Διατροφή

Φιλιππίνες: Τα αρτοποιεία συρρικνώνουν το «ψωμί» καθώς δαγκώνει ο πληθωρισμός

Φιλιππίνες: Τα αρτοποιεία συρρικνώνουν το «ψωμί» καθώς δαγκώνει ο πληθωρισμός
Ο νομοθέτης και οικονομολόγος Joey Salceda είπε ότι το ψωμί θα πληγεί περισσότερο από τη «συρρίκνωση του πληθωρισμού», όπου το μέγεθος ενός προϊόντος γίνεται μικρότερο αλλά η τιμή παραμένει ίδια.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Φιλιππίνες: Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία ανεβάζει τις τιμές του σιταριού και το ασθενέστερο πέσο αυξάνει το κόστος του εισαγόμενου βρώσιμου λαδιού, πολλοί αρτοποιοί στις Φιλιππίνες συρρικνώνουν το μέγεθος ενός δημοφιλούς ρολού πρωινού για να αντιμετωπίσουν τον υψηλότερο πληθωρισμό. Το ελαφρώς γλυκό και μαλακό «pandesal», το οποίο οι Φιλιππινέζοι βυθίζουν συχνά στον καφέ ή το τρώνε με τυρί, ζύγιζε 35 γραμμάρια στο Matimyas Bakery, έναν αρτοπαρασκευαστή στα προάστια της Μανίλα.


Αλλά καθώς το κόστος των ντόπιων και εισαγόμενων συστατικών εκτινάχθηκε στα ύψη τους τελευταίους μήνες, ο συνιδιοκτήτης Jam Mauleon μείωσε σταδιακά το μέγεθος του ρολού – γνωστού ως «ψωμί του φτωχού» επειδή είναι φθηνό – σε περίπου 25 γραμμάρια για να αποφύγει την αύξηση της τιμής κατά 2,50 πέσο (περίπου 0,04 $). Φοβόταν ότι ακόμη και μια ελαφρά αύξηση θα έστελνε πελάτες στη γειτονιά της με περιορισμένα μετρητά σε ένα αντίπαλο αρτοποιείο πέντε τετράγωνα μακριά.

«Έπρεπε να μειώσουμε το μέγεθος της μερίδας για να επιβιώσουμε», είπε ο Mauleon στο AFP, καθώς παιδιά, εργάτες και συνταξιούχοι έφτασαν νωρίς για να αγοράσουν ψωμάκια ψημένα σε φούρνο με τούβλα εκείνο το πρωί. Καθώς οι Φιλιππίνες αίρουν τους περιορισμούς της Covid-19 και οι μαθητές αρχίζουν να επιστρέφουν στην τάξη φέτος, ο Mauleon ήλπιζε ότι οι οικονομικές συνθήκες για το αρτοποιείο θα βελτιώνονταν.

Αλλά από τον Δεκέμβριο, καθώς οι τιμές του σιταριού και των καυσίμων αυξήθηκαν, η τιμή του αλευριού αυξήθηκε περισσότερο από 30%, ενώ η ζάχαρη αυξήθηκε κατά 25% και το αλάτι κοστίζει 40% περισσότερο, είπε.

Το αρτοποιείο επιβιώνει καθημερινά και δεν βγάζει αρκετά χρήματα για να αγοράσει υλικά χύμα, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτο στις μεταβαλλόμενες τιμές στις εγχώριες και διεθνείς αγορές. Μετά τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων και την απορρόφηση υψηλότερου κόστους, η Mauleon αναγκάστηκε αυτή την εβδομάδα να αυξήσει την τιμή ενός pandesal κατά 20 τοις εκατό στα τρία πέσος.

Η περαιτέρω συρρίκνωση του μεγέθους του ρολού θα επηρεάσει την ποιότητά του, είπε. «Θα το δοκιμάσουμε αν ο κόσμος εξακολουθεί να το αγοράζει», είπε ο Mauleon.

“Το Pandesal είναι πολύ σημαντικό στη ζωή των Φιλιππινέζων.” Για τη μητέρα πέντε παιδιών Laarni Guarino, η αύξηση της τιμής σημαίνει ότι η οικογένειά της τρώει πλέον λιγότερα ψωμάκια για πρωινό.

«Θα πρέπει να ανανεώσουμε τον προϋπολογισμό μας. Από πέντε κομμάτια το καθένα, τα παιδιά μου θα πρέπει να φάνε μόνο τρία με τέσσερα», είπε ο Γκουαρίνο, 35 ετών, στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Πενήντα σεντάβο είναι μεγάλο πράγμα για φτωχούς ανθρώπους σαν εμάς».

– «Συρρίκνωση» –

Ο Λουσίτο Τσάβες, πρόεδρος μιας ένωσης που εκπροσωπεί τα τοπικά αρτοποιεία, είπε ότι χιλιάδες αρτοπαρασκευαστές ανατρέπονται από το υψηλότερο κόστος για τις πρώτες ύλες, οι περισσότερες από τις οποίες εισάγονται.

«Όλοι μας παλεύουμε, όχι για να βγάλουμε κέρδος, αλλά για να επιβιώσουμε», είπε ο Τσάβες στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Πρέπει να προστατεύσουμε τη βιομηχανία των παντελών».

Ο πληθωρισμός στις Φιλιππίνες έφτασε στο 6,1% τον Ιούνιο, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων ετών, καθώς οι απότομες αυξήσεις των τιμών των καυσίμων ανέβασαν το κόστος των τροφίμων και των μεταφορών.

Ο νομοθέτης και οικονομολόγος Joey Salceda είπε ότι το ψωμί θα πληγεί περισσότερο από τη «συρρίκνωση του πληθωρισμού», όπου το μέγεθος ενός προϊόντος γίνεται μικρότερο αλλά η τιμή παραμένει ίδια.

«Οι τιμές του σιταριού έχουν αυξηθεί κατά 165 τοις εκατό», είπε πρόσφατα στους δημοσιογράφους, προτρέποντας τα αρτοποιεία να εμπλουτίσουν τα προϊόντα τους με βιταμίνες και μέταλλα.