Το τηγανητό ρύζι είναι ένα ευέλικτο και νόστιμο πιάτο που μπορείτε να το απολαύσετε ως κυρίως πιάτο ή ως συνοδευτικό. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χρησιμοποιήσετε το ρύζι και τα λαχανικά που περισσεύουν, καθιστώντας το ένα οικονομικό γεύμα. Με λίγα απλά υλικά, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα νόστιμο και χορταστικό τηγανητό πιάτο με ρύζι σε ελάχιστο χρόνο.
Συστατικά:
- 2 φλιτζάνια μαγειρεμένο ρύζι (κατά προτίμηση περισσευούμενο και παγωμένο)
- 2 αυγα
- 1 φλιτζάνι ανάμεικτα λαχανικά (όπως μπιζέλια, καρότα, καλαμπόκι και πιπεριές)
- 1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
- 1 κουταλιά της σούπας σάλτσα στρειδιών
- 1 κουταλάκι του γλυκού σησαμέλαιο
- Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
- Μαγειρικό λάδι
Οδηγίες:
- Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι ή το γουόκ σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε λίγο μαγειρικό λάδι.
- Σπάστε τα αυγά στο τηγάνι και ανακατέψτε τα μέχρι να ψηθούν. Μεταφέρουμε τα βρασμένα αυγά σε ένα πιάτο και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Προσθέστε το κρεμμύδι κομμένο σε κύβους στο τηγάνι και σοτάρετε μέχρι να γίνει διάφανο.
- Προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο και τα ανάμεικτα λαχανικά στο τηγάνι και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
- Προσθέστε το παγωμένο ρύζι στο τηγάνι και σπάστε τυχόν σβώλους με μια ξύλινη κουτάλα.
- Περιχύστε τη σάλτσα σόγιας, τη σάλτσα στρειδιών και το σησαμέλαιο πάνω από το ρύζι και ανακατέψτε να ενωθούν.
- Καρικέψτε με αλάτι και πιπέρι βάσει της γεύσης σας.
- Μαγειρέψτε το τηγανισμένο ρύζι για λίγα λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να ζεσταθεί.
- Ανακατεύουμε τα αυγά ομελέτα και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν όλα καλά.
- Σερβίρετε το τηγανισμένο ρύζι ζεστό και γαρνίρετε με λίγα φρέσκα κρεμμυδάκια ή κόλιαντρο, αν θέλετε.
Το τηγανητό ρύζι είναι ένα νόστιμο και χορταστικό πιάτο που μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις. Μπορείτε να προσθέσετε μαγειρεμένο κοτόπουλο, γαρίδες ή τόφου για λίγη πρωτεΐνη ή να ρίξετε λίγο ανανά ή κάσιους για πρόσθετη γεύση και υφή. Οι δυνατότητες είναι ατελείωτες όσον αφορά την παρασκευή τηγανισμένου ρυζιού, οπότε μη διστάσετε να γίνετε δημιουργικοί και να πειραματιστείτε με διαφορετικά συστατικά.