Βρετανοί επιστήμονες ανέπτυξαν πρόσφατα ένα συστατικό που κάνει τα τρόφιμα πιο χορταστικά. Οι αρχικές δοκιμές σε υπέρβαρα άτομα έδειξαν ότι βοήθησε στο να μην παίρνουν βάρος.
Από την Εβελίνα Καραγιαννοπούλου
Το συστατικό, που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο Imperial College του Λονδίνου και στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, περιέχει προπιονικό ασβέστιο, μια φυσική ουσία που διεγείρει το έντερο ώστε να απελευθερώσει ορμόνες που δρουν στον εγκέφαλο για τη μείωση του αισθήματος της πείνας.
Ενώ το προπιονικό ασβέστιο, παράγεται σε μεγάλη κλίμακα από βακτήρια του παχέος εντέρου, το νέο συστατικό των Βρετανών επιστημόνων, ένας συνδυασμός ινσουλίνης και προπιονικού εστέρα (ΙΡΕ), παρέχει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες του προπιονικού από από όσες ο άνθρωπος μπορεί να δημιουργήσει στα πλαίσια μιας κανονικής δίαιτας.
«Στοιχεία όπως το προπιονικό διεγείρουν την απελευθέρωση των ορμονών του εντέρου που ελέγχουν την όρεξη, αλλά θα πρέπει καταναλώνονται τεράστιες ποσότητες φυτικών ινών για να επιτευχθεί μια ισχυρή επίδραση », δήλωσε ο Gary Frost, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.
«Θέλαμε να βρούμε έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο για την παροχή προπιονικού στο έντερο», συμπλήρωσε.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gut, η ομάδα του Frost έδωσε σε 20 εθελοντές είτε IPE ή ινσουλίνη, μαζί με φυτικές ίνες, και στη συνέχεια τους επέτρεψαν να φάνε όσο ήθελαν από έναν μπουφέ.
Η ομάδα διαπίστωσε από την ομάδα του IPE, έφαγε κατά 14 τοις εκατό λιγότερο κατά μέσο όρο από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες και είχαν χαμηλότερες συγκεντρώσεις των ορμονών που έχουν να κάνουν με την πείνα στο αίμα τους.
Σε μια δεύτερη φάση, 60 υπέρβαροι εθελοντές συμμετείχαν σε μια μελέτη 24 εβδομάδων, κατά την οποία, στους μισούς δόθηκε IPE σε μορφή σκόνης για να προσθέτουν στο φαγητό τους και στους άλλους μισούς δόθηκε ινσουλίνη.
Μόνο ένας από τους 25 εθελοντές στους οποίους δόθηκε IPE που ολοκλήρωσαν τη μελέτη πήρε πάνω από 3,0 τοις εκατό του σωματικού του βάρους, σε σύγκριση με έξι από τους 24 είχαν λάβει ινσουλίνη. Κανένας από την ομάδα IPE δεν πήρε πάνω από το 5,0 τοις εκατό του σωματικού τους βάρους, σε σύγκριση με τέσσερα άτομα από την ομάδα την ινσουλίνης.
Μετά από 24 εβδομάδες, η ομάδα ΙΡΕ είχε επίσης λιγότερο λίπος στην κοιλιά και το συκώτι σε σύγκριση με την ομάδα ινσουλίνης.
Η ομάδα του Frost συνεργάζεται με την Imperial Innovations, μια εταιρεία εμπορικής τεχνολογίας, η οποία επικεντρώθηκε στην αναπτυσσόμενη και πολλά υποσχόμενη βρετανική ακαδημαϊκή έρευνα, με στόχο να εισέλθει το εν λόγω προϊόν στη βρετανική αγορά.
Αυτή την περίοδο μάλιστα, η έρευνα έχει επικεντρωθεί στα είδη τροφίμων στα οποία η συγκεκριμένη σκόνη θα μπορούσε να προστεθεί.