Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται, αυξάνεται και η ανάγκη για τρόφιμα. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι τελειώνουμε γρήγορα από καλλιεργήσιμη γη. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, ο κόσμος μπορεί να χάσει έως και 250 εκατομμύρια στρέμματα παραγωγής καλλιεργειών μέχρι το 2050 λόγω της αστικοποίησης, της υποβάθμισης του εδάφους και της κλιματικής αλλαγής.
Και παράγοντες όπως:
- η κλιματική αλλαγή,
- το κόστος συντήρησης,
- και η πρόσβαση στο νερό
προκαλούν προβλήματα στην εκτροφή ζώων. Καθώς οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε για να επιβιώσουν, οι ερευνητές αναζητούν τώρα εναλλακτικές επιλογές τροφίμων που είναι πιο βιώσιμες, αλλά εξακολουθούν να παρέχουν τη διατροφή που χρειάζονται οι άνθρωποι για να ευδοκιμήσουν. Για αυτούς τους λόγους, ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η άλγη μπορεί να είναι η απάντηση.
Τι είναι τα φύκια;
Τα φύκια είναι φυσικοί οργανισμοί με βάση το νερό, απλοί φωτοσυνθετικοί οργανισμοί. Αναπτύσσονται σε όλους τους τύπους φυσικών υδάτινων μαζών, τόσο σε γλυκό όσο και σε αλμυρό νερό. Όπως όλα τα φυτά, τα φύκια ζουν χρησιμοποιώντας τη φωτοσύνθεση για να δημιουργήσουν τα δικά τους θρεπτικά συστατικά και να προσθέσουν οξυγόνο στον αέρα και το νερό γύρω τους. Σε αντίθεση με άλλα υδρόβια φυτά, τα φύκια δεν έχουν φύλλα, ρίζες ή μίσχους. Το μέγεθος των φυκιών μπορεί να κυμαίνεται από εξαιρετικά μικρά μικροφύκια έως μεγάλες αποικίες φυκιών. Είναι μια ποικιλόμορφη ομάδα που περιλαμβάνει μπλε-πράσινα, πράσινα, κόκκινα και καφέ φύκια αξιόπιστης πηγής.
Τι κάνει τα φύκια θρεπτικά;
Σύμφωνα με τον Δρ Stephen Mayfield, καθηγητή βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, διευθυντή του Κέντρου Βιοτεχνολογίας Φυκών της Καλιφόρνια και ανώτερο συγγραφέα της μελέτης «Ανάπτυξη των φυκιών ως βιώσιμη πηγή τροφής», τα φύκια είναι βιοχημικά , μια υπερτροφή. Αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες, απαραίτητα λιπαρά οξέα, μέταλλα και βιταμίνες. Μέρος αυτού οφείλεται στο ότι τα φύκια [δεν] χρειάζεται να έχουν μίσχους, ρίζες ή κλαδιά για να συγκρατούνται, επομένως [αφιερώνουν όλη τους την ενέργειά τους στην παραγωγή περισσότερων πρωτεϊνών, λιπαρών οξέων κ.λπ., και όχι κυτταρίνη», εξήγησε ο Δρ Μέιφιλντ.
«Είναι μια από τις αρχαιότερες φυτικές τροφές στον κόσμο», δήλωσε ο Δρ William Sears, παιδιατρικός και οικογενειακός γιατρός και συγγραφέας του βιβλίου The Healthy Brain. «Υπάρχουν χιλιάδες είδη φυκιών και το καθένα παράγει πολλά υγιεινά θρεπτικά συστατικά που όλοι χρειαζόμαστε, αλλά οι περισσότεροι από εμάς δεν τρώμε αρκετά [αυτά]», σημείωσε. «[Είναι] μια πλούσια πηγή βιταμινών Β, βιταμίνης Κ, σιδήρου, μαγνησίου, ασβεστίου, ιωδίου και πολλά άλλα». «Η βασική αιτία πολλών ασθενειών είναι η οξείδωση — η φθορά στο σώμα», είπε ο Δρ Sears. «Τα φύκια [είναι] πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Πολλά διαφορετικά είδη μικροφυκών είναι πλούσιες πηγές διαφορετικών αντιοξειδωτικών».
Τι κάνει τα φύκια βιώσιμα;
Σύμφωνα με τον Δρ Mayfield, πρέπει να αναζητήσουμε εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης καθώς ο κόσμος χρειάζεται περισσότερη πρωτεΐνη αυτή τη στιγμή. «Και δεν έχουμε επιπλέον καλλιέργειες για να καλλιεργήσουμε περισσότερες σόγια ή άλλα όσπρια, τα οποία είναι φυτά πλούσια σε πρωτεΐνες», μας είπε. «Μπορούμε να καλλιεργήσουμε φύκια σε μη καλλιεργήσιμες εκτάσεις χρησιμοποιώντας μη πόσιμο νερό και παράγει πρωτεΐνες έως και 20 [πλάσιες] από την ποσότητα της σόγιας, του τρέχοντος πρωταθλητή μας στην παραγωγή πρωτεϊνών».
«Το σημερινό γεωργικό μας σύστημα αντιμετωπίζει ακραία πίεση από τις δυνάμεις της κλιματικής αλλαγής, σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο πληθυσμό», πρόσθεσε η Έριν Στόουκς, ιατρική διευθύντρια της MegaFood, μιας εταιρείας υγείας και ευεξίας που ειδικεύεται στα συμπληρώματα διατροφής βιταμινών. «Τα φύκια έχουν την ικανότητα να δεσμεύουν το CO2, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του στον τομέα των τροφίμων», εξήγησε. «Εφόσον τα φύκια καλλιεργούνται σε καθαρά νερά, είναι μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή με ελάχιστη επίδραση στο περιβάλλον».
«Ένα επιπλέον όφελος περιλαμβάνει ότι το περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσονται τα φύκια μπορεί να ελεγχθεί χωρίς ζιζανιοκτόνα και φυτοφάρμακα ή άλλες τοξικές ουσίες, κάτι που είναι σημαντικό για την ανθρώπινη υγεία και την παραγωγή τροφίμων», πρόσθεσε. Μιλήσαμε επίσης με τον Δρ Charles H. Greene για το πώς τα φύκια θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη βιωσιμότητα των τροφίμων. Ο Δρ. Γκριν είναι αναπληρωτής διευθυντής έρευνας και στρατηγικού σχεδιασμού στο εργαστήριο Friday Harbor του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. Υποστήριξε ότι τα μικροφύκη έχουν δυνατότητες κυρίως επειδή μπορούν να καλλιεργηθούν σε μικρότερες εκτάσεις και εξακολουθούν να παράγουν σημαντική ποσότητα τροφής.
Βάλτε τα φύκια στη διατροφή σας
Είστε έτοιμοι να αρχίσετε να προσθέτετε φύκια στη διατροφή σας; Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε ήδη. Ο Richard είπε ότι τα φύκια μπορούν να βρεθούν στο εμπόριο σε επιλογές όπως φύκια, σνακ αποξηραμένων φυκιών και φύλλα nori, και μπορούν να βρεθούν σε συμπληρώματα, σκόνες ή προϊόντα υποκατάστασης κρέατος. «[Μπορεί [ακόμα] να βρεθούν σε προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση ή γαλακτοκομικά [προϊόντα] όπως γιαούρτια, γάλα ή τυριά», πρόσθεσε. Επιπλέον, σημείωσε ο Richard, τα φύκια θα μπορούσαν επίσης να έχουν άλλες χρήσεις όσον αφορά το μαγείρεμα και τη βιομηχανία τροφίμων:
«Τα φύκια μπορούν [να έχουν] ιδιότητες όπως πυκνωτικές, πηκτωματοποιητικές και γαλακτωματοποιητικές [ιδιότητες] — όπως συστατικά που εκχυλίζονται από φύκια, καραγενάνη, αλγινικό και άγαρ [για παράδειγμα] — πιθανώς αντικαθιστώντας συστατικά όπως το φοινικέλαιο, τα οποία σχετίζονται με καταστροφικές περιβαλλοντικές συνεισφορές και δυσμενείς συνθήκες υγείας. Η γκάμα των χρωμάτων στα φύκια μπορεί επίσης να προσφέρει έναν φυσικό τρόπο για την πηγή μπλε και πράσινου χρωματισμού για γλυκίσματα και ποτά».
Και ο Δρ Sears είπε ότι οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να προσθέσουν φύκια στη διατροφή τους τρώγοντας συμπληρώματα με βάση τα φύκια. Οι τρεις πρώτες συστάσεις του είναι το DHA/EPA με βάση τα φύκια, η ασταξανθίνη και η σπιρουλίνα. Κατά τη γνώμη του, «[β]επειδή τα φύκια περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά ανά θερμίδα, καλλιεργούνται στη φύση και είναι καλά για την υγεία μας και την υγεία του πλανήτη μας, αξίζουν πραγματικά την ετικέτα ως «υπερτροφή της φύσης».