Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κρέατος – κυρίως κόκκινο κρέας, αλλά και ορισμένα είδη κρέατος πουλερικών – μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία μας μακροπρόθεσμα. Μια καλή εναλλακτική λύση για την πρωτεΐνη στην περίπτωση αυτή είναι ο σολομός αλλά και τα εσπερειδοειδή που είναι πλούσια σε πολλά θρεπτικά οφέλη.
- Οφέλη Σολωμού
Ο σολομός θα μπορούσε να προστατεύσει τη γνωστική υγεία, λένε οι ερευνητές.
- Ο σολομός είναι γεμάτος με πρωτεΐνες και περιέχει επίσης πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία λέγεται ότι είναι ευεργετικά για την όραση. Η έρευνα έχει δείξει ότι τα ωμέγα-3προστατεύει κατά του συνδρόμου ξηροφθαλμίας , που χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή λίπανση των ματιών, που μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και θολή όραση.
- Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν συσχετιστεί με την υγεία του εγκεφάλου και έρευνα Αξιόπιστη πηγή προτείνει ότι μπορούν να αποτρέψουν τη γνωστική μείωση που σχετίζεται με τη γήρανση.
- Ο σολομός έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και, σύμφωνα με νέα μελέτη που αναφέρθηκε στο MNT το περασμένο φθινόπωρο, το κάλιο μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων .
- Αυτός ο τύπος ψαριού είναι πλούσιος σε μέταλλα σελήνιο, που συμβάλλει στην υγεία του θυρεοειδούς αδένα. Ο θυρεοειδής αδένας βοηθά στη ρύθμιση της ορμονικής δραστηριότητας και εμπλέκεται σε μεταβολικές διαδικασίες.
Τα οφέλη των Εσπεριδοειδών
- Τα εσπεριδοειδή είναι οι ασήμαντοι ήρωες μιας υγιεινής διατροφής. Αυτά περιλαμβάνουν έναν αριθμό φρούτων που είναι τώρα διαθέσιμοι παγκοσμίως, όπως πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια, λάιμ, κλημεντίνες, μανταρίνια και μανταρίνια.
- Για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα εσπεριδοειδή έχουν προταθεί από διατροφολόγους και γιαγιάδες για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C , η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, και λέγεται ότι φέρνει ένα ευρύ φάσμα οφελών για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της φλεγμονώδους βλάβης και για την καταπολέμηση λοιμώξεις.
- Τα φρούτα είναι άφθονα σε άλλα μακροθρεπτικά συστατικά, όπως σάκχαρα, φυτικές ίνες, κάλιο, φολικό οξύ, ασβέστιο, θειαμίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β-6, φώσφορος, μαγνήσιο , χαλκός , ριβοφλαβίνη και παντοθενικό οξύ.
- Τα φλαβονοειδή έχουν επίσης συγκεντρώσει πολλή επιστημονική προσοχή αντικαρκινικό δυναμικό και η κατανάλωση ιδιαίτερα εσπεριδοειδών πλούσιων σε φλαβονοειδή έχει συσχετιστεί με μια σημαντικά παρατεταμένη διάρκεια ζωής.