Αδιαμφισβήτητα, το λεμόνι είναι ένα φρούτο που δεν λείπει από κανένα σπίτι όλο τον χρόνο ενώ οι χρήσεις του στην κουζίνα είναι πολλαπλές. Από αλμυρές και γλυκές συνταγές μέχρι δευτερεύοντα ρόλο στην καθαριότητα του σπιτιού. Το λεμόνι το θέλουμε για τον χυμό του ή το ξύσμα του. Ενίοτε -μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τις φλούδες του για να δώσουν άρωμα σε σιρόπια, ροφήματα, κυρίως σε γλυκές παρασκευές. Όμως τι κάνουμε με το λεμόνι που περισσεύει; Η τόσο συχνή χρήση του το καθιστά σε μια από τις τροφές που αυξάνουν κατά πολύ τη σπατάλη τροφίμων, ενώ μπορούμε να το αξιοποιήσουμε με πολλούς και ποικίλους τρόπους.
DIY μπαχαρικό με βάση το λεμόνι
Αρχικά, το βασικό βήμα για να πετύχετε τον σκοπό σας είναι η επιλογή των λεμονιών. Δεν θέλουμε κερωμένα λεμόνια , που κυκλοφορούν συχνά στο εμπόριο-, οπότε είτε επιλέγετε βιολογικά είτε τα λεμόνια από τον δικό σας ή κάποιο γειτονικό κήπο. Στη συνέχεια καθαρίζουμε τις φλούδες και τις βάζουμε σε ένα μπολ για να τις πλύνουμε πολύ πολύ καλά. Τις τοποθετούμε σε ταψί, όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να αφυδατωθούν τελείως.
Έπειτα αφού ψηθούν τις περνάμε από το multi και τις χτυπάμε καλά μέχρι να γίνουν σκόνη. Προσθέτουμε και λίγο πιπέρι, ανακατεύουμε καλά, ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το τοποθετούμε σε ένα δοχείο για μπαχαρικά. Αυτό το αυτοσχέδιο DIY μπαχαρικό είναι ιδανικό για να συνοδεύσει τη μαρινάδα σε κρεατικά, κοτόπουλα και ψαρικά. Τέλος, στη θέση του λεμονιού μπορούμε να βάλουμε πορτοκάλι ή ακόμα και grapefruit με εξαιρετικό αποτέλεσμα.