλουτισμένα με βιταμίνη D.
- Τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά ή χωρίς λιπαρά παρέχουν λίγα ή καθόλου λιπαρά.
Χωρίς λιπαρά ή με χαμηλά λιπαρά
Η επιλογή τροφίμων από την ομάδα του γάλακτος που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Οι δίαιτες πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης LDL στο αίμα. Η υψηλή LDL χοληστερόλη, με τη σειρά της, αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Πολλά τυριά, πλήρες γάλα και προϊόντα που παρασκευάζονται από αυτά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Για να διατηρήσετε υγιή τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, περιορίστε την ποσότητα αυτών των τροφών που τρώτε. Επιπλέον, η κατανάλωση πολλών λιπών δυσκολεύει την αποφυγή λήψης περισσότερων θερμίδων από όσες χρειάζεστε.