Διατροφή

Έτσι να συντηρείτε τα τρόφιμα το καλοκαίρι

Έτσι να συντηρείτε τα τρόφιμα το καλοκαίρι
Τους καλοκαιρινούς μήνες η συντήρηση και αποθήκευση των τροφίμων απαιτούν συγκεκριμένες συνθήκες κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα αφού κάποια από αυτά που έχετε ήδη καταναλώσει μπορεί να έχουν αλλοιωθεί και να μην το καταλάβατε. Υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία συμβάλλουν στην πιο γρήγορη αλλοίωση των προϊόντων κι αν νιώσετε την παραμικρή […]

Τους καλοκαιρινούς μήνες η συντήρηση και αποθήκευση των τροφίμων απαιτούν συγκεκριμένες συνθήκες κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα αφού κάποια από αυτά που έχετε ήδη καταναλώσει μπορεί να έχουν αλλοιωθεί και να μην το καταλάβατε.

Υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία συμβάλλουν στην πιο γρήγορη αλλοίωση των προϊόντων κι αν νιώσετε την παραμικρή αλλαγή στη γεύση πετάξτε τα αμέσως καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος εμφάνισης δηλητηριάσεων και λοιμώξεων. Εξίσου προσεκτικοί θα πρέπει να είστε και ως προς τη φύλαξη του μαγειρεμένου φαγητού καθώς αλλοιώνεται το ίδιο εύκολα με τα νωπά προϊόντα. Προκειμένου να είστε σίγουροι ότι συντηρείτε με ασφάλεια τα είδη τροφίμων θα πρέπει να ακολουθείτε μία σειρά από κανόνες που στην κυριολεξία θα είναι απαράβατοι, να θυμάστε πως μία μικρή απροσεξία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία σας, όσο κι αν αυτό σας ακούγεται υπερβολικό.

Έτσι λοιπόν όσο αφορά τη θερμοκρασία του ψυγείου, που είναι ο βασικότερος παράγοντας καλής συντήρησης, πρέπει να κυμαίνεται από -7 έως -18 βαθμούς Κελσίου. Όταν αγοράζετε τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ, το μανάβικο της γειτονιάς σας ή ακόμη και από περίπτερα σιγουρευτείτε ότι αυτά φυλάσσονται σε σκιερό μέρος κι είναι καλά σφραγισμένα. Ελέγχετε πάντα την ημερομηνία λήξης των προϊόντων και αποφεύγετε εκείνα που η συσκευασία τους είναι ελαφρά ανοιχτή, χτυπημένη ή σκισμένη.

Σε καμία περίπτωση μην ψύχετε ξανά τρόφιμα που έχουν ξεπαγώσει, ιδίως κρέατα που αλλοιώνονται με μεγάλη ευκολία και μην φέρνετε σε επαφή ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα καθώς το ένα μπορεί να μολύνει το άλλο. Επίσης αν σας έχει περισσέψει φαγητό και θέλετε να το φυλάξετε, όταν θα θελήσετε να το καταναλώσετε φροντίστε να μην έχει παραμείνει εκτός ψυγείου για περισσότερο από δύο ώρες. Κι όσο αφορά το ξαναζέσταμα του η θερμοκρασία πρέπει να υπερβαίνει τους 70 βαθμούς Κελσίου προκειμένου να εξουδετερωθούν τυχόν μικροοργανισμοί που έχουν αναπτυχθεί.

Τέλος δεν είναι καλό να παραγεμίζετε το ψυγείο σας με τρόφιμα γιατί επηρεάζονται πολύ οι συνθήκες συντήρησης, επίσης μην τοποθετείτε τα προϊόντα που αλλοιώνονται πιο γρήγορα στην πόρτα του. Κι αν θέλετε να πάρετε μαζί σας στη δουλειά μαγειρεμένο φαγητό ή κάποιο τρόφιμο χρησιμοποιήστε οπωσδήποτε ισοθερμικές τσάντες για να είστε σίγουροι ότι δεν θα προκληθεί κατά τη μεταφορά ή από την έκθεση στις υψηλές θερμοκρασίες οποιαδήποτε αλλοίωση.