Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια συναρπαστική σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ενός αβοκάντο κάθε μέρα και μιας συνολικής βελτιωμένης ποιότητας διατροφής και πιο υγιεινής ζωής. Με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Kristina Petersen και την αξιότιμη συνταξιούχο καθηγήτρια Penny Kris-Etherton από το Τμήμα Διατροφικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Penn State, αυτή η μελέτη διερευνά πώς η ενσωμάτωση ενός μόνο αβοκάντο στην καθημερινή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά διατροφικά οφέλη.
Αύξηση της ποιότητας διατροφής ένα αβοκάντο τη φορά
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Developments in Nutrition, ξεκίνησε να διερευνά τα αποτελέσματα μιας απλής παρέμβασης με βάση τα τρόφιμα: την ημερήσια πρόσληψη ενός αβοκάντο. Τα αβοκάντο, γνωστά για το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά τους, είναι γεμάτα με φυτικές ίνες και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
«Τα αβοκάντο είναι μια δύναμη της διατροφής και στόχος μας ήταν να διαπιστώσουμε εάν η τακτική κατανάλωσή τους θα μπορούσε να ενισχύσει την ποιότητα της διατροφής», εξήγησε ο Petersen. Τόνισε προηγούμενες μελέτες παρατήρησης που δείχνουν ότι οι καταναλωτές αβοκάντο γενικά διατηρούν υψηλότερη ποιότητα διατροφής σε σύγκριση με τους μη καταναλωτές.
Πώς διεξήχθη η μελέτη
Η έρευνα είχε στόχο να δημιουργήσει μια αιτιολογική σχέση μεταξύ της πρόσληψης αβοκάντο και της βελτιωμένης ποιότητας διατροφής, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη το ελάχιστο 2% των Αμερικανών ενηλίκων που καταναλώνουν τακτικά αβοκάντο.
Μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων που διεξήχθησαν σε διάφορα στάδια της μελέτης, η ερευνητική ομάδα συγκέντρωσε δεδομένα 24ωρης διατροφικής πρόσληψης από τους συμμετέχοντες. Στη συνέχεια, η ποιότητα της διατροφής τους αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας τον Δείκτη Υγιεινής Διατροφής, ο οποίος μετρά τη συμμόρφωση με τις Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τους Αμερικανούς.
Η μελέτη χώρισε 1.008 συμμετέχοντες σε δύο ομάδες: μια που συνέχισε τη συνήθη δίαιτά τους περιορίζοντας την κατανάλωση αβοκάντο και μια άλλη που συμπεριέλαβε ένα αβοκάντο καθημερινά στη διατροφή τους για 26 εβδομάδες.
Πώς η κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας
Τα ευρήματα ήταν πειστικά. Οι συμμετέχοντες που ενσωμάτωσαν ένα αβοκάντο στην καθημερινή τους διατροφή παρουσίασαν αξιοσημείωτη βελτίωση στη συμμόρφωσή τους με τις διατροφικές οδηγίες. «Αυτή η βελτίωση υποδηλώνει ότι απλές στρατηγικές όπως η καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα της διατροφής», παρατήρησε ο Petersen.
Είναι ενδιαφέρον ότι η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι τα αβοκάντο χρησιμοποιούνταν συχνά ως υποκατάστατα τροφών πλούσιων σε επεξεργασμένα δημητριακά και νάτριο, υποδεικνύοντας μια στροφή προς πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές. Οι συμμετέχοντες όχι μόνο αύξησαν την πρόσληψη λαχανικών μέσω του αβοκάντο (ταξινομημένο ως λαχανικό σε αυτή τη μελέτη), αλλά αντικατέστησαν επίσης λιγότερο υγιεινές επιλογές με αυτό το θρεπτικό φρούτο.
«Το αποτέλεσμα υποκατάστασης που παρατηρήσαμε είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο, καθώς καταδεικνύει τη δυνατότητα του αβοκάντο να αντικαταστήσει τα τρόφιμα με υψηλότερες θερμίδες και λιγότερο θρεπτικά», πρόσθεσε ο Petersen.
Επιπτώσεις για την πρόληψη ασθενειών και τη συνολική υγεία
Οι ευρύτερες επιπτώσεις αυτής της έρευνας δεν μπορούν να υπερεκτιμηθούν. Καθώς η κακή ποιότητα διατροφής αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για μια σειρά από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και της νεφρικής νόσου, η ενίσχυση της διατροφικής τήρησης των κατευθυντήριων οδηγιών είναι κρίσιμη.
«Με την ενθάρρυνση της καλύτερης συμμόρφωσης με τις διατροφικές οδηγίες, μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων και να βελτιώσουμε τα συνολικά αποτελέσματα υγείας», δήλωσε ο Petersen. Ενώ η μελέτη για το αβοκάντο προσφέρει πολλά υποσχόμενα στοιχεία, ο Petersen σημειώνει ότι αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εξερεύνησης σε παρεμβάσεις με βάση τα τρόφιμα για τη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής.
Προηγούμενες μελέτες, όπως αυτές που εξέτασαν την επίδραση των φιστικιών στην ποιότητα της διατροφής, έθεσαν τις βάσεις για αυτήν την έρευνα. Ωστόσο, ο Petersen τονίζει την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα για τον εντοπισμό πρόσθετων στρατηγικών με βάση τα τρόφιμα και συμπεριφοράς που θα βοηθήσουν τα άτομα να τηρήσουν τις διατροφικές οδηγίες και να καταπολεμήσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.
Τρώτε αβοκάντο κάθε μέρα για ένα πιο υγιές αύριο
Συνοπτικά, αυτή η μελέτη του Penn State καταδεικνύει επιτακτικά ότι η ενσωμάτωση ενός μόνο αβοκάντο στην καθημερινή σας διατροφή μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της διατροφής και τη συμμόρφωση με τις διατροφικές οδηγίες. Αντικαθιστώντας το αβοκάντο με λιγότερο θρεπτικά τρόφιμα, τα άτομα μπορούν να ενισχύσουν την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, ενώ κάνουν ένα προληπτικό βήμα προς τη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών.
Αυτή η έρευνα υπογραμμίζει τη δύναμη των απλών παρεμβάσεων που βασίζονται στα τρόφιμα για την προώθηση πιο υγιεινών διατροφικών συνηθειών και υπογραμμίζει την ανάγκη για συνεχή εξερεύνηση σε διατροφικές στρατηγικές που μπορούν να υποστηρίξουν μακροπρόθεσμα την υγεία και την ευεξία.
Περισσότερα για την κατανάλωση αβοκάντο
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το αβοκάντο, επιστημονικά γνωστό ως Persea americana, προέρχεται από περιοχές του Μεξικού και της Κεντρικής Αμερικής, όπου οι αυτόχθονες πληθυσμοί εξημέρωσαν αυτό το φρούτο πριν από περισσότερα από 10.000 χρόνια. Η ίδια η λέξη «αβοκάντο» προέρχεται από τη λέξη «ahuacatl» στα Ναουάτλ, που σημαίνει «όρχις», πιθανώς αναφερόμενη στο σχήμα του φρούτου. Ισπανοί εξερευνητές τον 16ο αιώνα εισήγαγαν τα αβοκάντο στην Ευρώπη και από εκεί, η δημοτικότητά τους να τρώνε αβοκάντο εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο.