Διατροφή

Έλαιο Canola vs φυτικού ελαίου: Ποιο είναι πιο υγιεινό; 

Έλαιο Canola vs φυτικού ελαίου: Ποιο είναι πιο υγιεινό; 
Εάν επικεντρώνεστε στην υγεία της καρδιάς και στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, το λάδι canola μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς του σε ωμέγα-3 και των χαμηλότερων επιπέδων κορεσμένων λιπαρών.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Το λάδι κανόλας και το φυτικό λάδι χρησιμοποιούνται συνήθως για μαγείρεμα, αλλά ποιο είναι πιο υγιεινό; Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις διαφορές μεταξύ των δύο για να καθορίσουμε ποια μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή για την υγεία σας.


Το λάδι canola εξάγεται από τους σπόρους του φυτού canola, το οποίο είναι μια γενετικά τροποποιημένη εκδοχή του φυτού ελαιοκράμβης. Είναι γνωστό για τα υψηλά επίπεδα μονοακόρεστων λιπαρών, ιδιαίτερα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι υγιεινά για την καρδιά λιπαρά που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Το λάδι Canola έχει επίσης ουδέτερη γεύση και υψηλό σημείο καπνού, καθιστώντας το ιδανικό για μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες.

Από την άλλη πλευρά, το φυτικό έλαιο είναι ένας ευρύς όρος που μπορεί να αναφέρεται σε μια ποικιλία ελαίων όπως η σόγια, το καλαμπόκι, το ηλιέλαιο ή το έλαιο καρθάμου. Αυτά τα λάδια είναι συχνά ένα μείγμα από διαφορετικά λάδια, τα οποία μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη μάρκα. Το φυτικό λάδι είναι γενικά υψηλό σε πολυακόρεστα λίπη, τα οποία είναι επίσης καλά για την υγεία της καρδιάς. Ωστόσο, ορισμένα φυτικά έλαια μπορεί να έχουν υψηλότερη αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και άλλα προβλήματα υγείας όταν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα.

Όσον αφορά τα οφέλη για την υγεία, το έλαιο canola μπορεί να έχει ένα ελαφρύ πλεονέκτημα έναντι του φυτικού ελαίου λόγω των υψηλότερων επιπέδων του σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα ωμέγα-3 είναι απαραίτητα λιπαρά που το σώμα δεν μπορεί να παράγει μόνο του και πρέπει να λαμβάνονται από τις τροφές. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή, βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς. Το λάδι Canola έχει επίσης χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά σε σύγκριση με το φυτικό έλαιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης.

Όταν επιλέγετε μεταξύ ελαίου canola και φυτικού ελαίου, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τα συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία που αναζητάτε. Εάν επικεντρώνεστε στην υγεία της καρδιάς και στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, το λάδι canola μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς του σε ωμέγα-3 και των χαμηλότερων επιπέδων κορεσμένων λιπαρών.

Τελικά, το πιο υγιεινό λάδι για εσάς θα εξαρτηθεί από τις ατομικές σας διατροφικές ανάγκες και προτιμήσεις. Τόσο το λάδι canola όσο και το φυτικό έλαιο μπορούν να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής όταν καταναλώνονται με μέτρο και ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.