Μία εγκυμοσύνη φέρει πολλές αλλαγές στη ζωή της εγκύου και φυσικά στη διατροφή της. Η έγκυος πρέπει να τρώει για δύο, αλλά όχι όσο δύο… Τα θρεπτικά συστατικά έχουν ζωτική σημασία για εκείνη και το έμβρυο.
Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr o Δημήτρης Γρηγοράκης,Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc . Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας .
Μερικά λιπίδια (ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα), είναι σημαντικά για την ανάπτυξη, τη λειτουργία και τη δομή του εγκεφάλου. Αν η δίαιτα της εγκύου περιλαμβάνει ψάρια και θαλασσινά, εξασφαλίζει μία επαρκή πρόσληψη σε απαραίτητα λιπαρά οξέα.
Κατά την εγκυμοσύνη, δίνεται έμφαση στην πρόσληψη φυλλικού οξέος. Το φυλλικό οξύ αποτελεί βιταμίνη μεγάλης σημασίας για την εγκυμοσύνη, γιατί παίζει καθοριστικό ρόλο στη σύνθεση του κυττάρου. Η έλλειψη του φυλλικού οξέος μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο έμβρυο και στον πλακούντα. Μελέτες έχουν υποδείξει ότι έλλειψη φυλλικού οξέος, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης βλάβης στο νευρικό σωλήνα του νεογνού. Οι ανάγκες σε φυλλικό οξύ μπορούν να καλυφθούν, από την άφθονη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Βιταμίνη Β6: συμβάλλει στη σύνθεση πρωτεΐνης και βελτιώνει τα συμπτώματα ναυτίας και εμετού, που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κυριότερες πηγές βιταμίνης Β6 είναι: ψάρι, κρέας πουλερικών, σόγια, δημητριακά, αρακάς, ξηροί καρποί, μπανάνες.
Θειαμίνη, Ριβοφλαβίνη και Νιασίνη: υπεισέρχονται σε αντιδράσεις οι οποίες προσδίδουν ενέργεια στον οργανισμό. Επομένως, εφ’ όσον οι ενεργειακές ανάγκες είναι αυξημένες στην εγκυμοσύνη, οι ανάγκες στις βιταμίνες αυτές είναι επίσης αυξημένες. Κυριότερες πηγές των παραπάνω βιταμινώνείναι: γάλα, συκώτι, αυγά, όσπρια, δημητριακά
Βιταμίνη D: Υπεισέρχεται στη σύνθεση των οστών και στην ομοιόσταση ασβεστίου στο αίμα, τόσο στη μητέρα όσο και στο νεογέννητο. Έλλειψη βιταμίνης D κατά την εγκυμοσύνη είχε σαν αποτέλεσμα υποασβεσταιμία στο νεογνό και μειωμένο βάρος.
Κυριότερες πηγές βιταμίνης D: αυγά, γάλα, τυρί, γιαούρτι, βούτυρο, συκώτι
Η έγκυος χρειάζεται σίδηρο για να αντεπεξέλθει στην αύξηση του όγκου του αίματος της και για να καλύψει τις ανάγκες του εμβρύου και του πλακούντα. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη σύνθεση ανοσοσφαιρίνης στα ερυθροκύτταρα της εγκύου και του εμβρύου. Το αναπτυσσόμενο έμβρυο αντλεί σίδηρο από τη μητέρα, ώστε να δημιουργήσει τα δικά του αποθέματα, καθώς τους πρώτους 4 με 6 μήνες της ζωής του θα τρέφεται αποκλειστικά με γάλα, που είναι φτωχό σε σίδηρο.
Τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο είναι: συκώτι, κόκκινο κρέας, χοιρινό, δαμάσκηνα.
Συνίσταται αύξηση στην κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, που είναι καλή πηγή ασβεστίου, ώστε να καλυφθούν οι απαιτήσεις για τη σκελετική υγεία του εμβρύου.
Φώσφορος και μαγνήσιο
Οι ανάγκες φωσφόρου είναι οι ίδιες με αυτές του ασβεστίου. Το μαγνήσιο, όπως το ασβέστιο και ο φώσφορος βρίσκεται στο μεγαλύτερο ποσοστό εναποθηκευμένο στα οστά. Ανεπάρκεια μαγνησίου προκαλεί νευρομυϊκές δυσλειτουργίες. Επίσης το μαγνήσιο λαμβάνει μέρος στην ενεργοποίηση της βιταμίνης D.
Τρόφιμα πλούσια σε φώσφορο και μαγνήσιο είναι: ψάρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, δημητριακά.
Ψευδάργυρος
- Ο ψευδάργυρος έχει έναν ενεργό ρόλο στο μεταβολισμό και ενεργεί στη σύνθεση του γενετικού υλικού.Έχει υποδειχθεί από διάφορες μελέτες ότι ανεπάρκεια σε ψευδάργυρο επιφέρει προβληματικούς τοκετούς. Περίπου του μισό του ψευδαργύρου στη δίαιτα προέρχεται από κρέας, ψάρια και πουλερικά.
- Νάτριο: Η αυξημένη κατακράτηση υγρών που παρατηρείται κατά την εγκυμοσύνη, μειώνει κατά κάποιο τρόπο τις ανάγκες του οργανισμού σε νάτριο (αλάτι).
Οι γυναίκες που σκοπεύουν να μείνουν ή είναι ήδη έγκυες ανησυχούν συχνά για το βάρος που θα πάρουν. Όμως η αύξηση του βάρους κατά την κύηση είναι σημαντική, γιατί υποστηρίζει τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου και αποτρέπει τη γέννηση ελλειποβαρών παιδιών. Οι δίαιτες αδυνατίσματος δεν επιτρέπονται κατά την εγκυμοσύνη. Η συστηνόμενη πρόσληψη βάρους μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης είναι 9-12 κιλά.
Είναι φανερό πως η ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για την έγκυο. Είναι σημαντικό να επιλέγει για τη δίαιτα της, τρόφιμα από όλες τις ομάδες, προκειμένου να καλύψει τις διατροφικές απαιτήσεις της εγκυμοσύνης: ομάδα ψωμιού και δημητριακών, ομάδα φρούτων και λαχανικών, ομάδα γάλακτος και την ομάδα κρέατος.