Εκ γενετής τάση στην κατανάλωση γλυκών και κατ’ επέκταση κρυσταλλικής ζάχαρης φαίνεται να έχουν τα παιδιά που εξελίσσονται σε παχύσαρκα, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια με επικεφαλής τον καθηγητή Kerri Boutelle.
Όπως λοιπόν αποκαλύπτει η έρευνα η παιδική παχυσαρκία πηγάζει, από την a priori ροπή των παιδιών στην τεράστια κατανάλωση ζάχαρης και γλυκών γεύσεων. Αυτό το αποτέλεσμα προέκυψε μέσω της ενδελεχούς μελέτης εγκεφαλογραφημάτων (brain scan), τα οποία απέδειξαν ότι τα κέντρα επιβράβευσης του εγκεφάλου των παιδιών αυτών διεγείρονται πιο εύκολα όταν εκτίθενται σε γλυκές γεύσεις.
Αυτό που αγνοούν οι επιστήμονες είναι το αν αυτή η τάση στη γλυκιά γεύση είναι κάτι που διαφοροποιείται με την πάροδο του χρόνου ή αν τα άτομα αυτά έχουν την τάση γενετικά να αναζητούν τέτοιου είδους τρόφιμα.
Το μήνυμα της έρευνας του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο είναι ότι τα παχύσαρκα παιδιά σε σχέση με αυτά τα παιδιά με το σε φυσιολογικά όρια βάρος έχουν ενισχύσει τις απαιτήσεις του εγκεφάλου τους σε ζάχαρη.
Σύμφωνα με μελέτες, τα παιδιά που είναι παχύσαρκα έχουνπαραπάνω από 80 τοις εκατό πιθανότητες μεγαλώνοντας να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες.