Διατροφή

Φουντούκια: Πόσο θρεπτικά είναι τα φουντούκια για εμάς;

Φουντούκια: Πόσο θρεπτικά είναι τα φουντούκια για εμάς;
Φουντούκια: Τα φουντούκια είναι ένας ξηρός καρπός πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά που μπορεί να συμβάλει σε μια υγιεινή διατροφή.

Τα φουντούκια είναι γνωστά για την πλούσια γεύση τους με ξηρούς καρπούς και τα πολυάριθμα οφέλη για την υγεία. Δεν είναι μόνο νόστιμα αλλά και γεμάτα με θρεπτικά συστατικά. Αποτελούν καλή πηγή υγιεινών λιπών, φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Ε, του μαγνησίου και του καλίου. Τα φουντούκια είναι ένας ξηρός καρπός πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά που μπορεί να συμβάλει στην υγιεινή διατροφή. Προσφέρουν πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της υγείας της καρδιάς, της διαχείρισης του διαβήτη και των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων.

Διατροφικό προφίλ φουντουκιών

Ακολουθεί το διατροφικό προφίλ των φουντουκιών ανά 28 γραμμάριαμαζί με τις αντίστοιχες ημερήσιες αξίες:

• Θερμίδες: 176
• Ολικό λίπος: 17 γραμμάρια (26% ημερήσια αξία)
• Κορεσμένα λιπαρά: 1,3 γραμμάρια
• Μονοακόρεστα λιπαρά: 12 γραμμάρια
• Πολυακόρεστα λιπαρά: 2,2 γραμμάρια
• Χοληστερίνη: 0 γραμμάρια
• Νάτριο: 0 γραμμάρια
• Συνολικοί υδατάνθρακες: 6 γραμμάρια (2% ημερήσια αξία)
• Διαιτητικές ίνες: 3,5 γραμμάρια (14% ημερήσια αξία)
• Ζάχαρα: 1,5 γραμμ
• Πρωτεΐνη: 4,2 γραμμάρια (8% ημερήσια αξία)

Οφέλη για την υγεία των φουντουκιών

  • Καλά για την υγεία της καρδιάς: Τα φουντούκια περιέχουν ακόρεστα λίπη, συμπεριλαμβανομένου του ελαϊκού οξέος, το οποίο είναι ευεργετικό για την υγεία της καρδιάς. Αυτά τα λιπαρά βοηθούν στη μείωση των επιπέδων (κακής) χοληστερόλης και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα φουντούκια είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης Ε, ενός αντιοξειδωτικού που μπορεί να προστατεύει από καρδιακές παθήσεις.
  • Τα φουντούκια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά: Τα φουντούκια είναι γεμάτα με διάφορα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Ε, η οποία είναι σημαντική για το υγιές δέρμα και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Παρέχουν επίσης μαγνήσιο, το οποίο παίζει ρόλο στην υγεία των οστών, και χαλκό, που εμπλέκεται στην παραγωγή ενέργειας και στην απορρόφηση σιδήρου.
  • Βοηθούν στη διαχείριση του διαβήτη: Τα φουντούκια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και αποτελούν καλή πηγή υγιεινών λιπαρών και φυτικών ινών. Αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν σε βραδύτερη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και σε βελτιωμένο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Η συμπερίληψη των φουντουκιών σε μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να είναι ευεργετική για τη διαχείριση του διαβήτη.

  • Καλά για διαχείριση βάρους: Παρά το γεγονός ότι είναι ενεργειακά πυκνά, τα φουντούκια μπορούν να συμπεριληφθούν σε ένα σχέδιο διαχείρισης βάρους. Ο συνδυασμός υγιεινών λιπαρών, πρωτεϊνών και φυτικών ινών στα φουντούκια συμβάλλει στην προώθηση του κορεσμού, μειώνοντας την πιθανότητα υπερφαγίας.
  • Πλούσια σε αντιοξειδωτικές ιδιότητες: Τα φουντούκια περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη Ε και φαινολικές ενώσεις, που βοηθούν στην προστασία από το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές. Αυτές οι ιδιότητες μπορεί να έχουν πιθανά οφέλη στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων τύπων καρκίνου.