Διατροφή

Γάλα: Οι πωλήσεις ακατέργαστου γάλακτος αυξάνονται. Ποιοι είναι,όμως ,οι κίνδυνοι; 

Γάλα: Οι πωλήσεις ακατέργαστου γάλακτος αυξάνονται. Ποιοι είναι,όμως ,οι κίνδυνοι; 
Γάλα: Είναι σημαντικό για τους καταναλωτές να σταθμίσουν τα πιθανά οφέλη έναντι των κινδύνων όταν αποφασίζουν εάν θα καταναλώσουν νωπό γάλα.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Οι πωλήσεις νωπού γάλακτος έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν πιο φυσικές και ελάχιστα επεξεργασμένες επιλογές για το φαγητό τους. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που συνδέονται με την κατανάλωση νωπού γάλακτος και τους οποίους πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές.


Ένας από τους κύριους κινδύνους της κατανάλωσης νωπού γάλακτος είναι η πιθανότητα βακτηριακής μόλυνσης. Το νωπό γάλα μπορεί να περιέχει επιβλαβή βακτήρια όπως E. coli, σαλμονέλα και λιστέρια, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες και ακόμη και θάνατο σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτά τα βακτήρια μπορεί να υπάρχουν στο γάλα λόγω κακών πρακτικών υγιεινής κατά το άρμεγμα ή την επεξεργασία, καθώς και από μολυσμένο εξοπλισμό ή μαστούς αγελάδας.

Ένας άλλος κίνδυνος κατανάλωσης νωπού γάλακτος είναι η πιθανότητα αλλεργικών αντιδράσεων. Μερικοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος και η κατανάλωση νωπού γάλακτος μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις όπως κνίδωση, συριγμό, ακόμη και αναφυλαξία σε σοβαρές περιπτώσεις. Είναι σημαντικό τα άτομα με γνωστές αλλεργίες στο γάλα να αποφεύγουν την κατανάλωση νωπού γάλακτος για να αποτρέψουν αυτές τις αντιδράσεις.

Επιπλέον, το νωπό γάλα μπορεί επίσης να περιέχει επιβλαβή παθογόνα όπως το Campylobacter, το οποίο μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως διάρροια, κράμπες στο στομάχι και πυρετό. Οι έγκυες γυναίκες, τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές από αυτά τα παθογόνα, επομένως είναι ιδιαίτερα σημαντικό για αυτές τις ομάδες να αποφεύγουν την κατανάλωση νωπού γάλακτος.

Παρά τους κινδύνους αυτούς, ορισμένοι καταναλωτές πιστεύουν ότι τα πιθανά οφέλη για την υγεία του νωπού γάλακτος υπερτερούν των κινδύνων. Οι υποστηρικτές του νωπού γάλακτος υποστηρίζουν ότι περιέχει ευεργετικά ένζυμα, προβιοτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά που καταστρέφονται κατά την παστερίωση και ότι αυτά μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της πέψης, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην προώθηση της γενικής υγείας.

Ωστόσο, είναι σημαντικό για τους καταναλωτές να σταθμίσουν τα πιθανά οφέλη έναντι των κινδύνων όταν αποφασίζουν εάν θα καταναλώσουν νωπό γάλα. Είναι επίσης σημαντικό να αγοράζετε νωπό γάλα από αξιόπιστες πηγές που ακολουθούν αυστηρές πρακτικές υγιεινής για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου μόλυνσης. Ενημερώνοντας για τους πιθανούς κινδύνους και λαμβάνοντας προφυλάξεις για τον μετριασμό τους, οι καταναλωτές μπορούν να απολαμβάνουν με ασφάλεια τα οφέλη του νωπού γάλακτος, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις πιθανότητες εμφάνισης τροφιμογενών ασθενειών.