Διατροφή

Επηρεάζουν ορισμένοι διατροφικοί παράγοντες τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος;

Επηρεάζουν ορισμένοι διατροφικοί παράγοντες τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος;
Τα ισχυρότερα στοιχεία έδειξαν μια θετική συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης φρουκτόζης και του υψηλότερου κινδύνου καρκίνου του παγκρέατος.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Δεδομένου ότι υπάρχουν λίγα πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος, οι περισσότεροι ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος αναζητούν πρώτα θεραπεία σε προχωρημένο στάδιο της νόσου όταν οι θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες. Δυστυχώς, το βάρος του καρκίνου του παγκρέατος προβλέπεται να αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες δεκαετίες, εν μέρει λόγω της έλλειψης καθιερωμένων μεθόδων προσυμπτωματικού ελέγχου και έγκαιρης ανίχνευσης.

 


 

Ο εντοπισμός και η κατανόηση των πιθανών τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου του τρόπου ζωής και η καθιέρωση παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων κινδύνου μπορεί επομένως να είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση της επιβάρυνσης αυτής της νόσου έως ότου αναπτυχθούν πιο αποτελεσματικές θεραπείες.

Τα τελευταία χρόνια, πολυάριθμες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στη σχέση μεταξύ των διατροφικών παραγόντων και του κινδύνου για καρκίνο του παγκρέατος. Το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο δημοσίευσαν την  Τρίτη Έκθεση Εμπειρογνωμόνων, η οποία περιλάμβανε ένα κεφάλαιο αφιερωμένο στον καρκίνο του παγκρέατος.

Μεταξύ των ευρημάτων τους, οι συγγραφείς ανέφεραν περιορισμένα στοιχεία που συνδέουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος με την κατανάλωση κόκκινων και επεξεργασμένων κρέατος, υπερβολικού αλκοόλ και τροφών και ποτών που περιέχουν φρουκτόζη και κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Σε συμφωνία με την Τρίτη Έκθεση Εμπειρογνωμόνων, τα αποτελέσματα αυτής της ανασκόπησης «τονίζουν ότι η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών και η μειωμένη πρόσληψη φρουκτόζης, κόκκινου κρέατος και αλκοόλ συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος». Επιπλέον, η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η τήρηση της μεσογειακής διατροφής συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος.

Αν και οι συγγραφείς βρήκαν πέντε στατιστικά σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ διατροφικών παραγόντων και κινδύνου καρκίνου του παγκρέατος, «καμία από αυτές δεν υποστηρίχθηκε από πειστικά ή άκρως ενδεικτικά στοιχεία». Τα ισχυρότερα στοιχεία έδειξαν μια θετική συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης φρουκτόζης και του υψηλότερου κινδύνου καρκίνου του παγκρέατος.

Είναι ενδιαφέρον ότι, παρά το γεγονός ότι βρήκαν «αδύναμα στοιχεία» για θετική συσχέτιση μεταξύ της μεγάλης πρόσληψης αλκοόλ και της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος, οι συγγραφείς δεν βρήκαν «καμία σημαντική επίδραση της χαμηλής έως μέτριας πρόσληψης αλκοόλ στον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος».

 

Συμπερασματικά, οι συγγραφείς ζήτησαν περισσότερη έρευνα: «Καθώς ορισμένες συσχετίσεις αξιολογήθηκαν ως αδύναμες και οι περισσότερες θεωρήθηκαν μη σημαντικές, απαιτούνται περαιτέρω προοπτικές μελέτες για τη διερεύνηση του ρόλου των διατροφικών παραγόντων και του κινδύνου καρκίνου του παγκρέατος».