Η Φινλανδία είναι σίγουρα γνωστή ως το μέρος που ζει ο Άγιος Βασίλης αλλά σίγουρα δεν είναι μόνο αυτό. Τα μαγευτικά τοπία της, ο φιλόξενος λαός της, το περίεργο κλίμα της αλλά και τα πεντανόστιμα φαγητά της είναι μόνο ένα ελάχιστο δείγμα από αυτά που έχει να δώσει αυτή η πανέμορφη χώρα. Αν λοιπόν τύχει και την επισκεφθείτε, μην αναλωθείτε μόνο στις τουριστικές attraction της αλλά και περάστε χρόνο δοκιμάζοντας τις μοναδικές της γεύσεις. διαβάζοντας παρακάτω θα μάθετε για κάποια από τα πιο γνωστά παραδοσιακά φαγητά της.
Uunijuusto
Αυτό το παραδοσιακό σκανδιναβικό πιάτο παρασκευάζεται με συνδυασμό αγελαδινού γάλακτος και βοοειδών ή πρωτόγαλα. Το πρωτόγαλα είναι το κίτρινο, πλούσιο γάλα που παράγεται από το ζώο αμέσως μετά τη γέννηση ενός μοσχαριού. Το μείγμα ψήνεται στο φούρνο και το προϊόν πήζει έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα παχύρρευστο πιάτο που μοιάζει με κρέμα. Συχνά σε σύγκριση με το ψημένο τυρί, το uunijuusto απολαμβάνεται παραδοσιακά ως επιδόρπιο που συχνά το γλυκαίνουν, καρυκεύοντάς το με κανέλα και συμπληρώνεται από φρέσκα μούρα. Στη Νορβηγία, το πιάτο ονομάζεται kalvedans , kjelost ή spannost και στην Ισλανδία ονομάζεται broddur.
Ohrarieska
Το Ohrarieska είναι ένα παραδοσιακό φινλανδικό άζυμο κριθαρένιο ψωμί που χαρακτηρίζεται από την κυκλική του μορφή και την πυκνή του υφή. Συνήθως παρασκευάζεται με συνδυασμό αλεύρου κριθαριού και νερού, αλλά εμφανίζεται σε διαφορετικές εκδοχές που συχνά χρησιμοποιούν αυγά, ξινόγαλα ή βουτυρόγαλα. Το Ohrarieska συνοδεύεται παραδοσιακά με βούτυρο και συνήθως το απολαμβάνουν ως ελαφρύ, θρεπτικό σνακ.
Lörtsy
Αυτό το μεγάλο φινλανδικό γλύκισμα σε σχήμα μισού φεγγαριού είναι μια σπεσιαλιτέ της περιοχής της Σαβόνια, όπου πωλείται συνήθως στις τοπικές αγορές. Το Lörtsy είναι συνήθως τηγανητό και διατίθεται σε μια ποικιλία από γλυκές και αλμυρές γεμίσεις, όπως κιμά ή διάφορες μαρμελάδες.
Kainuun rönttönen
Απολαμβάνετε καλύτερα φρέσκα παρασκευασμένα ως αλμυρό σνακ ή επιδόρπιο με επικάλυψη ζάχαρης. Με καταγωγή από την περιοχή Kainuun της Φινλανδίας, η Kainuun rönttönen είναι μια μικρή ανοιχτή πίτα με κρούστα φτιαγμένη από αλεύρι σίκαλης και σίτου που είναι γεμάτη με έναν συνδυασμό πατάτας, μούρων και αλεύρι σίκαλης. Σε αντίθεση με σήμερα, στο παρελθόν ήταν μια μεγάλη πίτα που έφτιαχναν στο τέλος του χειμώνα γυναίκες που ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τα υπόλοιπα υλικά, και δεδομένου ότι η ζάχαρη ήταν σπάνια, οι πατάτες που προστέθηκαν χρησίμευαν ως γλυκαντικό. Παραδοσιακά, η πίτα συνδυαζόταν και εξακολουθεί να συνδυάζεται με σούπες, αλλά μπορεί επίσης να συνοδεύεται από βούτυρο, σε συνδυασμό με καφέ και απολαμβάνετε ως ένα νόστιμο σνακ.