Ορισμένες καταστάσεις υγείας και διατροφικές ευαισθησίες μπορεί να δυσκολέψουν την πέψη των τροφίμων. Συμπτώματα όπως παλινδρόμηση οξέος, κοιλιακό άλγος, φούσκωμα, έμετος και διάρροια είναι τα κοινά αποτελέσματα. Αλλά τα εύπεπτα τρόφιμα μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμα για την ανακούφιση των ανησυχιών του στομάχου, ενώ είναι επαρκώς θρεπτικά για την υποστήριξη της υγιούς ευεξίας.
1. Μπανάνες
Οι μπανάνες είναι μια διατροφική δύναμη, προσφέροντας υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, κάλιο και ζωτικές βιταμίνες. Με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε υγρά, είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στη διαχείριση γαστρεντερικών προβλημάτων. Μια μεσαίου μεγέθους μπανάνα περιέχει 105 θερμίδες, 1,29 g πρωτεΐνης και 3,07 g φυτικές ίνες. Η περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες αρχίζει να μετατρέπεται σε σάκχαρα καθώς ωριμάζουν οι μπανάνες. Είναι εύκολα εύπεπτα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και μπορούν να προσφέρουν γρήγορη ώθηση ενέργειας.
2. Πλιγούρι βρώμης
Η πεπτικότητα της βρώμης αποδίδεται στην ελάχιστη επεξεργασία και την υψηλή περιεκτικότητά της σε διαλυτές ίνες. Το μαγείρεμα της βρώμης με νερό μειώνει περαιτέρω την περιεκτικότητά της σε λιπαρά. Με 143 θερμίδες, 5,0 g πρωτεΐνης και 3,74 g φυτικών ινών σε μια μερίδα φλιτζανιού 234 g, το πλιγούρι βρώμης παρέχει σταθερή ενέργεια και υποστηρίζει την πέψη. Πλούσιο σε μέταλλα καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και χωρίς γλουτένη, είναι απαλό για το στομάχι και κατάλληλο για άτομα με πεπτικές ευαισθησίες. Είναι πλούσιο σε διαλυτές φυτικές ίνες που βοηθούν στη ρύθμιση της πέψης και παρέχει μια σταθερή απελευθέρωση ενέργειας.
3. Γιαούρτι
Το γιαούρτι βοηθά στην πέψη παρέχοντας προβιοτικά, ευεργετικά βακτήρια που ενισχύουν την υγεία του εντέρου. Αυτά τα μικρόβια βοηθούν στη διάσπαση των τροφίμων και υποστηρίζουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Η κρεμώδης υφή του και η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη είναι απαλές για το στομάχι. Προτιμήστε απλό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά για ευκολότερη πέψη.
4. Λαχανικά βραστά ή στον ατμό
Οι ήπιες εύπεπτες τροφές είναι ευεργετικές για τις στομαχικές παθήσεις. Προσφέρουν εύπεπτες ίνες και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Το μαγείρεμα στον ατμό βοηθά περαιτέρω στη διατήρηση των φυσικών ενζύμων του φαγητού, προάγοντας την καλύτερη πέψη. Η απαλή υφή των λαχανικών στον ατμό και των βρασμένων λαχανικών μειώνει την πίεση στο πεπτικό σύστημα.
5. Λευκό ρύζι
Το λευκό ρύζι είναι εύκολα εύπεπτο σε σύγκριση με το καστανό ρύζι λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητάς του σε ίνες καθώς αφαιρείται το εξωτερικό στρώμα. Λειτουργεί ως καλή πηγή υδατανθράκων. Κάθε μισή κούπα λευκού ρυζιού περιέχει 337 θερμίδες, 74 g υδατάνθρακες, 6,6 g πρωτεΐνης, 1,2 g φυτικών ινών και 4 mg σιδήρου. Αυτό το πλούσιο θρεπτικό προφίλ είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή ενέργειας χωρίς να καταπονεί το πεπτικό σύστημα.
6. Σάλτσα μήλου
Ενώ η υψηλή περιεκτικότητα των φρούτων σε φυτικές ίνες μπορεί να επιδεινώσει τη δυσφορία στο στομάχι, το μαγείρεμα των φρούτων βοηθά στη διάσπαση των φυτικών ινών για ευκολότερη πέψη. Η σπιτική σάλτσα μήλου μπορεί να θεωρηθεί ως ένα από τα εύπεπτα τρόφιμα. Η σάλτσα μήλου περιέχει διαλυτές φυτικές ίνες που ονομάζονται πηκτίνη που βοηθούν στην πέψη και βοηθούν στη θεραπεία ορισμένων τύπων διάρροιας. Ένα φλιτζάνι 244 g χωρίς ζάχαρη σάλτσα μήλου περιέχει 215 g νερό, 102 θερμίδες, 2,68 g φυτικές ίνες και ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά. Είναι μια μαλακή και εύπεπτη τροφή που παρέχει τα οφέλη των φυτικών ινών και των βιταμινών που βρίσκονται στα μήλα, χωρίς την τραχιά υφή.
7. Τοστ
Το απλό τοστ, ειδικά το ψωμί ολικής αλέσεως ή το λευκό, είναι συχνά καλά ανεκτό από άτομα με ευαίσθητο στομάχι. Μπορεί να προσφέρει μια απλή πηγή ενέργειας και να διευκολύνει την πέψη, καθώς το φρυγανισμένο φρυγανισμένο ψωμί διασπά τους υδατάνθρακες που είναι υπεύθυνοι για την επιδείνωση της στομαχικής δυσφορίας.
8. Γλυκοπατάτα
Οι γλυκοπατάτες παρέχουν διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες είναι πιο εύπεπτες από τις αδιάλυτες ίνες. Η υγιεινή πρόσληψη διαλυτών ινών προάγει τα υγιή βακτήρια του εντέρου και την πέψη. Οι γλυκοπατάτες είναι μια υψηλή πηγή καλίου, ενός ηλεκτρολύτη που συχνά χάνεται κατά τη διάρκεια πεπτικών προβλημάτων. Μια μερίδα 250 g πουρέ γλυκοπατάτας έχει 197 g νερό, 215 θερμίδες 4,94 g φυτικές ίνες και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να ωφελήσει μια σειρά από ευαισθησίες του στομάχου.
9. Άπαχη πρωτεΐνη
Το κοτόπουλο, η γαλοπούλα και το ψάρι είναι παραδείγματα άπαχων πρωτεϊνών που είναι πιο εύπεπτες από τα λιπαρά κρέατα. Χωρίς να καταπιέζουν το πεπτικό σύστημα, παρέχουν απαραίτητα αμινοξέα που είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση και την ανάπτυξη των μυών.
10. Σούπες
Οι διάφανοι ζωμοί και οι σούπες που παρασκευάζονται με εύπεπτα συστατικά όπως κοτόπουλο, ρύζι και καλά μαγειρεμένα λαχανικά παρέχουν ενυδάτωση και θρεπτικά συστατικά χωρίς να υπερφορτώνουν το πεπτικό σύστημα.
Οι παθήσεις του στομάχου και οι διατροφικές ευαισθησίες δημιουργούν προκλήσεις όσον αφορά την πέψη των τροφίμων. Ωστόσο, η ενσωμάτωση εύπεπτων τροφίμων στη διατροφή παρέχει άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα και υποστηρίζει τη συνολική υγεία. Τα εύπεπτα τρόφιμα είναι γενικά χαμηλά σε φυτικές ίνες. Αλλά έχουν υψηλή διατροφή για τη συνολική ευεξία. Η μετάβαση σε ήπιες εύκολες στην πέψη τροφές προσφέρει ήπιες επιλογές τροφίμων για μια δίαιτα φιλική προς το στομάχι.