Διατροφή

Φαγητό ζέσταμα: Αυτά είναι τα 9 φαγητά που δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεστάνεις 

Φαγητό ζέσταμα: Αυτά είναι τα 9 φαγητά που δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεστάνεις 
Φαγητό ζέσταμα: Κρέατα όπως το κοτόπουλο και το χοιρινό που έχουν μαγειρευτεί και αποθηκευτεί σε λάθος θερμοκρασία μπορεί να αναπτύξουν βακτήρια. Η επαναθέρμανση τους δεν αφαιρεί τους κινδύνους.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Η επαναθέρμανση του φαγητού είναι μια πρακτική που συνηθίζεται σε πολλές κουζίνες, αλλά δεν είναι πάντα ασφαλής για όλες τις τροφές. Ορισμένα φαγητά μπορεί να προκαλέσουν δηλητηριάσεις ή να χάσουν τη γεύση και τη θρεπτική τους αξία όταν ξαναζεσταίνονται. Ας δούμε τα 9 φαγητά που δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεστάνουμε.


  1. Ρύζι: Το ρύζι περιέχει σπόρους βακτηρίων που μπορούν να επιβιώσουν από τη διαδικασία μαγειρέματος. Αν το ρύζι δεν αποθηκευτεί σωστά και ξαναζεσταθεί, μπορεί να προκαλέσει τροφικές δηλητηριάσεις.
  2. Περισσότρα κρέατα: Κρέατα όπως το κοτόπουλο και το χοιρινό που έχουν μαγειρευτεί και αποθηκευτεί σε λάθος θερμοκρασία μπορεί να αναπτύξουν βακτήρια. Η επαναθέρμανση τους δεν αφαιρεί τους κινδύνους.
  3. Μανιτάρια: Τα μανιτάρια περιέχουν πρωτεΐνες που μπορεί να αλλοιωθούν με τη θερμότητα. Αν ξαναζεσταθούν, μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα.
  4. Σάλτσες ή σούπες με γάλα ή κρέμα: Οι σάλτσες που περιέχουν γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να διασπαστούν και να αλλάξουν γεύση και υφή όταν ξαναζεσταθούν.
  5. Ωμά αυγά: Αν χρησιμοποιήσεις αυγά στη μαγειρική, το ξαναζέσταμα τους μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη βακτηρίων όπως το σαλμονέλα.
  6. Φαγητά με αβοκάντο: Το αβοκάντο οξειδώνεται γρήγορα και η επαναθέρμανση του μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση του και να προκαλέσει αποστροφή.
  7. Σπαγγέτι με σάλτσα ντομάτας: Η σάλτσα ντομάτας μπορεί να γίνει πιο όξινη κατά την επαναθέρμανση, κάτι που μπορεί να ενοχλήσει το στομάχι κάποιων ανθρώπων.
  8. Λαχανικά που έχουν μαγειρευτεί με μεγάλο περιεχόμενο νερού: Όπως τα σπανάκια και τα μπρόκολα, μπορεί να χάσουν τις θρεπτικές τους ουσίες και να γίνουν λιγότερο χορταστικά.
  9. Φαγητά που περιέχουν ψάρι: Σύμφωνα με μελέτες, τα ψάρια μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις ή γαστρεντερικά προβλήματα αν ξαναζεσταθούν.

Εν κατακλείδι, η επαναθέρμανση ορισμένων φαγητών μπορεί να είναι επικίνδυνη. Είναι καλύτερα να απολαμβάνουμε τα φαγητά φρέσκα ή σε περίπτωση που χρειαστεί να τα ξαναζεστάνουμε, να είμαστε προσεκτικοί με τις πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων.