Μια νέα έρευνα δείχνει ότι αν αντικαταστήσετε το ζωικό γάλα με γάλα σόγιας τότε θα δείτε μεγάλη διαφορά στην υγεία σας.
Σύμφωα με Καναδούς ερευνητές σε νέα ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο BMC Medicine, το γάλα σόγιας ιδιαίτερα δημοφιλές τη δεκαετία του 1990, έχει μεγάλα οφέλη για την υγεία.
Οι ερευνητές διεξήγαγαν εκτενή ανάλυση σε 17 μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 500 άτομα, για να εξετάσουν τις επιπτώσεις της αντικατάστασης του αγελαδινού γάλακτος με γάλα σόγιας. Κάθε μελέτη διήρκεσε περίπου 4 εβδομάδες, με τους συμμετέχοντες να καταναλώνουν κατά μέσο όρο 500ml γάλακτος -αγελαδινού ή σόγιας- καθημερινά.
Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά: Σε όλες τις μελέτες, η αντικατάσταση του αγελαδινού γάλακτος με γάλα σόγιας συσχετίστηκε με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, μειωμένη αρτηριακή πίεση και μειωμένους δείκτες φλεγμονής.
Τα οφέλη αυτά αρκούν, σύμφωνα με τους ερευνητές, για να υποστηρίξουν τον αποχαρακτηρισμό του γάλακτος σόγιας ως «εξαιρετικά επεξεργασμένου τροφίμου», με τους ίδιους να τονίζουν ότι η κατηγοριοποίηση αυτή είναι παραπλανητική. Για να στηρίξουν αυτό το επιχείρημα, οι ερευνητές αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι το γάλα σόγιας, περιέχει περίπου 60% λιγότερα σάκχαρα από το αγελαδινό. Αυτό, σε συνδυασμό με τα οφέλη για την υγεία, ενισχύει τον ισχυρισμό ότι το γάλα σόγιας αποτελεί μια πιο υγιεινή επιλογή.