Αν προσπαθείτε να πετύχετε έναν συγκεκριμένο ημερήσιο στόχο πρωτεΐνης για να χτίσετε μύες ή να χάσετε βάρος, ίσως αναρωτιέστε ποια φρούτα είναι πλούσια σε πρωτεΐνη. Υπάρχουν πολλές εξαιρετικές διαθέσιμες πηγές, και ενώ οι μικρές ποσότητες πρωτεΐνης που περιέχονται στα φρούτα μπορεί να μην κάνουν τεράστια διαφορά στη συνολική κατανάλωσή σας, μπορούν να σας δώσουν μια επιπλέον ώθηση πρωτεΐνης. Η συμπερίληψη φρούτων στη διατροφή σας είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να συμπληρώσετε την πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και φυτοθρεπτικών συστατικών που προάγουν την υγεία.
Ωστόσο, τα φρούτα δεν μπορούν να θεωρηθούν τροφές που ενισχύουν τους μυς. Για να καλύψετε το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών σας σε πρωτεΐνη, είναι καλύτερο να εστιάσετε στη συμπερίληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη στα γεύματά σας ή να επενδύσετε στην καλύτερη σκόνη πρωτεΐνης. Αλλά αν θέλετε να επιτύχετε τους στόχους της φυσικής σας κατάστασης με μεγαλύτερη ευκολία, εδώ είναι επτά φρούτα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη που πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.
Γκουάβα
Όταν πρόκειται για φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, η γκουάβα παίρνει το στέμμα. Περιέχει σχεδόν 4,2 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι, καθιστώντας το ένα από τα πιο πλούσια σε πρωτεΐνη φρούτα. Η γκουάβα είναι ένα τροπικό φρούτο που καλλιεργείται κυρίως στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Είναι γνωστό για την τραγανή υφή του και τη γλυκιά του γεύση που μοιάζει με διασταύρωση αχλαδιών και φράουλας. Η γκουάβα είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης C και καλίου.
Αβοκάντο
Όταν σκέφτεστε φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, το αβοκάντο είναι πολύ πιθανό να μην περνάει από το μυαλό σας. Ωστόσο, αυτό το πράσινο, κρεμώδες φρούτο περιέχει μια εκπληκτική ποσότητα αυτού του μακροθρεπτικού συστατικού – σχεδόν 3 γραμμάρια ανά φλιτζάνι. Ταυτόχρονα, το αβοκάντο είναι χαμηλό σε νάτριο και υδατάνθρακες, επομένως μπορεί εύκολα να ενταχθεί σε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και είναι μια εξαιρετική πηγή υγιεινών λιπών, πρεβιοτικών ινών και καλίου. Η τακτική κατανάλωση αυτού του πράσινου φρούτου μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και να βελτιώσει την υγεία του εντέρου σας.
Βερίκοκο
Ένα φλιτζάνι φρέσκα βερίκοκα κομμένα σε φέτες περιέχει σχεδόν 2,2 g πρωτεΐνης, ενώ ένα φλιτζάνι αποξηραμένα παρέχει σχεδόν 5 g από αυτό το σημαντικό μακροθρεπτικό συστατικό. Τα βερίκοκα είναι επίσης χαμηλά σε θερμίδες, καθιστώντας τα τέλεια επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος. Τα βερίκοκα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, καροτενοειδή, κάλιο και ψευδάργυρο. Περιέχουν επίσης σημαντική ποσότητα φλαβονοειδών που προάγουν την υγεία, όπως περιγράφεται στο περιοδικό Molecules. Οι δραστικές ενώσεις όπως η κατεχίνη, η κερκετίνη και τα χλωρογενικά οξέα μπορούν να πιστωθούν για τις αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές και αντιικές ιδιότητες των βερίκοκων.
Ακτινίδιο
Τα ακτινίδια είναι γνωστά για τη δροσιστική, ελαφρώς όξινη γεύση τους που προσθέτει μια εξωτική πινελιά σε smoothies και φρουτοσαλάτες. Ίσως ένα λιγότερο γνωστό γεγονός είναι ότι αυτό το εξωτικό φρούτο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να προσφέρει σχεδόν 2,1 γραμμάρια σε ένα μόνο φλιτζάνι. Τα ακτινίδια είναι χαμηλά σε θερμίδες και υψηλά σε μικροθρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε και βιταμίνη Κ. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Nutrition, η τακτική κατανάλωση αυτού του φρούτου μπορεί επίσης να ανακουφίσει τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας και του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.
Βατόμουρα
Αν και η έντονη όξινη γεύση μπορεί να μην αρέσει σε όλους, τα βατόμουρα είναι ένα από τα πιο υγιεινά μούρα. Ένα φλιτζάνι ωμά βατόμουρα περιέχει σχεδόν 2 g πρωτεΐνης, ενώ περιέχει σχεδόν 8 g φυτικές ίνες και παρέχει λιγότερο από 7 g ζάχαρης. Τα βατόμουρα είναι επίσης πλούσια σε μαγγάνιο, μαγνήσιο, βιταμίνη C και βιταμίνη Κ. Τα βατόμουρα μπορούν εύκολα να προστεθούν στο μπολ μούσλι του πρωινού σας ή να τα πασπαλίσετε σε απλό γιαούρτι. Αυτά τα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι επίσης εξαιρετικά σε smoothies, σαλάτες και επιδόρπια.
Πορτοκάλι
Ένα φρέσκο πορτοκάλι μεσαίου μεγέθους περιέχει περίπου 1g πρωτεΐνης, ενώ ένα φλιτζάνι σε φέτες παρέχει έως και 2g. Αυτό το φρούτο είναι χαμηλό σε θερμίδες και πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Α, βιταμίνη C και ασβέστιο. Χάρη σε μια σειρά από ισχυρά φυτοθρεπτικά συστατικά, τα εσπεριδοειδή διαθέτουν πολλά οφέλη για την υγεία. Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και άλλα εσπεριδοειδή έχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και νευροεκφυλιστικών καταστάσεων.
Μπανάνες
Μπορείτε να βρείτε μια καλή ποσότητα πρωτεΐνης στις μπανάνες: ένα φλιτζάνι γεμάτο με κομμένη μπανάνα περιέχει περίπου 1,6 g αυτού του μακροθρεπτικού συστατικού. Το φρούτο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες, καθιστώντας το μια εξαιρετική πηγή ενέργειας ακόμα και για τις πιο απαιτητικές προπονήσεις. Οι μπανάνες περιέχουν επίσης σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Β6, βιταμίνης C και καλίου. Και σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food Chemistry, είναι επίσης υψηλά σε πολλά αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά που μπορεί να έχουν εξαιρετικά ευεργετική επίδραση στο καρδιαγγειακό και το νευρικό μας σύστημα.