Διατροφή

Φυτική διατροφή: Όλα τα plant based φαγητά είναι υγιεινά;

Φυτική διατροφή: Όλα τα plant based φαγητά είναι υγιεινά;
Φυτική διατροφή: Τα διατροφικά μοτίβα φυτικής προέλευσης είναι ετερογενή και μπορεί να διαφέρουν ευρέως ως προς τη διατροφική τους σύνθεση, τον τύπο και την ποιότητά τους.

Οι Καναδοί λαμβάνουν σχεδόν το 50% των ημερήσιων θερμίδων τους από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, σύμφωνα με το Ίδρυμα Καρδιάς και Εγκεφαλικού. Αυτά τα τρόφιμα, όπως τα γλυκά, τα αναψυκτικά, η πίτσα και τα πατατάκια, έχουν αλλοιωθεί σημαντικά από την αρχική τους κατάσταση με προσθήκη αλατιού, ζάχαρης, λιπαρών, πρόσθετων, συντηρητικών και τεχνητών χρωμάτων. Και η κατανάλωση αυτών των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερη συνολική ποιότητα υγείας, όπως καρκίνο, σοβαρές καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις, διαταραχές ψυχικής υγείας και πρόωρο θάνατο.

«Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν ελάχιστα ή καθόλου ολόκληρα τρόφιμα, επομένως δεν τρώτε ολόκληρη τροφή κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του φαγητού», δήλωσε η Carol Dombrow, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και σύμβουλος διατροφής στο Canadian Heart and Stroke Foundation. «Πολλά από τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα, και φυτικές ίνες αφαιρούνται. Και μετά προστίθεται αλάτι και ζάχαρη καθώς και άλλα πρόσθετα. Επομένως, αυτό που νομίζετε ότι αγοράζετε δεν είναι φυτικά τρόφιμα. Δεν είναι φαγητό από μόνο του», είπε.

Μια εξαιρετικά επεξεργασμένη διατροφή με βάση τα φυτά

Η μελέτη Lancet αναγνώρισε ότι, αν και πολλές μελέτες συνδέουν τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα με κινδύνους για την υγεία, υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία για το πώς αυτά τα τρόφιμα επηρεάζουν τη σχέση μεταξύ της διατροφής με βάση τα φυτά και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι συγγραφείς χαρακτήρισαν ένα διατροφικό πρότυπο φυτικής προέλευσης – plant based – ότι περιλαμβάνει χαμηλή κατανάλωση ή πλήρη παράλειψη αυγών, γαλακτοκομικών προϊόντων, ψαριών και κρέατος. Σημείωσαν ότι αυτή η δίαιτα έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο αρκετών χρόνιων ασθενειών και έχει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη.

«Ωστόσο, τα διατροφικά μοτίβα φυτικής προέλευσης είναι ετερογενή και μπορεί να διαφέρουν ευρέως ως προς τη διατροφική τους σύνθεση, τον τύπο και την ποιότητά τους, και τα στοιχεία έχουν δείξει ότι η πιθανή προστατευτική επίδραση της φυτικής διατροφής στην καρδιαγγειακή νόσο μπορεί να ποικίλλει ανάλογα», ανέφερε η μελέτη. Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι παρά τη φυτική τους φύση, οι δίαιτες πλούσιες σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα ενδέχεται να εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία λόγω των αρνητικών επιπτώσεων που προκαλούνται από τη σύνθεση και τις μεθόδους επεξεργασίας τους.

Αυτές οι τροφές περιέχουν συχνά υψηλά επίπεδα ανθυγιεινών λιπών, νατρίου και πρόσθετων σακχάρων, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην υπέρταση, την αντίσταση στην ινσουλίνη, την παχυσαρκία και τις μεταβολικές διαταραχές – όλα αυτά αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις. Για να διερευνήσουν περαιτέρω τη σύνδεση, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, μια διαχρονική μελέτη στην οποία συμμετείχαν συμμετέχοντες από την Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία, με πάνω από 118.000 άτομα ηλικίας 40 έως 69 ετών να απαντούν σε ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή τους μεταξύ 2007 και 2010.

Οι ομάδες τροφίμων κατηγοριοποιήθηκαν ως φυτικής προέλευσης ή μη φυτικής και ζωικής προέλευσης, ταξινομούνται περαιτέρω ως μη υπερεπεξεργασμένα ή υπερεπεξεργασμένα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα φυτικής προέλευσης συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο τόσο καρδιαγγειακής νόσου όσο και στεφανιαίας νόσου.

«Αυτά τα ευρήματα προάγουν την τρέχουσα γνώση υπογραμμίζοντας ότι η υψηλότερη πρόσληψη φυτικής προέλευσης μπορεί να επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα για την καρδιαγγειακή υγεία όταν βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, ενώ η υψηλότερη πρόσληψη υπερεπεξεργασμένων τροφίμων φυτικής προέλευσης μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία», ανέφερε η μελέτη.