Διατροφή

Φυτική Διατροφή: Πιάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και όσπρια

Φυτική Διατροφή: Πιάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και όσπρια
Φυτική Διατροφή: Οι φακές και τα όσπρια είναι ένα εγγενές μέρος της ελληνικής αλλά και της ινδικής κουζίνας.

Οι φακές και τα όσπρια είναι ένα εγγενές μέρος της ελληνικής αλλά και της ινδικής κουζίνας. Αυτό που τα κάνει ένα τέτοιο νοικοκυριό πρέπει να ανιχνευθεί στους τρεις στερεούς πυλώνες της καλής υγείας – θρεπτικά συστατικά, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες για την υγεία του εντέρου, τις οποίες προσφέρουν σε αφθονία. Ως οικονομικά αποδοτικές πηγές πρωτεΐνης καλής ποιότητας, τα όσπρια είναι ένα όφελος για τους χορτοφάγους, οι οποίοι συχνά χρειάζονται βοήθεια για την ικανοποίηση των αναγκών σε πρωτεΐνη. Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι η διατροφή μας έχει αρκετή πρωτεΐνη, καθώς αυτό το βασικό θρεπτικό συστατικό συχνά ελαττώνεται ή παραβλέπεται, προκαλώντας ανεπάρκεια και οδηγώντας σε πολλαπλά προβλήματα υγείας. Ζούμε σε μια χώρα που καλλιεργεί διαφορετικές φακές, καθεμία από τις οποίες παρέχει οφέλη για την υγεία και θρεπτικά συστατικά. Είναι λοιπόν απολύτως λογικό να τα τρώμε εκ περιτροπής. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές περιορίζουν την κατανάλωση φακών μόνο στην κλασική σούπα που όλοι ξέρουμε. Στην πραγματικότητα, αυτές οι φακές προσφέρουν πολλά περιθώρια για πειραματισμούς και μπορούν να παρασκευαστούν διάφορα πιάτα από αυτές. 

Απλή ινδική σαλάτα Lobia

  1. Ρίξτε 1/2 φλιτζάνι βρασμένα φακή και φασόλια με ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ντομάτα και αγγούρι.
  2. Προσθέστε λίγη ψητή σκόνη jeera, αλάτι και chaat masala.
  3. Στύψτε λίγο φρέσκο ​​χυμό λεμονιού από πάνω.
  4. Σερβίρεται με ένα βραστό αυγό (ή μερικές λωρίδες τηγανιού).

Hyderabadi Khatti Dal (παραλλαγή σούπας)

  1. Μαγειρέψτε ένα φλιτζάνι φακές με 3 φλιτζάνια νερό.
  2. Προσθέστε μια πρέζα κουρκουμά σε σκόνη, 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένη ντομάτα, 1 κουταλάκι του γλυκού πάστα τζίντζερ-σκόρδο, μια πρέζα κόκκινο τσίλι σε σκόνη, 2 κομματάκια πράσινα τσίλι και λίγο αλάτι για γεύση.
  3. Προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού πολτό ταμαρίνδου και μαγειρέψτε για 5 λεπτά.
  4. Κάνετε ένα πολτό από 2-3 σκελίδες σκόρδο, 1/2 κουταλάκι του γλυκού σπόρους μουστάρδας σε 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι και φύλλα κάρυ.
  5. Ρίξτε το στο σουρωτήρι. Απολαύστε αυτό το υγιεινό πικάντικο πιάτο με λίγο ζεστό ρύζι στον ατμό.

Πάντα να επιλέγετε τα μη γυαλισμένα όσπρια αντί για τα γυαλισμένα, καθώς χωρίς γυαλιστικό, θα έχετε τα όσπρια ακριβώς όπως τα έχει σχεδιάσει η φύση, με όλα τα καλά για πρωτεΐνη και διατροφή. Επιπλέον, επιλέξτε όσπρια από μια αξιόπιστη μάρκα, η οποία διατίθεται σε συσκευασία που δεν παραβιάζεται αντί για μια άβολη, μη συσκευασμένη πηγή. Αυτό εξασφαλίζει ποιότητα αλλά και διατροφή.