Ακολουθείτε μια δίαιτα κετο, αλλά εξακολουθείτε να λαχταράτε τη δροσιστική γλυκύτητα των φρούτων; Σας καλύψαμε! Αν και ορισμένα φρούτα μπορεί να μην είναι τα καλύτερα για έναν τρόπο ζωής με χαμηλούς υδατάνθρακες, έχουμε επιλέξει μια λίστα με φρούτα φιλικά προς την κετογένεση που δεν θα εκτροχιάσουν την πρόοδό σας. Ας ρίξουμε μια ματιά στη λίστα με τα φρούτα που μπορούν να καταναλωθούν σε μια κέτο-δίαιτα και τα φρούτα που πρέπει να αποφεύγουμε. Η κετογονική δίαιτα, ή ευρύτερα γνωστή ως δίαιτα κετο, έχει αποκτήσει τεράστια δημοτικότητα για την απώλεια βάρους. Ως δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, επικεντρώνεται στη μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων για να επιτευχθεί μια κατάσταση κέτωσης, δηλαδή όταν το σώμα καίει λίπος για ενέργεια αντί για γλυκόζη. Ενώ πολλά φρούτα θεωρούνται γενικά υγιεινά, μερικά μπορεί να είναι πλούσια σε σάκχαρα και υδατάνθρακες, καθιστώντας τα λιγότερο κατάλληλα για μια δίαιτα κέτο.
Λίστα φιλικών προς την κετο φρούτων που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες
1. Μούρα
Τα μούρα όπως οι φράουλες, τα σμέουρα, τα βατόμουρα και τα βατόμουρα είναι εξαιρετικές επιλογές για μια δίαιτα κετο. «Είναι σχετικά χαμηλά σε υδατάνθρακες και υψηλά σε φυτικές ίνες, καθιστώντας τα μια εξαιρετική επιλογή για την ικανοποίηση των γλυκών σας χωρίς να εκτροχιάσει την κέτωση», λέει ο Kaul.
2. Αβοκάντο
Τεχνικά φρούτο, το αβοκάντο είναι χαμηλό σε υδατάνθρακες και πλούσιο σε υγιή λίπη. Είναι γεμάτα με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως κάλιο, φυτικές ίνες και βιταμίνες C και K, καθιστώντας τα μια τέλεια προσθήκη σε οποιοδήποτε πρόγραμμα κετογεύματος.
3. Ντομάτες
Οι ντομάτες, οι οποίες είναι επίσης τεχνικά φρούτα, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και μπορούν να τις απολαύσουμε με μέτρο σε μια κετο δίαιτα. Ο Kaul εξηγεί ότι είναι μια καλή πηγή λυκοπενίου, βιταμίνης C και άλλων ευεργετικών αντιοξειδωτικών.
4. Λεμόνια και λάιμ
Ο Kaul προτείνει ότι αυτά τα εσπεριδοειδή είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες και μπορούν να προσθέσουν μια αναζωογονητική γεύση στα πιάτα και τα ποτά σας. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, καθιστώντας τα μια εξαιρετική επιλογή για μια δίαιτα κέτο.
5. Καρύδα
Αν και συνήθως δεν θεωρούνται φρούτο, οι καρύδες και τα παράγωγά τους, όπως το κρέας καρύδας και το γάλα καρύδας, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και πλούσια σε υγιή λίπη. Παρέχουν πλούσια, κρεμώδη υφή και μπορούν να ενσωματωθούν σε διάφορες συνταγές κέτο.
Φρούτα που πρέπει να αποφεύγετε όταν κάνετε δίαιτα κετο
1. Μπανάνες
«Οι μπανάνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα και υδατάνθρακες, γεγονός που τις καθιστά λιγότερο φιλικές προς την κετο», λέει ο Kaul. Αν και παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως κάλιο και βιταμίνη C, είναι καλύτερο να τα καταναλώνετε με φειδώ ή να τα αποφεύγετε εντελώς σε μια κετογονική δίαιτα.
2. Σταφύλια
Τα σταφύλια είναι ένα άλλο φρούτο που έχει σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και υδατάνθρακες. Μια μικρή χούφτα μπορεί γρήγορα να προστεθεί σε υδατάνθρακες, εμποδίζοντας ενδεχομένως την πρόοδό σας σε μια δίαιτα κετο.
3. Ανανάς
Αν και νόστιμο, ο ανανάς είναι πλούσιος σε φυσικά σάκχαρα και υδατάνθρακες, γεγονός που τον καθιστά ακατάλληλο για μια κετο δίαιτα. Ο διατροφολόγος εξηγεί ότι η γλυκιά του γεύση προέρχεται από την περιεκτικότητα σε ζάχαρη, επομένως είναι καλύτερο να αποφεύγετε τον ανανά όταν ακολουθείτε ένα πρόγραμμα κετογονικής διατροφής.
4. Πορτοκάλια
Τα πορτοκάλια και ο χυμός πορτοκαλιού έχουν σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, κυρίως λόγω της φυσικής τους περιεκτικότητας σε σάκχαρα. Είναι καλύτερο να περιορίσετε την κατανάλωσή τους σε μια δίαιτα κέτο.
5. Μήλα
Ενώ τα μήλα είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και διαφόρων θρεπτικών συστατικών, έχουν επίσης σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες σε σύγκριση με άλλα φρούτα. Είναι καλύτερο να τα καταναλώνετε με μέτρο ή να επιλέξετε επιλογές με χαμηλότερους υδατάνθρακες.
Η παρακολούθηση μιας κετο δίαιτας περιλαμβάνει την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης υδατανθράκων για την επίτευξη και τη διατήρηση της κέτωσης. Πηγαίνετε για φρούτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και φρούτα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υδατάνθρακες θα πρέπει να αποφεύγονται.