Αν η απώλεια βάρους ήταν ανάμεσα στις αποφάσεις σας για το 2023, τα ευρήματα των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) μπορεί να παρέχουν σαφέστερη καθοδήγηση σχετικά με το φαγητό που βάζετε στο πιάτο σας. Χρησιμοποιώντας δεδομένα προηγούμενων μελετών, οι ερευνητές προσπάθησαν να προσδιορίσουν ποια χαρακτηριστικά των γευμάτων ήταν σημαντικά για τον προσδιορισμό του πόσες θερμίδες καταναλώθηκαν.
Διαπίστωσαν ότι τρία χαρακτηριστικά γεύματος οδήγησαν σταθερά σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων σε τέσσερα διαφορετικά διατροφικά μοτίβα:
- η ενεργειακή πυκνότητα του γεύματος (δηλαδή θερμίδες ανά γραμμάριο τροφής),
- η ποσότητα των «υπεργευστικών» τροφών,
- και το πόσο γρήγορα καταναλώθηκαν τα γεύματα.
- Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη των γευμάτων συνέβαλε επίσης στην πρόσληψη θερμίδων, αλλά η επίδρασή της ήταν πιο μεταβλητή.
Περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον επιστήμονα του KU Tera Fazzino το 2019, τα υπεργευστικά τρόφιμα έχουν συγκεκριμένους συνδυασμούς λίπους, ζάχαρης νατρίου και υδατανθράκων – σκέψου τα πατατάκια – που τα καθιστούν τεχνητά ωφέλιμα για το φαγητό και πιο δύσκολο να σταματήσουν να καταναλώνουν. «Θέλαμε να μάθουμε πώς τα υπεργευστικά χαρακτηριστικά των τροφίμων, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, επηρέασαν πόσες θερμίδες κατανάλωσε ένα άτομο σε ένα γεύμα», δήλωσε ο Fazzino, αναπληρωτής διευθυντής του Cofrin Logan Center for Addiction Research and Treatment στο Ινστιτούτο KU Life Span.
Ο Fazzino, μαζί με ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφροπαθειών του NIH, έγραψε στο περιοδικό Nature Food ότι η υπεργευστικότητα αύξησε την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται σε τέσσερα πρότυπα διατροφής:
- χαμηλή σε υδατάνθρακες,
- χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά,
- μια δίαιτα βασισμένη σε μη επεξεργασμένα τρόφιμα,
- και ένα που βασίζεται σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
Οι διατροφικές συστάσεις για τη διαχείριση του βάρους θα μπορούσαν να ενημερωθούν κατανοώντας πώς ορισμένα τρόφιμα έχουν ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να τρώνε λιγότερες θερμίδες χωρίς να τους κάνουν να πεινάσουν. Συχνά συνιστάται στους ανθρώπους να αποφεύγουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ενέργεια, όπως μπισκότα ή τυρί, που μπορεί να οδηγήσουν σε παθητική υπερκατανάλωση τροφής. Αντίθετα, συχνά συνιστώνται τροφές χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας – όπως το σπανάκι, τα καρότα και τα μήλα.
Αλλά τα τρόφιμα που χαρακτηρίζονται ως υπέρ-γευστικά μπορεί να είναι λιγότερο γνωστά στους ανθρώπους και μπορεί να τα προσθέτουν εν αγνοία τους στο πιάτο τους. Ενώ τα υπερεύγεστα τρόφιμα μερικές φορές είναι επίσης ενεργειακά πυκνά, η νέα μελέτη δείχνει ότι αυτά τα υπέργευστα τρόφιμα συμβάλλουν ανεξάρτητα στην πρόσληψη θερμίδων του γεύματος. Ο Fazzino είπε ότι τα ευρήματα προσθέτουν σε έναν αυξανόμενο όγκο ερευνών που δείχνει ότι η υπεργευστικότητα παίζει ρόλο στις επιλογές τροφίμων που κάνουν οι άνθρωποι και στο βάρος τους.