Η υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητη για την υγεία του εγκεφάλου και την ακαδημαϊκή και εργασιακή απόδοση, καθώς είναι υπεύθυνη για την προώθηση και την τόνωση της μνήμης και της συγκέντρωσης, τα οποία είναι απαραίτητα για την εκτέλεση αυτών των τύπων κανονικών δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια της ημέρας και της ζωής. Αλλά η νευροανάπτυξη δεν εξαρτάται από μερικές φορές και η σωστή διατροφή πρέπει να υπάρχει από τα πρώτα χρόνια της ζωής.
Ιδανικά θρεπτικά συστατικά για μνήμη και συγκέντρωση
- Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Το άλφα-λινολενικό και το λινολεϊκό οξύ (ένας τύπος ωμέγα 3 και 6 λιπαρών οξέων, αντίστοιχα) είναι απαραίτητα λιπαρά οξέα. Συγκεκριμένα, συμμετέχουν στο σχηματισμό κυτταρικών μεμβρανών, καθώς και στη ρύθμιση συγκεκριμένων κυτταρικών λειτουργιών. Στα ωμέγα 3 οξέα, θα πρέπει να τονιστεί η σημασία του DHA, ενός απαραίτητου θρεπτικού συστατικού για την ανάπτυξη του εγκεφάλου στην εγκυμοσύνη και στην παιδική ηλικία που βελτιώνει τη νευρωνική λειτουργία, σχηματίζοντας δομές και αποτρέποντας την πρόοδο της γνωστικής επιδείνωσης.
- Γλυκοσινολικά. Το κάρδαμο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο (λευκό και μωβ), το μπρόκολο και το κουνουπίδι είναι τροφές πλούσιες σε γλυκοζινολικές ενώσεις. Μόλις μεταβολιστούν, παράγουν ισοθειοκυανικά, ουσίες που μειώνουν το οξειδωτικό στρες και μειώνουν τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών.
- Βιταμίνες Α, C και Ε. Οι τρεις βιταμίνες, καθώς και το σελήνιο, είναι θρεπτικά συστατικά με αντιοξειδωτική λειτουργία που βοηθούν στην πρόληψη του σχηματισμού ελεύθερων ριζών, που βλάπτουν τις κυτταρικές μεμβράνες και τα κύτταρα. Βασικά, τροφές πλούσιες σε αυτή τη βιταμίνη είναι τα ακτινίδια, οι παπάγια, τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα γκρέιπφρουτ, τα κόκκινα και πράσινα τσίλι και το λεμόνι.
- Ψευδάργυρος. Το βρίσκουμε σε τροφές όπως στρείδια, μύδια, σουσάμι, βρώμη, κολοκυθόσπορους και ηλιόσπορους, φακές, αλεύρι ολικής αλέσεως, ρεβίθια και αμύγδαλα, μεταξύ άλλων. Είναι ένα βιολογικό συστατικό που παίζει σημαντικό φυσιολογικό ρόλο στο κεντρικό νευρικό σύστημα.