Οι φλαούνες παρασκευάζονται στην Κύπρο τουλάχιστον από τον 19ο αιώνα. Επίσης προσφέρονταν σε ξένους επισκέπτες αλλά και σε άτομα που δεν είχαν τη δυνατότητα να τα παρασκευάσουν οι ίδιοι. Οι φλαούνες είναι τρόφιμο που στις παλιότερες εποχές χρησιμοποιούταν για τη μετάβαση των πιστών από τη νηστεία στην κατανάλωση μη νηστίσιμων τροφών χωρίς να δημιουργούνται στομαχικές διαταραχές. Απολαύστε αυτές τις φλαούνες, γλυκά με τυρί, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας μαζί με ένα φλιτζάνι τσάι.
Παραδοσιακό γλυκό Κύπρου
Συστατικά συνταγής:
- 2 αυγα
- 250 γραμμάρια τριμμένο τυρί (ένα μείγμα από χαλούμι και τσένταρ λειτουργεί καλά, δείτε την παρακάτω συμβουλή)
- 35 γρ σιμιγδάλι
- 12 g φρέσκια μαγιά ή ½ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη μαγιά ταχείας δράσης
- ¼ κουταλάκι του γλυκού άχνη ή κρυσταλλική ζάχαρη
- ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- μικρή χούφτα δυόσμο, ψιλοκομμένη ή ½ κουταλιά της σούπας αποξηραμένη μέντα
- 35 γραμμάρια σουλτανίνα ή σταφίδες
Για τη ζύμη:
- 300 γρ αλεύρι απλό, συν επιπλέον για το ξεσκόνισμα
- ¼ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- πρέζα αλεσμένη μαστίχα (προαιρετικά, βλέπε άκρη)
- πρέζα αλεσμένο μαχλέπι (προαιρετικό, βλέπε άκρη)
- ¼ κουταλάκι του γλυκού άχνη ή κρυσταλλική ζάχαρη
- 60 ml ηλιέλαιο
- 160 ml γάλα χλιαρό
Για την επικάλυψη:
- 50 γρ σουσάμι 1 αυγό, χτυπημένο
Μέθοδος Παρασκευής:
ΒΗΜΑ 1: Αν έχετε χρόνο, φτιάχνουμε τη γέμιση 2-3 ώρες νωρίτερα για να αποκτήσει περισσότερη γεύση. Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ μέχρι να αφρατέψουν. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατεύουμε το τριμμένο τυρί με το σιμιγδάλι, στη συνέχεια κάνουμε μια λακούβα στη μέση, ρίχνουμε τη μαγιά και 1 κουταλιά της σούπας από το χτυπημένο αυγό. Ανακατεύουμε να ενωθούν και μετά προσθέτουμε το υπόλοιπο αυγό, το μείγμα θα είναι αρκετά σφιχτό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη μέντα και τη σουλτανίνα ή τις σταφίδες και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να κατανεμηθούν ομοιόμορφα τα φρούτα. Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί μέχρι να χρειαστεί.
ΒΗΜΑ 2: Για τη ζύμη ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαστίχα και το μαχλέπι (αν χρησιμοποιήσουμε) και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε το λάδι και τρίψτε το στο μείγμα του αλευριού χρησιμοποιώντας τις άκρες των δακτύλων σας και στη συνέχεια ανακατεύουμε σταδιακά το γάλα (μπορεί να μην το χρειαστείτε όλο) μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
ΒΗΜΑ 3: Για την επικάλυψη, ρίχνουμε το σουσάμι σε μια λεπτή σήτα, ξεπλένουμε με κρύο νερό, στραγγίζετε και απλώνετε σε μια καθαρή πετσέτα για να στεγνώσει ελαφρώς. Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 200C/180C βεντιλατέρ/γκάζι 6 και στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα. Μόλις ξεκουραστεί η ζύμη, τη χωρίζουμε σε έξι κομμάτια, περίπου 80 γρ. Απλώστε το καθένα σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια σε δίσκο 16 εκ., πάχους περίπου ¼ εκ. Στρώνουμε κάθε δίσκο πάνω στο σουσάμι (μόνο στη μία πλευρά) ώστε να κολλήσουν.
ΒΗΜΑ 4: Χωρίζουμε τη γέμιση στα έξι και πλάθουμε μπαλάκια (περίπου 65 γρ. το καθένα). Τοποθετούμε μια μπάλα γέμιση στη μέση κάθε δίσκου ζύμης στην απλή πλευρά του. Ανασηκώνουμε την αριστερή και τη δεξιά άκρη της ζύμης πάνω από τη γέμιση, ώστε να την επικαλύπτει ελαφρώς στις άκρες, αφήνοντας τη μέση ακάλυπτη. Επαναλαμβάνουμε με το πάνω και το κάτω άκρο.
ΒΗΜΑ 5: Αλείφουμε τη ζύμη με το χτυπημένο αυγό και ψήνουμε για 15 λεπτά. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180 C/160 C ανεμιστήρα/γκάζι 4 και ψήνουμε για 15-20 λεπτά ακόμα μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει στη μέση.