Τα φυτικά κρέατα, ή τα ανάλογα κρέατος, που παρασκευάζονται από φυτικές πρωτεΐνες όπως η σόγια, το σιτάρι, το μπιζέλι και το ρύζι, λειτουργούν ως υποκατάστατο της πρωτεΐνης κρέατος. Η κατανάλωση πρωτεΐνης είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την συντήρηση των ιστών του σώματος, αλλά και για τη διατήρηση υγιών μυών και οστών.
Ερευνητές από το Ινστιτούτο George που εδρεύει στο Σύδνεϋ εξέτασαν την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και τη θρεπτική ποιότητα 132 αναλόγων κρέατος φυτικής προέλευσης και 658 ισοδύναμων προϊόντων κρέατος που διατίθενται στα σούπερ μάρκετ της Αυστραλίας. Εξέτασαν προϊόντα όπως μπιφτέκια, κεφτεδάκια, κιμά, λουκάνικα, μπέικον, επικαλυμμένα πουλερικά, απλά πουλερικά και κρέας με ζύμη. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη ήταν παρόμοια στα ανάλογα κρέατος και στα προϊόντα κρέατος. Επιπλέον, και οι δύο κατηγορίες είχαν παρόμοια αναλογία υπερεπεξεργασμένων προϊόντων.
Συνολικά, τα προϊόντα κρέατος φυτικής προέλευσης βρέθηκαν να έχουν πιο υγιεινό διατροφικό προφίλ, είχαν σημαντικά λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και νάτριο και περιείχαν περισσότερες φυτικές ίνες από τα προϊόντα κρέατος. Ωστόσο, το ενεργειακό περιεχόμενο των αναλόγων κρέατος ήταν χαμηλότερο και είχαν υψηλότερη συνολική περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Επιπλέον, μόνο το 12 τοις εκατό των αναλόγων κρέατος που αναλύθηκαν είχαν βασικά μικροθρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, βιταμίνη Β12 και ψευδάργυρο, τα οποία βρίσκονται στο πραγματικό κρέας. Οι καταναλωτές θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη επεξεργασμένων κρεάτων, καθώς έχουν συνδεθεί με διάφορους τύπους καρκίνου. Αλλά δεν είναι τόσο απλό όσο μια απλή εναλλαγή, το να βασίζεστε αποκλειστικά σε εναλλακτικές λύσεις κρέατος ως άμεση αντικατάσταση του κρέατος θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεπάρκειες σιδήρου, ψευδαργύρου και Β12 με την πάροδο του χρόνου, εάν δεν ενισχύετε την πρόσληψη αυτών των βασικών θρεπτικών συστατικών από άλλες πηγές ή λαμβάνοντας συμπληρώματα.
Για την πρόληψη των ελλείψεων σε μικροθρεπτικά συστατικά, συνιστάτε η κατανάλωση άλλων ζωικών πρωτεϊνών όπως τα αυγά, το τυρί, το γάλα και το γιαούρτι. Επιπλέον, οι φυτικές πηγές σιδήρου περιλαμβάνουν σκούρα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, τα όσπρια, τα φασόλια και τους ξηρούς καρπούς.
Τα ανάλογα κρέατος επιλέγονται για λόγους υγείας
Τα ανάλογα κρέατος κερδίζουν επίσης δημοτικότητα στις ΗΠΑ, όπου οι πωλήσεις μονάδων κρέατος φυτικής προέλευσης αυξήθηκαν κατά 51% από το 2018 έως το 2021. Σε μια έρευνα του 2022 σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες το 42%, δήλωσαν ότι επιλέγουν προϊόντα κρέατος φυτικής προέλευσης επειδή είναι «πιο υγιεινά από το κρέας». Ωστόσο, η έρευνα συνεχίζει να δείχνει ότι όσον αφορά την υγεία, τα ανάλογα κρέατος δεν είναι απαραίτητα πανάκεια.
Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Chalmers στη Σουηδία ανέλυσε 44 διαφορετικά υποκατάστατα κρέατος, που παρασκευάζονται κυρίως από πρωτεΐνη σόγιας και μπιζελιού, και διαπίστωσε ότι η απορρόφηση σιδήρου και ψευδαργύρου από αυτά τα προϊόντα ήταν εξαιρετικά χαμηλή. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτά τα υποκατάστατα περιέχουν υψηλά επίπεδα φυτικών αλάτων, αντιθρεπτικών συστατικών που αναστέλλουν την απορρόφηση των μετάλλων στο σώμα.