Οι ελιές είναι ο καρπός της ελιάς, Olea europaea, που σημαίνει «ευρωπαϊκή ελιά». Τα ελαιόδεντρα καλλιεργούνται σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου καθώς και στη Νότια Αμερική, τη Νότια Αφρική, την Ινδία, την Κίνα, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, το Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ελιές διαφόρων ποικιλιών αποτελούν βασικό συστατικό των μεσογειακών πιάτων και σημαντική εξαγωγική καλλιέργεια για την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Τουρκία και το Μαρόκο. Οι πιο κοινές ελιές στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πράσινες και μαύρες, αν και οι ελιές Καλαμάτας είναι επίσης δημοφιλείς.
Οφέλη από τις ελιές
Οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στις ελιές μπορεί να προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ελιές μπορεί να προστατεύουν από την οστεοπόρωση, κατά την οποία τα οστά γίνονται εύθραυστα ή αδύναμα. Οι ελιές είναι επίσης πλούσιες σε βιταμίνη Ε, η οποία μπορεί να βελτιώσει την υγεία του δέρματος και να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Επιπλέον, οι ελιές μπορεί να προσφέρουν οφέλη για την υγεία όπως:
Υγεία της καρδιάς
Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ελαιολάδου, ειδικά του έξτρα παρθένου ποικιλίας, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και θανάτου σε άτομα που έχουν υψηλό κίνδυνο αυτής της πάθησης.
Μείωση του κινδύνου καρκίνου
Οι ελιές περιέχουν την ένωση ελαιοκανθάλη, η οποία οι ερευνητές έχουν δείξει ότι μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα σε πειράματα με πιάτα Petri. Άλλες μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ελαιολάδου και της μείωσης του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού.
Χαμηλότερος κίνδυνος και θεραπεία γνωστικών ασθενειών
Η ελαιοκανθάλη στις ελιές και το ελαιόλαδο συνδέεται επίσης με μειωμένο κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τον εγκέφαλο. Αυτή η ένωση αυξάνει επίσης τη δραστηριότητα του φαρμάκου donpezil, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της άνοιας.
Πρόληψη του διαβήτη
Έρευνες δείχνουν μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ελαιολάδου και της πρόληψης του διαβήτη τύπου 2 βοηθώντας το σώμα να ρυθμίσει τη γλυκόζη (ζάχαρη). Η μη ρυθμισμένη γλυκόζη μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.
Μειώστε τη χρόνια φλεγμονή
Η χρόνια φλεγμονή παίζει βασικό ρόλο σε πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της ψωρίασης. Οι ελιές είναι γεμάτες με αντιοξειδωτικά, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη χρόνια φλεγμονή.
Δύο είδη αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στις ελιές, η υδροξυτυροσόλη και το ολεανολικό οξύ, ήταν αποτελεσματικά στη μείωση της φλεγμονής στα ζώα. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει επίσης τα οφέλη του ολεανολικού οξέος για την υγεία στην προαγωγή της υγείας του ήπατος και στη ρύθμιση των επιπέδων λίπους στο αίμα τους.
Είναι οι ελιές καλές για εσάς;
Οι ελιές είναι πλούσιες σε βιταμίνη Ε και άλλα αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου παθήσεων όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, το εγκεφαλικό και οι καρδιακές παθήσεις.
Οι ελιές περιέχουν επίσης:
- Βιταμίνη Α
- Χαλκός
- Ασβέστιο
- Σίδερο
- Βιταμίνη Ε
Κίνδυνοι για την υγεία από την κατανάλωση ελιών
Οι ελιές παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά εξακολουθούν να είναι σχετικά υψηλές σε λιπαρά. Οι κονσερβοποιημένες ελιές είναι συχνά συσκευασμένες σε άλμη, γεγονός που τις καθιστά πλούσιες σε νάτριο (αλάτι). Μόνο μια πράσινη ελιά περιέχει 62,4 χιλιοστόγραμμα νατρίου, επομένως η περιεκτικότητα σε αλάτι μπορεί να προστεθεί γρήγορα. Το CDC εκτιμά ότι το 90% των Αμερικανών ενηλίκων λαμβάνουν πάρα πολύ νάτριο.
Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να συμβάλει σε καρδιαγγειακές παθήσεις (σχετικές με την καρδιά). Το CDC συνιστά στους ενήλικες να λαμβάνουν λιγότερο από 2.300 χιλιοστόγραμμα νατρίου την ημέρα.
Οι φρέσκες ελιές είναι μια πιο υγιεινή επιλογή εάν προσέχετε την πρόσληψη νατρίου σας. Δώστε προσοχή στα μεγέθη των μερίδων όταν τρώτε ελιές σε κονσέρβα και φροντίστε να εξισορροπήσετε την πρόσληψη νατρίου τρώγοντας τροφές πλούσιες σε κάλιο.