Το καλοκαίρι διατίθεται για γλυκιές και δροσερές γεύσεις που θα απολαμβάνεται κάθε ζεστό σπόγευμα ή βράδυ. Μια τέτοια συνταγή είναι και αυτή που θα διαβάσετε παρακάτω και δεν είναι άλλη από τη συνταγή για ρυζόγαλο αμυγδάλου. Το ρυζόγαλο αμυγδάλου δεν θα το λατρέψετε μόνο εσείς αλλά και τα παιδιά σας.
Συστατικά:
- 1 φλιτζάνι ρύζι Arborio (ή οποιοδήποτε ρύζι με κοντόκοκκο)
- 4 φλιτζάνια γάλα αμυγδάλου (χωρίς ζάχαρη)
- 1/2 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
- 1/4 κγ αλεσμένο μοσχοκάρυδο
- 1/4 φλιτζάνι σταφίδες (προαιρετικά)
- Μια πρέζα αλάτι
- Φρέσκα φρούτα, ξηρούς καρπούς ή μέλι για επικάλυψη (προαιρετικά)
Οδηγίες:
Ετοιμάστε το ρύζι:
Ξεπλύνετε το ρύζι με κρύο νερό μέχρι το νερό να τρέξει καθαρό. Αυτό βοηθά στην απομάκρυνση της περίσσειας αμύλου και εμποδίζει την πουτίγκα να γίνει πολύ κολλώδης.
Μαγειρέψτε το ρύζι:
Σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα, συνδυάστε το ξεπλυμένο ρύζι, 3 φλιτζάνια γάλα αμυγδάλου και μια πρέζα αλάτι. Αφήνουμε να βράσει απαλά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην κολλήσει το ρύζι στον πάτο της κατσαρόλας.
Σιγοβράζω:
Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει. Ανακατεύετε συχνά για να βεβαιωθείτε ότι το ρύζι μαγειρεύεται ομοιόμορφα και απορροφά το γάλα. Αυτό πρέπει να διαρκέσει περίπου 20 λεπτά.
Προσθέστε ζάχαρη και μπαχαρικά:
Όταν το ρύζι είναι τρυφερό και απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά, προσθέστε τη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας, την τριμμένη κανέλα και το αλεσμένο μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν.
Ενσωματώστε περισσότερο γάλα αμυγδάλου:
Προσθέστε σταδιακά το υπόλοιπο γάλα αμυγδάλου (1 φλιτζάνι) σε μικρές δόσεις, ανακατεύοντας συνεχώς. Αυτό βοηθά στη δημιουργία μιας κρεμώδους υφής. Συνεχίστε το μαγείρεμα για άλλα 10-15 λεπτά μέχρι η πουτίγκα να αποκτήσει την επιθυμητή συνοχή. Εάν προτιμάτε μια πιο πηχτή πουτίγκα, μαγειρέψτε λίγο περισσότερο. για πιο αραιή σύσταση, προσθέστε λίγο ακόμα γάλα αμυγδάλου.
Προαιρετικά πρόσθετα:
Αν θέλετε, ανακατέψτε τις σταφίδες τα τελευταία λεπτά του μαγειρέματος.
Σερβίρισμα:
Μόλις γίνει η πουτίγκα την αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήστε το να κρυώσει ελαφρώς πριν το σερβίρετε. Μπορείτε να το απολαύσετε ζεστό ή παγωμένο, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
Γαρνιτούρα:
Συμπληρώστε με φρέσκα φρούτα, ξηρούς καρπούς ή λίγο μέλι για πρόσθετη γεύση και υφή.
Συμβουλές
Αποθηκεύστε τυχόν υπολείμματα σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως και 3 ημέρες. Πειραματιστείτε με διάφορα μπαχαρικά, όπως το κάρδαμο ή προσθέστε μια βουτιά ροδόνερο για μια μοναδική ανατροπή. Αυτό το ρυζόγαλο αμυγδάλου είναι ένα απολαυστικό επιδόρπιο χωρίς γαλακτοκομικά που είναι ανακουφιστικό και εύκολο στην παρασκευή του. Απολαμβάνω!