Διατροφή

Γάλα πατάτας: Μια άλλη εναλλακτική λύση για φυτικό γάλα

Γάλα πατάτας: Μια άλλη εναλλακτική λύση για φυτικό γάλα
Γάλα πατάτας: Τώρα έχουμε μια άλλη εναλλακτική λύση γάλακτος φυτικής προέλευσης, το γάλα πατάτας.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Τα τελευταία δέκα χρόνια, έχουμε δει την άνοδο πολλών υποκατάστατων φυτικής προέλευσης ως εναλλακτική λύση στα προϊόντα ζωικής προέλευσης. Διάφοροι λόγοι που διέπουν την τάση περιλαμβάνουν ανησυχίες για την υγεία, τη βιωσιμότητα και τις αλλεργίες σε συγκεκριμένα τρόφιμα όπως οι πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος. Τώρα έχουμε μια άλλη εναλλακτική λύση γάλακτος φυτικής προέλευσης, το γάλα πατάτας. Ας δούμε πιο προσεκτικά τι μπορεί να μας προσφέρει το πατατογάλα.


Τι είναι το γάλα πατάτας;
Το γάλα πατάτας είναι μια εναλλακτική λύση γάλακτος φυτικής προέλευσης που περιλαμβάνει βασικά ένα συστατικό – την ίδια την πατάτα. Άλλα πρόσθετα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη γεύση ή την υφή. Ως εκ τούτου, οι επιπτώσεις του γάλακτος πατάτας στην υγεία αναμένεται να είναι ίδιες με αυτές της πατάτας. Οι πατάτες είναι μέλος της οικογένειας Solanaceae και παρέχουν βιολογικά ενεργά φυτοχημικά όπως:

  1. Β καροτίνη
  2. Πολυφαινόλες
  3. Ασκορβικό οξύ
  4. Τοκοφερόλη
  5. Αλφα λιποϊκό οξύ
  6. Σελήνιο
  7. Φυτικές ίνες

Το κύριο μακρο-θρεπτικό συστατικό στις πατάτες είναι το πολυσακχαριδικό άμυλο που δίνει μια συγκεκριμένη υφή και γεύση στην πατάτα και προάγει τον κορεσμό. Οι πατάτες είναι μια φθηνή πηγή ενέργειας – καθιστώντας το γάλα πατάτας ένα φθηνό εναλλακτικό γαλακτοκομικό προϊόν. Σε πολλές χώρες, άλλα εναλλακτικά φυτικά γάλατα όπως η βρώμη, το αμύγδαλο και η σόγια είναι πιο ακριβά από το αγελαδινό. Το γάλα με βάση τους ξηρούς καρπούς μπορεί να είναι ακριβό για μερικούς ανθρώπους ακόμα κι αν παρασκευάζεται στο σπίτι. Από την άλλη, το μόνο συστατικό που χρειάζεστε για το γάλα πατάτας είναι οι πατάτες, οι οποίες είναι αρκετά φθηνές και διαθέσιμες σε όλο τον κόσμο.

Είναι καλό το γάλα πατάτας;
Οι πατάτες είναι βασική τροφή σε όλο τον κόσμο και για καλό λόγο. Αυτός ο ταπεινός κόνδυλος δεν είναι μόνο νόστιμος αλλά και γεμάτος με φυτοχημικά που έχουν συνδεθεί με μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Αυτές οι φυτικές ενώσεις βρίσκονται σε διάφορα μέρη της πατάτας, συμπεριλαμβανομένης της φλούδας της. Έρευνες έχουν δείξει ότι η συγκέντρωση φυτοχημικών στις πατάτες είναι υψηλότερη σε ποικιλίες με φωτεινότερα χρώματα φλοιού. Αυτές οι ενώσεις δρουν ως αντιοξειδωτικά και είναι σημαντικές για τη διατήρηση της ανθρώπινης υγείας. Ως αποτέλεσμα, η κατανάλωση πατάτας σε καθημερινή βάση μπορεί να συμβάλει σε υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικά στη διατροφή μας.

Πολυφαινόλες
Οι φαινόλες είναι ένας τύπος φυτοχημικών που είναι ιδιαίτερα άφθονο στις πατάτες. Οι πατάτες αναφέρονται ως η τρίτη πιο σημαντική πηγή φαινολών μετά τα μήλα και τα πορτοκάλια. Τα φαινολικά οξέα και τα φλαβονοειδή είναι οι πιο σημαντικές φυτοχημικές ομάδες που υπάρχουν στην πατάτα, με το χλωρογενικό και το καφεϊκό οξύ να είναι τα δύο κύρια φαινολικά οξέα.

Ανθοκυανίνες
Οι ανθοκυανίνες, μια άλλη ομάδα φλαβονοειδών, υπάρχουν επίσης σε υψηλές ποσότητες στις χρωστικές πατάτες. Αυτές οι ενώσεις έχει αποδειχθεί ότι παρουσιάζουν αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Φυτικές ίνες
Οι πατάτες είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή αμύλου. Το άμυλο πατάτας είναι γενικά ανθεκτικό στη δράση των πεπτικών ενζύμων, συμπεριφέρεται ως ανθεκτικό άμυλο. Ωστόσο, το μαγείρεμα μειώνει την αντίσταση του αμύλου πατάτας στην πέψη. Οι πατάτες είναι μια καλή πηγή διαιτητικών ινών, οι οποίες αποτελούνται από κυτταρίνη, ημικυτταρίνες, πηκτίνη και λιγνίνη. Αυτές οι ουσίες είναι ανθεκτικές στα πεπτικά ένζυμα και μπορούν να βοηθήσουν στην προαγωγή της πεπτικής υγείας. Συνολικά, οι πατάτες είναι μια θρεπτική και ευέλικτη τροφή.

Γάλα πατάτας έναντι αγελαδινού γάλακτος ή γάλακτος με βάση τους ξηρούς καρπούς
Όταν εξετάζονται εναλλακτικά γαλακτοκομικά προϊόντα για να αντικαταστήσουν το γάλα ζωικής προέλευσης, το γάλα πατάτας είναι ένας νέος παίκτης στο γήπεδο. Η μετάβαση σε γάλα φυτικής προέλευσης, όπως το γάλα πατάτας, μπορεί να μας βοηθήσει να ακολουθήσουμε μια πιο βιώσιμη διατροφή , μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα. Η εκτροφή ζώων για την παραγωγή τροφών με βάση τα ζώα απαιτεί πολύ περισσότερους υδάτινους πόρους από την καλλιέργεια φυτών. Αν και δεν είναι απαραίτητα καλύτερο ή χειρότερο από άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, έχει το δικό του μοναδικό σύνολο πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων.

Πλεονεκτήματα

  • Το γάλα πατάτας είναι χαμηλό σε θερμίδες.
  • Το γάλα πατάτας είναι φθηνό και πιο βιώσιμο.
  • Το γάλα πατάτας είναι πλούσιο σε διαιτητικές ίνες και άμυλο που οδηγεί σε κορεσμό.

Η πατάτα είναι μια από τις καλλιέργειες με τα χαμηλότερα αλλεργιογόνα προς κατανάλωση, καθιστώντας γάλα απαλλαγμένο από αλλεργιογόνα από το γάλα πατάτας. Άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να περιλαμβάνουν αλλεργιογόνα όπως λακτόζη, καζεΐνη, πρωτεΐνη σόγιας, γλουτένη και ξηρούς καρπούς.

  • Μειονεκτήματα
  • Το γάλα πατάτας περιλαμβάνει λιγότερες πρωτεΐνες από το γάλα με βάση την αγελάδα ή τους ξηρούς καρπούς.
  • Το γάλα πατάτας είναι μια πηγή υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες που μπορεί να μην είναι κατάλληλη για δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων.
  • Μπορεί να απαιτήσει πρόσθετα όπως βανίλια ή σιρόπι σφενδάμου για να γίνει προτιμώμενη γεύση από τους καταναλωτές.