Διατροφή

Είναι το κρασί πλούσιο σε φυτικές ίνες;

Είναι το κρασί πλούσιο σε φυτικές ίνες;
Κάποιες από τις φυτικές ίνες προέρχονται από σταφύλια, αλλά μερικές φαινόταν να προέρχονται από τα κυτταρικά τοιχώματα των ζυμομυκήτων, που είναι ζωτικής σημασίας για την αλκοολική ζύμωση.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Πολλές από τις ενώσεις του κρασιού, ειδικά η κατηγορία των αντιοξειδωτικών που ονομάζονται πολυφαινόλες, έχουν συνδεθεί με οφέλη για την υγεία. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν θετικές επιδράσεις στην υγεία του γαστρεντερικού συστήματος, η οποία επηρεάζεται επίσης από τις διαιτητικές ίνες. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σας, να προάγουν την καρδιαγγειακή και πεπτική υγεία, να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και πολλά άλλα. Γνωρίζουμε επίσης ότι οι περισσότεροι δεν το χορταίνουν. Θα μπορούσε ένα ποτήρι κρασί να σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας;


Πόσες φυτικές ίνες υπάρχουν στα σταφύλια;

Το κρασί παρασκευάζεται από σταφύλια, τα οποία είναι μια μέτρια καλή πηγή φυτικών ινών. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, 1 φλιτζάνι σταφύλι περιέχει 1,2 γραμμάρια φυτικών ινών. Αυτό δεν είναι ασήμαντο, αν και πολλά φρούτα προσφέρουν μεγαλύτερη διάτρηση ινών. Για παράδειγμα, ένα μέτριο μήλο με τη φλούδα περιέχει 3,7 γραμμάρια, ενώ ένα φλιτζάνι σμέουρα περιέχει 8,4 γραμμάρια. Οι τρέχουσες διατροφικές οδηγίες των ΗΠΑ συνιστούν στους ενήλικες να καταναλώνουν 22 έως 34 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα.

Πόση ποσότητα ινών στα σταφύλια μετατρέπεται στο τελικό κρασί; Παραδοσιακά, οι διατροφολόγοι πίστευαν ότι το κρασί δεν περιέχει φυτικές ίνες—και οι περισσότερες διατροφικές ετικέτες και ενημερωτικά δελτία λένε ότι το κρασί περιέχει 0 γραμμάρια φυτικών ινών. Αυτό έχει διαισθητικό νόημα: Οι φλούδες, ο πολτός και οι σπόροι των σταφυλιών (οι κύριες πηγές ινών στα σταφύλια) αφαιρούνται κατά την οινοποίηση και ορισμένες υπολειμματικές ίνες πιθανότατα αφαιρούνται επίσης κατά τη διάρκεια του φινιρίσματος και του φιλτραρίσματος.

Μια εκπληκτική ποσότητα φυτικών ινών στο κρασί

Τούτου λεχθέντος, φαίνεται ότι κάποιες ίνες μπαίνουν στο τελικό κρασί. Το 2006, μια ισπανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Enology and Αμπελουργία διαπίστωσε ότι το κρασί περιέχει μια σημαντική θρεπτικά ποσότητα φυτικών ινών – συγκεκριμένα, διαλυτές διαιτητικές ίνες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την υγεία. Αναλύοντας επτά ισπανικά κρασιά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το κόκκινο κρασί περιέχει 0,94–1,37 γραμμάρια ανά λίτρο και το λευκό κρασί περιέχει 0,19–0,39 γραμμάρια ανά λίτρο.

Κάποιες από τις φυτικές ίνες προέρχονται από σταφύλια, αλλά μερικές φαινόταν να προέρχονται από τα κυτταρικά τοιχώματα των ζυμομυκήτων, που είναι ζωτικής σημασίας για την αλκοολική ζύμωση. Αν και οποιαδήποτε ποσότητα φυτικών ινών στο κρασί είναι καλύτερη από καμία, μην υπολογίζετε σε ένα ή δύο ποτήρια για να επηρεάσουν σημαντικά την ημερήσια δόση φυτικών ινών σας. Η κατανάλωση περίπου δύο ποτηριών κόκκινου κρασιού θα αποτελούσε μόλις το 1 τοις εκατό της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης στις ΗΠΑ.

Κρασί, φυτικές ίνες και η υγεία του πεπτικού σας συστήματος

Σε μια μελέτη παρακολούθησης, οι ίδιοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι φυτικές ίνες στο κρασί συνδέονται με ένα σημαντικό ποσοστό πολυφαινολών του κρασιού. Προτείνουν ότι αυτές οι πολυφαινόλες που σχετίζονται με τις ίνες πιθανότατα περνούν από το λεπτό έντερο χωρίς να απορροφηθούν από τον οργανισμό, αντίθετα περνούν στο κόλον. Η μελέτη προσθέτει στην εξελισσόμενη κατανόησή μας για το πώς μεταβολίζονται οι πολυφαινόλες στο σώμα – συγκεκριμένα, πώς οι επιπτώσεις τους στην υγεία μπορεί να εξαρτώνται από την τροποποίησή τους από τη μικροχλωρίδα του εντέρου.

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κρασιού με ένα γεύμα μεγιστοποιεί τα οφέλη του για την υγεία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες, όπως τα σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, τα όσπρια, τα ψάρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί και άλλα. Πολλές από αυτές τις τροφές, που είναι χαρακτηριστικά της μεσογειακής και των σχετικών διατροφών, τυχαίνει να είναι επίσης πλούσιες σε φυτικές ίνες.