Συστατικά:
- 1 φλιτζάνι ρύζι arborio
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
- 4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
- 1 κονσέρβα καρδιές αγκινάρας, στραγγισμένες και κομμένες
- 1 φλιτζάνι μανιτάρια κομμένα σε φέτες
- 1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
- Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
- Φρέσκος μαϊντανός για γαρνίρισμα
Οδηγίες:
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5 λεπτά.
- Προσθέστε το ρύζι arborio στην κατσαρόλα και ανακατέψτε να πασπαλιστεί με το λάδι. Μαγειρέψτε για 1-2 λεπτά, μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρά το ρύζι.
- Ρίχνουμε το λευκό κρασί και μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθεί από το ρύζι.
- Αρχίστε να προσθέτετε το ζωμό λαχανικών, 1/2 φλιτζάνι τη φορά, ανακατεύοντας συνεχώς και αφήνοντας κάθε προσθήκη να απορροφηθεί πριν προσθέσετε περισσότερο. Συνεχίστε αυτή τη διαδικασία μέχρι το ρύζι να μαγειρευτεί και να γίνει κρεμώδες, αλλά να έχει ακόμα μια μικρή μπουκιά, περίπου 20-25 λεπτά.
- Σε ξεχωριστό τηγάνι σοτάρουμε τα μανιτάρια μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά.
- Προσθέστε τις ψιλοκομμένες καρδιές αγκινάρας στα μανιτάρια και μαγειρέψτε για άλλα 2-3 λεπτά.
- Διπλώστε το μείγμα των μανιταριών και της αγκινάρας στο ριζότο, μαζί με την παρμεζάνα. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν όλα καλά και να λιώσει το τυρί.
- Αλατοπιπερώνουμε το ριζότο κατά βούληση.
- Σερβίρετε το ριζότο ζεστό, γαρνίροντας με φρέσκο μαϊντανό.
Απολαύστε αυτό το νόστιμο και κρεμώδες ριζότο με αγκινάρα και μανιτάρια ως ένα ανακουφιστικό και χορταστικό γεύμα. Ο συνδυασμός γεύσεων και υφών είναι βέβαιο ότι θα εντυπωσιάσει την οικογένεια και τους φίλους σας!)