Πολλοί από εμάς αποφεύγουμε να τρώμε ρύζι σε καθημερινή βάση λόγω της συσχέτισής του με την αύξηση βάρους. Στην Ελλάδα, η πιο συχνά καταναλωμένη ποικιλία ρυζιού είναι το γυαλισμένο λευκό ρύζι, το οποίο έχει μια φωτεινή, λευκή εμφάνιση λόγω της επεξεργασίας και του γυαλίσματος που υφίσταται. Ωστόσο, τα πιο υγιεινά είδη ρυζιού είναι το κόκκινο, το μαύρο και το καστανό ρύζι, τα οποία έχουν υψηλότερα επίπεδα φυτικών ινών, πρωτεϊνών, αντιοξειδωτικών, βιταμινών και μετάλλων σε σύγκριση με το λευκό ρύζι. Το πρωταρχικό πρόβλημα με το λευκό ρύζι είναι ότι είναι εξαιρετικά επεξεργασμένο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και δεν σας κρατούν χορτάτους για πολύ. Επομένως, η επιλογή του σωστού τύπου ρυζιού είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της καλής υγείας. Τούτου λεχθέντος, είναι απαραίτητο να συγκρίνετε το κόκκινο εναντίον μαύρου έναντι του καφέ και του λευκού ρυζιού για να προσδιορίσετε ποιο είναι το πιο υγιεινό για τη συνολική σας ευεξία.
Λευκό vs κόκκινο vs καφέ vs μαύρο: Γνωρίζετε τα υπέρ και τα κατά;
Πλεονεκτήματα του λευκού ρυζιού
1. Παρέχει ενέργεια: Το λευκό ρύζι είναι ένας απλός υδατάνθρακας, που σημαίνει ότι το σώμα σας μπορεί να τον διασπάσει πιο εύκολα και να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά και τους υδατάνθρακες πιο γρήγορα, επειδή του λείπουν το πίτουρο και το φύτρο, καθώς και η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και λίπος που συνοδεύουν αυτά. . Εξαιτίας αυτού, το λευκό ρύζι είναι μια εξαιρετική επιλογή για οποιονδήποτε χρειάζεται μια γρήγορη πηγή ενέργειας, όπως οι αθλητές ή οποιοσδήποτε συμμετέχει σε ένα πιο μακροχρόνιο πρόγραμμα άσκησης.
2. Απορροφάται γρήγορα: Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και λίπος σε σύνθετους υδατάνθρακες μπορεί να είναι πιο δύσκολο για μερικούς ανθρώπους να χωνέψουν εάν έχουν συγκεκριμένα πεπτικά προβλήματα. Το λευκό ρύζι που είναι απλό στην πέψη είναι ένας καταπληκτικός τρόπος για να μειώσετε το επώδυνο φούσκωμα και τον ερεθισμό, παρόλο που το καστανό ρύζι ή άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να μην είναι μια επιλογή για αυτά κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης. Το λευκό ρύζι μπορεί να είναι χρήσιμο ακόμα κι αν δεν έχετε αναγνωρισμένο πεπτικό πρόβλημα εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα όπως σοβαρή διάρροια.
3. Εύκολα προσβάσιμο: Το λευκό ρύζι είναι πιο προσιτό σε άτομα από όλες τις οικονομικές καταστάσεις επειδή είναι συνήθως λιγότερο ακριβό από τα ανταγωνιστικά του προϊόντα ολικής αλέσεως. Επιπλέον, το λευκό ρύζι μπορεί να είναι το μόνο σιτάρι διαθέσιμο στα περισσότερα από τα τοπικά καταστήματα. Άλλωστε, το λευκό ρύζι μπορεί να μην είναι εντελώς κακό για την υγεία σας. Μπορείτε να συνδυάσετε αυτό το προσαρμόσιμο και εύκολο στην παρασκευή δημητριακών με άλλα υγιεινά συστατικά για να φτιάξετε υγιεινά γεύματα.
Μειονεκτήματα του λευκού ρυζιού
1. Σε κάνει να παχύνεις: Το λευκό ρύζι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες ανά μερίδα, καθιστώντας το ένα τρόφιμο με θερμίδες. Θα μπορούσε να είναι δύσκολο να συμπεριληφθεί αυτό σε ένα σχήμα απώλειας βάρους.
2. Επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα: Το λευκό ρύζι έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι απορροφάται και χωνεύεται γρήγορα, αυξάνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι η συχνή κατανάλωση λευκού ρυζιού μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Οι άνθρωποι που έτρωγαν περισσότερες από πέντε μερίδες λευκό ρύζι την εβδομάδα είχαν 17 τοις εκατό υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη από εκείνους που έτρωγαν λιγότερη από μία μερίδα το μήνα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη. Αλλά η κατανάλωση λευκού ρυζιού με φυτικές ίνες, πρωτεΐνες ή καλά λιπαρά μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της απορρόφησης του ρυζιού και στη μείωση της επίδρασής του στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Πλεονεκτήματα του καστανού ρυζιού
1. Καλό για διαβητικούς: Τα άτομα με διαβήτη μπορούν να ωφεληθούν πολύ από το καστανό ρύζι επειδή έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό μπορεί να μειώσει τις αιχμές της ινσουλίνης, κάτι που είναι πολύ χρήσιμο στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, το καστανό ρύζι περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες που μπορεί να επιβραδύνουν την απορρόφηση της ζάχαρης από το σώμα. Αυτό μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο και στη διαχείριση του διαβήτη.
2. Προλαμβάνει την παχυσαρκία: Πολλοί άνθρωποι που θέλουν να χάσουν βάρος τρώνε καστανό ρύζι αντί για λευκό. Αυτό είναι αποτέλεσμα της υψηλής περιεκτικότητάς του σε μαγγάνιο, το οποίο βοηθά στη σύνθεση του σωματικού λίπους. Βοηθά στη μείωση του ποσοστού σωματικού λίπους και του ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος). Επιπλέον, το καστανό ρύζι συμβάλλει στην αυξημένη παραγωγή υγιούς HDL χοληστερόλης από το σώμα σας. Καταπολεμά αποτελεσματικά την παχυσαρκία.
3. Ωφέλιμο για την καρδιά σας: Το γεγονός ότι το καστανό ρύζι είναι τόσο υγιεινό για την καρδιά είναι ένας άλλος παράγοντας στη δημοτικότητα του καστανού ρυζιού αυτές τις μέρες. Αποτρέπει μια σειρά από καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως φραγμένες αρτηρίες, καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και υπερφορτωμένη καρδιά. Το καστανό ρύζι το κάνει μειώνοντας τα επίπεδα της επιβλαβούς χοληστερόλης στο σώμα. Βοηθά επίσης στη θεραπεία της υπέρτασης και άλλων αγγειακών καταστάσεων όπως η σκλήρυνση των αρτηριών (Αθηροσκλήρωση). Συνολικά, προστατεύει και διατηρεί την υγεία του καρδιαγγειακού σας συστήματος.
Μειονεκτήματα του καστανού ρυζιού
1. Χρόνος μαγειρέματος: Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για εμφάνιση σε σύγκριση με άλλες ποικιλίες ρυζιού.
Πλεονεκτήματα του κόκκινου ρυζιού
1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό: Τα αντιοξειδωτικά και το μαγνήσιο, τα οποία είναι άφθονα στο κόκκινο ρύζι, βοηθούν στη θεραπεία και την πρόληψη πολλών ασθενειών. Επιπλέον, έχει σελήνιο, το οποίο βοηθά στην άμυνα ενάντια σε πολλές ασθένειες.
2. Προλαμβάνει τις κρίσεις άσθματος: Η τακτική κατανάλωση κόκκινου ρυζιού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του άσθματος βελτιώνοντας την κυκλοφορία του οξυγόνου λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε μαγνήσιο.
3. Κρατήστε μακριά την οστεοπόρωση και την αρθρίτιδα: Είναι μια εξαιρετική δίαιτα για την αύξηση της οστικής πυκνότητας και την πρόληψη διαταραχών που σχετίζονται με τα οστά, επειδή είναι μια υψηλή πηγή ασβεστίου και μαγνησίου.
Μειονεκτήματα του κόκκινου ρυζιού
1. Οδηγεί σε δυσπεψία: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου ρυζιού μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία, φούσκωμα και πόνο στο στομάχι.
2. Δεν είναι οικονομικά φιλικό: Το κόκκινο ρύζι είναι υψηλότερο σε κόστος σε σύγκριση με το λευκό ρύζι και άλλες ποικιλίες ρυζιού.
Πλεονεκτήματα του μαύρου ρυζιού
1. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά: Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Medical Food το μαύρο ρύζι έχει τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών σε σύγκριση με άλλες ποικιλίες ρυζιού. Το οξειδωτικό στρες του οργανισμού καταπολεμάται από την ανθοκυανίνη. Επιπλέον, μειώνει την πιθανότητα της νόσου του Αλτσχάιμερ και ορισμένων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού. Εκτός από την ανθοκυανίνη, το μαύρο ρύζι περιέχει 23 περισσότερα φυτικά συστατικά, όπως φλαβονοειδή και καροτενοειδή, τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
2. Πλούσιο σε αμινοξέα: Το μαύρο ρύζι περιέχει περίπου δεκαοκτώ διαφορετικά είδη αμινοξέων, τα οποία είναι απαραίτητα για τις σωματικές διαδικασίες, την αναγέννηση των κυττάρων και την επισκευή. Διατηρεί επίσης σταθερά τα επίπεδα ενέργειας του σώματος.
3. Καλό για τα μάτια: Το μαύρο ρύζι περιέχει καροτενοειδή, όπως ζεαξανθίνη και λουτεΐνη, καθώς και βιταμίνη Ε, τα οποία είναι καλά για τα μάτια. Επιπλέον, προστατεύει από τον οφθαλμικό εκφυλισμό που σχετίζεται με την ηλικία, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση. Επίσης, τα αντιοξειδωτικά μειώνουν τη βλάβη που προκαλούν οι ακτίνες UV στα μάτια.
Μειονεκτήματα του μαύρου ρυζιού
1. Διαθεσιμότητα: Το μαύρο ρύζι δεν είναι εύκολα διαθέσιμο παντού σε σύγκριση με άλλες ποικιλίες ρυζιού.
2. Δεν είναι οικονομικά φιλικό: Το μαύρο ρύζι είναι υψηλότερο σε κόστος σε σύγκριση με το λευκό ρύζι και άλλες ποικιλίες ρυζιού.