Διατροφή

Είναι τελικά τα ασπράδια αυγών πιο υγιεινά;

Είναι τελικά τα ασπράδια αυγών πιο υγιεινά;
Υπάρχουν πολλές μελέτες που προσπαθούν να καθορίσουν ποιος είναι αυτός ο τέλειος αριθμός αυγών ανά ημέρα ή εβδομάδα. Αλλά δεν υπάρχει ακόμη οριστική απάντηση.

Στον κόσμο που ζούμε με επίκεντρο τη διατροφή ,  όπου συχνά αναζητούμε επιλογές με χαμηλότερες θερμίδες από τα πάντα , η επιλογή να φάμε μόνο τα ασπράδια των αυγών μπορεί να φαίνεται αυτονόητη. Είναι μια ακόμη πηγή πρωτεΐνης, εξαλείφοντας εντελώς την περιεκτικότητα σε λίπος. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η κατανάλωση ολόκληρου του αυγού παρέχει πολύ περισσότερη θρεπτική αξία. Είναι στην πραγματικότητα πιο σημαντικό να λάβετε υπόψη την επίδραση του είδους και της ποσότητας λίπους που τρώτε κάθε μέρα, αντί να κολλήσετε στο τι σημαίνει η διατροφική χοληστερόλη. Επίσης, το μεγαλύτερο μέρος του λίπους που βρίσκεται σε έναν κρόκο αυγού είναι ο υγιής τύπος που θα ήταν καλό να καταναλώνετε. Εξάλλου ένα τρόφιμο με λιγότερο από 5 γραμμάρια λίπος, θεωρείται χαμηλό σε λιπαρά. Και αν μπορείτε να πάρετε αυγά εμπλουτισμένα σε ωμέγα-3, τα οποία προσφέρουν κάπου τέσσερις έως πέντε φορές την ποσότητα ωμέγα-3, αυτό είναι ακόμα καλύτερο.

 

 

Πόσα αυγά να τρώτε την ημέρα

Υπάρχουν πολλές μελέτες που προσπαθούν να καθορίσουν ποιος είναι αυτός ο τέλειος αριθμός αυγών ανά ημέρα ή εβδομάδα. Αλλά δεν υπάρχει ακόμη οριστική απάντηση, ωστόσο η γενική συναίνεση μέχρι στιγμής είναι ότι είναι εντάξει για τους περισσότερους υγιείς ανθρώπους να καταναλώνουν έως και δύο αυγά την ημέρα ή 10 αυγά την εβδομάδα. Άτομα με προβλήματα χοληστερόλης ή καρδιαγγειακά προβλήματα ή άτομα με αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, θα ήταν καλό να περιορίζονται σε τέσσερα έως πέντε αυγά την εβδομάδα.

Είναι υγιεινά τα ασπράδια αυγών;

Τα ασπράδια αυγών είναι μια πραγματικά άπαχη πηγή πρωτεΐνης και σίγουρα μπορούν να έχουν θέση στη διατροφή ενός ατόμου, αλλά δεν είναι διατροφικά ανώτερα από ένα ολόκληρο αυγό. Όπως αναφέρθηκε, δεν παίρνετε καθόλου λίπος ή χοληστερόλη με τα ασπράδια των αυγών, αλλά το μειονέκτημα είναι ότι δεν λαμβάνετε επίσης πολλές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, ενώ λαμβάνετε και λιγότερη ολική πρωτεΐνη. Γι’ αυτό είναι καλύτερο να τρώτε και τον κρόκο, εκτός από τα ασπράδια.

 

Αλλά υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που είναι ακόμα κολλημένοι στην παλιά σκέψη για τους κρόκους αυγών ή δεν τους αρέσει η γεύση τους, ενώ μερικοί αγαπούν τόσο πολύ τα αυγά που δυσκολεύονται να ακολουθούσουν τον αριθμό της συνιστώμενης ποσότητας. Γι αυτό και ένα μείγμα από ολόκληρα και ασπράδια είναι μια εύκολη λύση. Συνιστώ συνήθως ένα ολόκληρο αυγό και στη συνέχεια μπορείτε να προσθέσετε ασπράδια για όγκο – αλλά, και πάλι, αυτή η σύσταση μπορεί να διαφέρει ανά άτομο. Είναι πάντα καλύτερο να λαμβάνετε συγκεκριμένες διατροφικές συμβουλές από κάποιον που γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό και τους στόχους σας. Μια προειδοποίηση για την υγεία σχετικά με τα ασπράδια αυγών είναι ότι δεν πρέπει να καταναλώνονται ωμά, καθώς αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία σας.